Οι ασκήσεις που αποφορτίζουν και κινητοποιούν την σπονδυλική στήλη είναι απαραίτητες και στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου προγράμματος Pilates, συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο του σώματος και την ενεργοποίηση του σώματος.

Με τη βοήθεια της φυσικοθεραπεύτριας κ. Ιωάννας Λυκουργιά σας προτείνουμε δυο αποτελεσματικές ασκήσεις Pilates για την αποσυμπίεση και κινητοποίηση της σπονδυλικής στήλης.

Για την εκτέλεση των ασκήσεων απαιτείται δύναμη στο πυρήνα του σώματος, καλός έλεγχος και απόλυτη συγκέντρωση.

Οι ασκήσεις εκτελούνται αργά, ελεγχόμενα, με ροή. Εάν σας φαίνονται δύσκολες ή είστε αρχάριοι τότε πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν Pilates Instructor για να σας υποδείξει την ορθή και ασφαλή εκτέλεσή τους.

Άσκηση 1η 

Η συγκεκριμένη άσκηση (long spine) κινητοποιεί, αποσυμπιέζει και διατείνει τη σπονδυλική στήλη. Κάνουμε 5-7 επαναλήψεις.

 

Άσκηση 2η

Η δεύτερη άσκηση είναι ιδανική για να δουλέψει κάνεις τους σταθεροποιητικούς μύες (σε αντοχή) που είναι άλλωστε υπεύθυνοι και για τη διατήρηση της σωστής στάσης του σώματος. Η άσκηση αυτή αποσυμπιέζει την σπονδυλική στήλη, ενώ γυμνάζει και τα πόδια. Αρκούν 3 επαναλήψεις.

Συνιστάται σε νεαρά άτομα, καθώς απαιτεί καλό επίπεδο δύναμης, ευλυγισία και άριστο νευρομυϊκό έλεγχο. Προσέξτε τη στάση του σώματος σας, γίνεται στάση ζωής!

Η Ιωάννα Λυκουργιά είναι φυσικοθεραπεύτρια, απόφοιτη του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Το κλινικό ενδιαφέρον κυρίως για την αποκατάσταση μυοσκελετικών και αθλητικών κακώσεων, σε συνδυασμό με την αγάπη της για την άσκηση, την οδήγησαν στην πραγματοποίηση σεμιναρίων Pilates. Οι γνώσεις της από τη σχολή φυσικοθεραπείας συνδυαστικά με την πιστοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος εκπαίδευσης Pilates (mat, reformer, cadillac, props) της επιτρέπουν να φέρει την ειδική γνώση πάνω σε ένα μεγάλο εύρος καταστάσεων. Επομένως, γνωρίζοντας πως κάθε άτομο αποτελεί μοναδικό κλινικό περιστατικό, είναι σε θέση να εντάξει τον ασθενή σε ένα θεραπευτικό πρόγραμμα άσκησης, προσαρμοσμένο στις εκάστοτε ανάγκες του. Το ενδιαφέρον της ως instructor είναι να εμφυσήσει την αγάπη της για την άσκηση με σεβασμό στη μοναδικότητα του σώματος και να βοηθήσει στη βελτίωση όλων αυτών των στοιχείων, που θα οδηγήσουν σε μια πιο λειτουργική καθημερινότητα. Εργάζεται στο  Physio Kinetics