Ένα νέο εργαλείο αντιμετώπισης των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων μπορεί να έχουν σύντομα οι γιατροί στη διάθεσή τους, σύμφωνα με τα στοιχεία πειραματικής δοκιμής, που δημοσιεύθηκαν στο Journal of the American Medical Association.

Ειδικότερα, κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι ένας πειραματικός συνδυασμός αντιβιοτικών, ο συνδυασμός κεφεπίμης και ενμεταζοβακτάμης, δείχνει να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά επίμονες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (UTIs), που έδειχναν ανθεκτικές έναντι των διαθέσιμων φαρμάκων.

Στο πλαίσιο της πειραματικής δοκιμής, ομάδα ασθενών υποβλήθηκε σε αντιμετώπιση της λοίμωξης με κεφεπίμη – ενμεταζοβακτάμη, ενώ μια άλλη ομάδα έλαβε την κλασσική θεραπεία με πιπερακιλλίνη – ταζομπακτάμη. Η πρώτη μέθοδος αποδείχθηκε αποτελεσματικότερη σε μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών.

Ο συνδυασμός των δύο ουσιών φαίνεται, συγκεκριμένα, να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός στη θεραπεία βακτηρίων όπως το E. coli, που έχουν αναπτύξει την ικανότητα να παράγουν ένα ένζυμο, τη βήτα-λακταμάση εκτεταμένου φάσματος (ESBL), το οποίο διασπά τα ευρέως χρησιμοποιούμενα αντιβιοτικά, όπως οι πενικιλίνες και οι κεφαλοσπορίνες, καθιστώντας τα αναποτελεσματικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι λοιμώξεις που προκαλούνται από βακτήρια που παράγουν αυτό το ένζυμο αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 50% μεταξύ 2012 και 2017, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, προκαλώντας περισσότερες από 197.000 νοσηλείες και 9.100 θανάτους το 2017. Οι αριθμοί αυτοί έκαναν το CDC να χαρακτηρίσει τα βακτήρια αυτά ως «σοβαρή» απειλή.

Το enmetazobactam είναι ένα πειραματικό φάρμακο που αναστέλλει την ικανότητα του ενζύμου ESBL να εξουδετερώνει την κεφεπίμη, ένα καθιερωμένο γενικό αντιβιοτικό. Σε μια προηγμένη κλινική δοκιμή, οι γιατροί δοκίμασαν τον νέο φαρμακευτικό συνδυασμό έναντι ενός ήδη καθιερωμένου συνδυασμού, της πενικιλλίνης – πιπερακιλλίνης, μαζί με την ταζομπακτάμη, που αντιστέκεται στο ESBL. Η δοκιμή περιλάμβανε περισσότερους από 1.000 ασθενείς απ’ όλο τον κόσμο, που υποβλήθηκαν σε θεραπεία μεταξύ Σεπτεμβρίου 2018 και Νοεμβρίου 2019. Όλοι οι ασθενείς είχαν πολύπλοκες ουρολοιμώξεις, που σχετίζονταν με πρόσθετους παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι αυξάνουν τις πιθανότητες αποτυχίας της αντιβιοτικής θεραπείας. Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν πυρετό, σήψη, αποφράξεις ούρων και εισαγωγές καθετήρα.

Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι ο συνδυασμός κεφεπίμης – ενμεταζοβακτάμης απέδωσε καλύτερα έναντι όλων των λοιμώξεων, καθώς και έναντι των βακτηριακών λοιμώξεων ESBL. Περίπου το 20% των ασθενών είχαν λοιμώξεις από ESBL και σχεδόν 3 στους 4 ασθενείς που έλαβαν κεφεπίμη – ενμεταζοβακτάμη απαλλάχθηκαν από τη μόλυνση, σε σύγκριση με τους μισούς από αυτούς, που χρησιμοποιούσαν το καθιερωμένο θεραπευτικό σχήμα.

Νέοι συνδυασμοί φαρμάκων όπως αυτός είναι απαραίτητοι για την καταπολέμηση μικροβίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά, δήλωσε ο δρ. Charles Ascher-Walsh, αντιπρόεδρος γυναικολογίας και διευθυντής ουρογυναικολογίας στο Τμήμα Μαιευτικής, Γυναικολογίας και Αναπαραγωγικής επιστήμης Raquel and Jaime Gilinski.

Από το 2015 και μετά, υπάρχουν διαθέσιμα νέα, επαναστατικά αντιβιοτικά, που έχουν σχεδιαστεί ακριβώς για να εξουδετερώνουν την ανθεκτικότητα των βακτηρίων. Όμως, οι τιμές αυτών των φαρμάκων λειτούργησαν απαγορευτικά, ώστε να αξιοποιούνται ευρέως, κάτι που ο δρ. Ascher-Walsh ελπίζει ότι θα αλλάξει με τον φαρμακευτικό συνδυασμό κεφεπίμης – ενμεταζοβακτάμης. «Μερικά από τα νέα αντιβιοτικά που έχουν κυκλοφορήσει είναι τόσο ακριβά, που τα χρησιμοποιούμε μόνο στο τελευταίο στάδιο, όταν αποτελούν πλέον τη μοναδική λύση. Ελπίζω ότι το νέο φάρμακο θα έχει πιο ανταγωνιστική τιμή», δήλωσε.

Διαβάστε ακόμη:

Ουρολοιμώξεις: Πότε οι γυναίκες υποφέρουν περισσότερο – Οι κινήσεις που σώζουν

Ουρολοιμώξεις: 5 top tips να τις αποφύγετε – Οι παράγοντες κινδύνου

Μικροβιακή αντοχή: Λιγότερα ανθεκτικά βακτήρια με αυτά τα αντιβιοτικά