Σε μια αναδρομική μελέτη περιστατικών, που δημοσιεύθηκε στο Mayo Clinic Proceedings, ερευνητές από την Κλινική Mayo βρήκαν ότι η χορήγηση αντιβιοτικών σε παιδιά κάτω των δύο ετών σχετίζεται με διάφορες ασθένειες και προβλήματα υγείας, που ποικίλλουν από αλλεργίες μέχρι και παχυσαρκία.

Χρησιμοποιώντας καταγεγραμμένα δεδομένα υγείας από το Rochester Epidemiology Project, μια ερευνητική συνεργασία βασιζόμενη σε πληθυσμό της Minnesota και του Wisconsin, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα περισσότερων από 14.500 παιδιών.

Περίπου το 70% των παιδιών είχαν λάβει τουλάχιστον μία θεραπεία με αντιβιοτικά για κάποια ασθένεια σε ηλικία μικρότερη των δύο ετών, ενώ όσα είχαν λάβει πολλαπλές θεραπείες με αντιβιοτικά είχαν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από διάφορες ασθένειες και ιατρικές καταστάσεις αργότερα κατά την παιδική τους ηλικία.

Τα είδη και η συχνότητα των ασθενειών ποίκιλλαν ανάλογα με την ηλικία, το είδος της φαρμακευτικής αγωγής, τη δοσολογία και τον αριθμό των δόσεων. Οι καταστάσεις που σχετίστηκαν με την πρόωρη χρήση αντιβιοτικών περιελάμβαναν το άσθμα, την αλλεργική ρινίτιδα, τα προβλήματα βάρους και την παχυσαρκία, τις τροφικές αλλεργίες, τη ΔΕΠΥ, την κοιλιοκάκη και την ατοπική δερματίτιδα. Οι συγγραφείς εικάζουν πως παρόλο που τα αντιβιοτικά μπορεί να επηρέασαν μόνο προσωρινά το μικροβίωμα, δηλαδή τη συγκέντρωση επωφελών μικροβίων στο σώμα, ενδεχομένως αυτό να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία των παιδιών.

«Θέλουμε να τονίσουμε ότι η μελέτη αυτή δείχνει ένα συσχετισμό και όχι αιτιώδη σχέση μεταξύ των καταστάσεων. Τα ευρήματα προσφέρουν την ευκαιρία για στόχευση μελλοντικών ερευνών προς τον προσδιορισμό πιο αξιόπιστων και ασφαλέστερων προσεγγίσεων όσον αφορά στη χρονική στιγμή, τη δοσολογία και τα είδη των αντιβιοτικών που χορηγούνται σε παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας», σημειώνει ο Δρ. Nathan LeBrasseur, ερευνητής στο Κέντρο Γήρανσης Robert και Arlene Kogod της Κλινικής Mayo και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Παρόλο που πρόσφατα δεδομένα δείχνουν μία αύξηση σε κάποιες από τις παιδιατρικές καταστάσεις που περιλαμβάνονται στη μελέτη, οι ειδικοί δεν μπορούν ακόμη να εξηγήσουν το γιατί, καθώς, εκτός από το πρόβλημα της πολλαπλής αντίστασης στα αντιβιοτικά, τα φάρμακα αυτά θεωρούνται γενικά ασφαλή από τους περισσότερους παιδιάτρους.

Οι επιστήμονες, πάντως,  τονίζουν ότι ο απώτερος στόχος είναι να παράσχουν πρακτικές οδηγίες για τους ειδικούς όσον αφορά στον ασφαλέστερο τρόπο χρήσης των αντιβιοτικών στα πρώτα χρόνια της ζωής ενός ανθρώπου.

Διαβάστε επίσης

Έκζεμα: Η βιταμίνη που ανακουφίζει τα συμπτώματα

ΔΕΠΥ: Αυξημένος κατά 45% ο κίνδυνος για αυτά τα παιδιά

Αντίσταση στα αντιβιοτικά: Ο παράγοντας-έκπληξη που διογκώνει το πρόβλημα