Σημαντική επίπτωση στο προσδόκιμο ζωής φαίνεται ότι έχει ο διαβήτης τύπου 2 σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών, όπως αναδεικνύει νέα βρετανική ανάλυση.

Η νέα μελέτη, που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μελέτης Διαβήτη στην Στοκχόλμη υποστηρίζει ότι ο διαβήτης τύπου 2 έχει ιδιαίτερα επιβαρυντική επίδραση στον κίνδυνο πρόωρης θνησιμότητας και γενικότερα στο προσδόκιμο ζωής των γυναικών, των νέων, αλλά και των καπνιστών.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία 11.806 ανθρώπων από το Salford του Ηνωμένου Βασιλείου, εκ των οποίων το 55% ήταν άνδρες, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 66,2 έτη, σε μια μελέτη που διήρκησε 10 έτη. Οι μελετητές συνέκριναν το προσδόκιμο ζωής των συμμετεχόντων με αυτό του γενικού πληθυσμού ίδιας ηλικίας και φύλου. Στη συνέχεια, εξέτασαν την πιθανή επίδραση των δημογραφικών παραγόντων και του τρόπου ζωής στο βαθμό θνησιμότητας και το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων με διαβήτη τύπου 2.

Η ανάλυση συμπεριέλαβε, επιπλέον, το ιατρικό ιστορικό των συμμετεχόντων από το 2010 έως το 2020, τα στοιχεία του Γραφείου Εθνικών Στατιστικών για το προσδόκιμο ζωής του γενικού πληθυσμού και πληροφορίες από τον Δείκτη Πολλαπλής Στέρησης, που υπολογίζει τα επίπεδα φτώχειας σε μικρές περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο δρ. Adrian Heald και οι συνεργάτες του από το Νοσοκομείο Salford Royal αξιοποίησαν τη μοντελοποίηση του Mike Stedman από την εταιρεία συμβούλων υγειονομικής περίθαλψης Res Consortium και διαπίστωσαν ότι μια γυναίκα με διαβήτη τύπου 2 έχει 60% αυξημένες πιθανότητες πρόωρου θανάτου, ενώ εκτιμάται ότι θα ζήσει κατά μέσο όρο 5 χρόνια λιγότερο από τον μέσο όρο των γυναικών του γενικού πληθυσμού. Οι άνδρες με διαβήτη τύπου 2, από την άλλη, έχουν 44% πιθανότητες πρόωρου θανάτου και θα ζήσουν 4,5 χρόνια λιγότερο. Ως σημαντικοί παράγοντες επίδρασης αναδείχθηκαν επίσης το κάπνισμα, αλλά και η διάγνωση σε νεαρή ηλικία.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της δεκαετούς μελέτης, έφυγαν από τη ζωή 3.921 -εκ των οποίων οι 2.080 ήταν άνδρες- σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, που έκαναν λόγο για 2.135 συμμετέχοντες. Ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου αναδείχθηκε 84% αυξημένος για τους ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2, έναντι του γενικού πληθυσμού. Επιπλέον, οι γυναίκες με διαβήτη τύπου 2 αποτέλεσαν ομάδα υψηλότερου κινδύνου συγκριτικά με τους άνδρες ασθενείς (96% έναντι 74%). Το εύρημα αυτό εξέπληξε τους ερευνητές, δεδομένου του ότι θεωρείται πως ο διαβήτης τύπου 2 επηρεάζει περισσότερο την ανδρική και όχι τη γυναικεία υγεία.

Όταν τα ευρήματα προσαρμόστηκαν ώστε να συνυπολογίζουν τα επίπεδα ανέχειας, εκείνοι με διαβήτη τύπου 2 συνέχιζαν να διατρέχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες διέτρεχαν 60% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ενώ το ποσοστό για τους άνδρες έφτανε το 44%.

Παράλληλα, σημαντικό κίνδυνο διέτρεχαν όσοι διαγιγνώσκονταν με διαβήτη τύπου 2 σε νεαρή ηλικία. Συνήθως, ο διαβήτης εμφανίζεται σε μεσήλικες και ηλικιωμένους, ωστόσο το φαινόμενο της εμφάνισής του σε νεότερες ηλικίες γίνεται ολοένα και συχνότερο παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια. Η ανάλυση διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι κάτω των 65 ετών με διαβήτη διέτρεχαν 93% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και ζούσαν κατά τουλάχιστον 8 έτη λιγότερα από τους ανθρώπους ίδιας ηλικίας του γενικού πληθυσμού. Οι διαβητικοί άνω των 65 ετών, από την άλλη, κινδύνευαν να ζήσουν μόλις 2 χρόνια λιγότερα, συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό.

Την πιο αρνητική επίδραση στο προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων με διαβήτη φαίνεται ότι έχει το κάπνισμα. Η μοντελοποίηση ανακάλυψε ότι οι καπνιστές διαβητικοί διατρέχουν 2,5 φορές αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ενώ ζουν 10 χρόνια λιγότερο συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Παράλληλα, το προσδόκιμο ζωής των μη καπνιστών και των πρώην καπνιστών μειώθηκε κατά 3 χρόνια.

Η μοντελοποίηση ανέδειξε ότι μια γυναίκα που καπνίζει και έχει διαγνωστεί με διαβήτη πριν τα 65 έτη έχει 3,75 φορές αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και ζει 15 χρόνια λιγότερο από μια γυναίκα ίδιας ηλικίας του γενικού πληθυσμού.

Εκατομμύρια ανθρώπων ανά τον κόσμο έχουν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2, την πιο συχνή μορφή της νόσου, με τους αριθμούς να εκτιμάται ότι θα αυξηθούν μέσα στα επόμενα χρόνια.

Ο δρ. Heald λέει: «Η μοντελοποίησή μας υποστηρίζει ότι ο διαβήτης τύπου 2 είχε μεγαλύτερη επίδραση στο προσδόκιμο ζωής των γυναικών, των καπνιστών και όσων έχουν διαγνωστεί σε νεαρή ηλικία. Είναι ζωτικής σημασίας οι ομάδες υψηλού κινδύνου να είναι ενήμερες όχι μόνο για τον αυξημένο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν, αλλά και για το μέγεθος του κινδύνου. Με αυτό τον τρόπο, μπορούν να εξασφαλίσουν καλύτερη συμβουλευτική από τους φροντιστές υγείας, ώστε να κάνουν αλλαγές στην καθημερινότητά τους, ικανές να βελτιώσουν την ποιότητα -αλλά και τη διάρκεια- ζωής τους».

Διαβάστε ακόμη:

Διαβήτης Τύπου 2: Μπορεί να προληφθεί – 7 tips για να μειώσετε τον κίνδυνο

Διαβήτης τύπου 2: Τα τρόφιμα που μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισής του

Διαβήτης Τύπου 2: Σε ποιο σημείο του σώματος βρίσκεται το κλειδί της θεραπείας