Δυναμική η παρουσία των αναπνευστικών λοιμώξεων αυτό το χειμώνα μας στέλνει με υψηλή συχνότητα στο σπίτι με αναρρωτική άδεια, σύμφωνα με στοιχεία που προέχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία περισσότερες ήταν οι μέρες αναρρωτικής άδειας που λήφθησαν από τους εργαζομένους λόγω κρυολογήματος και γρίπης παρά λόγω Covid-19.

Υπολογίζεται ότι την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου χάθηκαν 1.043.965 εργάσιμες μέρες λόγω των παραπάνω αναπνευσιτκών λοιμώξεων.

Πρόκειται για μια αύξηση τριπλάσιου μεγέθους από την αντίστοιχη – 269.224 – της πρώτης εβδομάδας του Σεπτεμβρίου.

Την ίδια χρονική περίοδο οι μέρες αναρρωτικής άδειας λόγω κορωνοϊού μειώθηκαν από 1.313.838 σε 863.222.

Τα αυξημένα κρούσματα πολύ βαριών κρυολογημάτων που κράτησαν τους εργαζόμενους στο σπίτι αποδόθηκαν από τους επιστήμονες στη μεγάλη μείωση της ανοσίας του οργανισμού μετά τα lockdown.

Η καταγραφή των χαμένων ημερών εργασίας λόγω ασθενείας, καθώς και των οικονομικών απωλειών στις οποίες αυτές αντιστοιχούν πραγματοποιήθηκε από την εταιρία Goodshape.

Η εν λόγω έρευνα διαπίστωσε ότι 1.043.965 εργάσιμες ημέρες χάθηκαν στη Μεγάλη Βρετανία λόγω κρυολογήματος και γρίπης την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου, ενώ ο κορωνοϊός προκάλεσε 863.222 ημέρες ασθενείας την ίδια εβδομάδα. Οι εργοδότες έχασαν 118 εκατομμύρια λίρες λόγω  αναρρωτικών αδειών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου σημειώνουν οι ερευνητές.

Ο αριθμός των ημερών ασθενείας λόγω κρυολογήματος έχει επίσης τριπλασιαστεί από τον Σεπτέμβριο, όπου «χάθηκαν» 269.224 εργάσιμες ημέρες την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Οι απουσίες λόγω κορωνοϊού από την άλλη πλευρά, έχουν μειωθεί από 1.313.838 που καταγράφηκαν την ίδια εβδομάδα του Σεπτεμβρίου σε 863.222.

Ο Paul Hunter, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο East Anglia, δήλωσε: «Πιθανώς βλέπουμε περισσότερες αναπνευστικές λοιμώξεις (από κρυολόγημα, γρίπη) τώρα, επειδή η ανοσία του οργανισμού μάλλον είναι πολύ χαμηλή μετά τα lockdown. Κατά μέσο όρο, πολλές λοιμώξεις είναι πιθανώς πιο σοβαρές από το αναμενόμενο λόγω της μειωμένης προστασίας έναντι σοβαρών ασθενειών».

Σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία μπορεί να προέρχονται απο την Μεγάλη Βρετανία, η εικόνα όμως στη χώρα μας είναι η ίδια με τις αναπνευστικές λοιμώξεις να θερίζουν. Ενόψει των γιορτών λοιπόν, καθώς και των πολυάριθμων καλεσμάτων και τραπεζιών καλό είναι όσοι πρόκειται να βρεθούν κοντά σε άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες να κάνουν ένα σελφ τεστ (από τα νεότερα διπλά που διαχωρίζουν ανάμεσα σε γρίπη και Covid) ώστε να μειώσουν το κίνδυνο μετάδοσης αναπνευστικών λοιμώξεων.

Διαβάστε επίσης

Πέντε βότανα που θα μας προστατεύσουν από τις ιώσεις του χειμώνα

Αναπνευστικές λοιμώξεις: Το πασίγνωστο αντιβιοτικό που ωφελεί πολύ λιγότερο από όσο πιστεύουμε

Αναπνευστικές Λοιμώξεις: Το πολύτιμο μέταλλο που καταπολεμά τα συμπτώματα