Τα συμπληρώματα ψευδαργύρου είναι πιθανό πως «μαλακώνουν» τα συμπτώματα των αναπνευστικών λοιμώξεων όπως είναι ο βήχας, η ρινική συμφόρηση και ο πονόλαιμος αλλά ταυτόχρονα περιορίζουν τη διάρκεια της ασθένειας, όπως έδειξε νεότερη επισκόπηση που δημοσιεύθηκαν στο BMJ Open και η οποία βασίστηκε σε ανάλυση στοιχείων πλήθους επιδημιολογικών μελετών.

Ωστόσο η ποιότητα των στοιχείων πάνω στα οποία βασίζονται τα ευρήματα της έρευνας διαφέρουν και έτσι δεν είναι ξεκάθαρο το ποια είναι η ιδανική φόρμουλα ή δοσολογία αυτού του διατροφικού συμπληρώματος, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Στις λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού ανήκει το κοινό κρυολόγημα, αλλά και η γρίπη και η πασίγνωστη πλέον COVID-19. Κι ενώ το κοινό κρυολόγημα μπορεί να «περάσει μόνο του», δεν ισχύει το ίδιο και για τις άλλες λοιμώξεις. Πολύ συχνά μάλιστα αποδεικνύονται αρκετά κοστοβόρες στη λογική του αντίκτυπου τους στις υπηρεσίες υγείας και στο χρόνο που λαμβάνεται ως αναρρωτική άδεια από τους ασθενείς.

Ο ψευδάργυρος είναι ένα μέταλλο που θεωρείται ότι παίζει βασικό ρόλο στην ανοσία, τη φλεγμονή των ιστών, την αρτηριακή πίεση και τις αποκρίσεις των ιστών στην μειωμένη οξυγόνωση.

Επομένως, υπάρχει αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια της παρούσας πανδημίας, για τον ρόλο του ψευδάργυρου στην πρόληψη, αλλά και αντιμετώπιση της λοίμωξης COVID-19.

Αυτό είναι ο λόγος που οι ερευνητές αξιολόγησαν τον ψευδάργυρο για την πρόληψη και θεραπεία της COVID-19,  καθώς και για τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

Η επισκόπηση των ερευνών συμπεριέλαβε 28 κλινικές δοκιμές που περιλαμβάνουν 5.446 αποτελέσματα τα οποία δημοσιεύθηκαν σε 17 Βρετανικές και Κινέζικες βάσεις δεδομένων μέχρι τον Αύγουστο του 2020. Καμία ωστόσο από τις κλινικές δοκιμές δεν εξέτασε τη χρήση του ψευδάργυρου ως τρόπο πρόληψης ή αντιμετώπισης της COVID -19.

Τα πιο συνηθισμένα σκευάσματα ψευδάργυρου που χρησιμοποιήθηκαν ήταν παστίλιες, ρινικά σπρέι και τζελ που περιείχαν οξικά ή γλυκερικά άλατα ψευδαργύρου. Οι δόσεις ποικίλλαν ανάλογα με τη μορφή και με το αν ο ψευδάργυρος χρησιμοποιήθηκε για πρόληψη ή θεραπεία.

Η ανάλυση στοιχείων των 25 από τις 28 δοκιμές έδειξε πως συγκριτικά με διάφορα placebo (εικονικά φάρμακα), τα τζελ ψευδαργύρου ή το ρινικό σπρέι απέτρεψαν πέντε λοιμώξεις του αναπνευστικού ανά 100 ανθρώπους τον μήνα.

Σημαντικότερη δράση σημειώθηκε σε ότι αφορά τον περιορισμό πιο σοβαρών συμπτωμάτων, όπως είναι ο πυρετός, βάσει των στοιχείων από τρεις μελέτες.

Κατά μέσο όρο, τα συμπτώματα υποχώρησαν δύο ημέρες νωρίτερα με τη χρήση του ψευδαργύρου είτε από τη μύτη σε σπρέι είτε υπογλώσσια, συγκριτικά με τη λήψη placebo.

Κατά την πρώτη εβδομάδα της ασθένειας, οι συμμετέχοντες που χρησιμοποιούσαν υπογλώσσιο ή ρινικό ψευδάργυρο είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να ανακάμψουν συγκριτικά με όσους έλαβαν εικονικό φάρμακο. Επίσης 19 περισσότεροι ενήλικες από τους 100 ήταν πιο πιθανό να εξακολουθήσουν να έχουν συμπτώματα μετά από μία εβδομάδα εάν δεν λάμβαναν ψευδάργυρο.

Παρότι ο ψευδάργυρος δεν σχετίστηκε με τη μείωση της έντασης των συμπτωμάτων σε ημερήσια βάση, εντούτοις συσχετίστηκε με μια σημαντική μείωση της έντασης των συμπτωμάτων την τρίτη ημέρα της νόσησης.

Οι παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της ναυτίας και του ερεθισμού του στόματος ή της μύτης, ήταν κατά 40% πιο πιθανές μεταξύ εκείνων που έλαβαν ψευδάργυρο, αλλά σοβαρότερες παρενέργειες δεν  καταγράφηκαν στις 25 δοκιμές που κατέγραψαν τις ανεπιθύμητες ενέργειες.

Το μήνυμα της εν λόγω επισκόπησης είναι ότι ο ψευδάργυρος μπορεί μεν να εκλαμβάνεται από πολλούς ασθενείς καθώς και γιατρούς ως μια λύση – εξπρές για τη μείωση της διάρκειας των συμπτωμάτων των αναπνευστικών λοιμώξεων, εντούτοις παραμένουν ακόμη πολλά δεδομένα αδιευκρίνιστα και ασαφή τα οποία αφορούν τις μορφές ψευδαργύργου και τις δόσεις που μπορεί να είναι αποτελεσματικές.

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι οι ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες του ψευδαργύρου σε συνδυασμό με τα οριακά οφέλη της λήψης του ενδεχομένως να τον καθιστούν μια βιώσιμη φυσική εναλλακτική λύση για την καταπολέμηση των αναπνευστικών λοιμώξεων. Συμπληρώνουν ωστόσο ότι απατούνται περισσότερες έρευνες για την θεραπευτική δράση του ψευδαργύρου.

 

Διαβάστε επίσης:

Πονόλαιμος: Τέσσερα top γιατροσόφια που βρίσκονται στην κουζίνα μας

Χρόνιος βήχας: Νέο υπό δοκιμή φάρμακο προσφέρει ανακούφιση