Η μεγάλη έξαρση ιώσεων του αναπνευστικού που παρατηρείται τη χειμερινή περίοδο που διανύουμε χρειάζεται προσοχή, όχι μόνο για να προστατευτούν οι ευάλωτες ομάδες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ίδιο προσεκτικοί με τη διασπορά των λοιμώξεων θα πρέπει να είμαστε και με τη λήψη των φαρμάκων για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Η έξυπνη χρήση των αντιβιοτικών θεωρείται  από τους καλύτερους τρόπους να φροντίσουμε τον εαυτό μας αποτελεσματικά, χωρίς να τον επιβαρύνουμε. Στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αν και κατά 82% γνωρίζουμε ότι η άσκοπη χρήση αντιβιοτικών τα καθιστά αναποτελεσματικά, το 58% εξακολουθουμε να λαμβάνουμε άνευ λόγου.

Ακολουθούν ορισμένα βήματα από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) που μπορείτε να ακολουθήσετε για την κατάλληλη χρήση των αντιβιοτικών, ώστε να λαμβάνετε την καλύτερη δυνατή θεραπεία όταν έχετε ίωση και να μην ζητάτε από τον γιατρό να σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικό χωρίς λόγο.

Λήψη μόνο όταν είναι απαραίτητο 

Τα αντιβιοτικά αντιμετωπίζουν μόνο ορισμένες βακτηριακές λοιμώξεις, όπως η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα, ο κοκκύτης και λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Δεν είναι αποτελεσματικά απέναντι σε ιούς, όπως το απλό κρυολόγημα, τη γρίπη και τον κορωνοϊό.

Υπάρχουν όμως και βακτηριακές λοιμώξεις που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη χρήση αντιβιοτικών, όπως η ιγμορίτιδα και η ωτίτιδα.

Συνεπώς, ο γιατρός σας θα σας κατευθύνει ορθά σχετικά με την αγωγή που χρειάζεστε.

Προσοχή στη λήψη 

Εάν όντως τα χρειάζεστε, πάρτε τα ακριβώς όπως  σας έχει συνταγογραφηθεί και σε καμία περίπτωση να μην τα μοιραστείτε με άλλους. Αντίστοιχα, μην παίρνετε αντιβιοτικά που έχουν συνταγογραφηθεί για κάποιον άλλο, καθώς αυτό μπορεί να καθυστερήσει την καλύτερη θεραπεία για εσάς ή να προκαλέσει παρενέργειες.

Παρενέργειες

Συζητήστε με το γιατρό σας για τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες που θα μπορούσαν να παρουσιαστούν, όπως

  • Εξάνθημα
  • Ναυτία
  • Διάρροια
  • Μυκητιάσεις

Οι πιο σοβαρές παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Διάρροια από το βακτήριο Clostridioides difficile
  • Σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις
  • Λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά

Εάν όμως είναι απαραίτητη η αντιβίωση, τα οφέλη συνήθως υπερτερούν των κινδύνων των παρενεργειών και της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά.

Συμπερασματικά, τα αντιβιοτικά δεν είναι πάντα η λύση που θεραπεύει. Μερικές φορές, η καλύτερη θεραπεία είναι τα απλά αναλγητικά και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να πιέζετε τον γιατρό σας να σας τα «γράψει» όταν δεν τα χρειάζεστε πραγματικά.

Διαβάστε επίσης

Αντίσταση στα αντιβιοτικά: Η κίνηση – κλειδί που προστατεύει τα βρέφη

Αναπνευστικές λοιμώξεις: Το πασίγνωστο αντιβιοτικό που ωφελεί πολύ λιγότερο από όσο πιστεύουμε