Μια βασική πρόκληση των μακροχρόνιων κυρίως σχέσεων είναι η διατήρηση της ερωτικής φλόγας, της σπίθας που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ένωση των συντρόφων ώσπου να αρχίζει σταδιακά να σβήνει. Πρέπει όμως η έλξη να εγκαταλείπεται στη μοίρα της ή μπορεί το πάθος να αναζωπυρωθεί;

Για τη Δρ Nicole K. McNichols, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στο Σιατλ, η ερωτική ζωή μεταξύ του ζευγαριού είναι εκ των ων ουκ άνευ για την ευημερία της σχέσης, σύμφωνα δε και με μελέτες που δείχνουν ότι το σεξ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα συμβάλλει σε καλύτερη ψυχική και σωματική ευεξία και καλύτερη διαχείριση συγκρούσεων μέσα από τη μεγαλύτερη ανεκτικότητα απέναντι στα ελαττώματα του συντρόφου.

Πώς μπορεί να αναζωογονηθεί ο τομέας αυτός της σχέσης που, παρά τη σημασία του για τη διατήρησή της, φθείρεται δυσανάλογα πολύ από τον χρόνο και τη ρουτίνα; Η ειδικός μοιράζεται τις πέντε βασικές στρατηγικές.

1. Προγραμματίστε το σεξ

Ίσως ακούγεται κάθε άλλο παρά ερωτικό, όπως όμως εξηγεί η Δρ McNichols, ο αυθορμητισμός ως αναγκαίο στοιχείο της ερωτικής συνεύρεσης αποτελεί συνήθως μια ιδέα κατασκευασμένη από την επικρατούσα κουλτούρα και τα μέσα, σίγουρα όμως μια μη ρεαλιστική προσδοκία από μια μακροχρόνια σχέση.

Τα ζευγάρια με καλή ερωτική ζωή προγραμματίζουν τις σεξουαλικές τους συναντήσεις ακριβώς όπως τις διακοπές τους, επιζητώντας έπειτα να να τις ευχαριστηθούν στο έπακρο. Αυτή η τεχνική χτίζει το (αφροδισιακό) αίσθημα της προσδοκίας και δείχνει στον/στη σύντροφο ότι την υπολογίζετε ερωτικά.

2. Μοιραστείτε τις φαντασιώσεις σας

Τα ζευγάρια που είναι ικανοποιημένα από την ερωτική τους ζωή δεν ντρέπονται να ομολογήσουν μεταξύ τους τις ερωτικές τους φαντασιώσεις έως τα πιο ιδιαίτερα φετίχ τους και τι απογειώνει τη λίμπιντό τους. Η ειδικός προτείνει οι συζητήσεις αυτές να μη γίνονται κατά τη διάρκεια της ερωτικής συνεύρεσης αλλά σε χρόνους που οι σύντροφοι είναι χαλαροί και νιώθουν ασφαλείς να μιλήσουν ανοιχτά.

3. Προετοιμάστε το έδαφος

Συνδεθείτε μεταξύ σας, φλερτάρετε, περάστε ευχάριστο χρόνο μαζί τις ώρες που δεν κάνετε σεξ. Μην περιμένετε να γίνουν τα πάντα την τελευταία στιγμή. Τα ευτυχισμένα στον σεξουαλικό τομέα ζευγάρια το επιτυγχάνουν συνήθως επιλέγοντας μέρη όπου δεν αποσπάται η προσοχή τους, τα οποία συχνά «βελτιώνουν» με κάποιες λεπτομέρειες όπως λίγα κεριά.

4. Τολμήστε νέες ιδέες

Η σεξουαλική επιθυμία θάλλει εκεί που η ασφάλεια, η σιγουριά και η αίσθηση εμπιστοσύνης συναντούν το πρωτόγνωρο, τον ενθουσιώδες και περιπετειώδες. Μελέτες αποκαλύπτουν ότι τα ζευγάρια που δοκιμάζουν τουλάχιστον μία φορά το μήνα κάτι καινούργιο -είτε πρόκειται για μια διαφορετική στάση είτε για ένα διαφορετικό σκηνικό- απολαμβάνουν πιο ικανοποιητική σεξουαλική ζωή.

5. Μην αναζητάτε το τέλειο

Το σεξ μπορεί να είναι φασαριόζικο, ενίοτε μέτριο ή και αστείο, να μην έχει σχέση με αυτό που βλέπετε στις ερωτικές ταινίες όπως και οι σύντροφοι μπορεί να απάδουν της εικόνας των καυτών ηθοποιών που συμμετέχουν σε αυτές. Διαχωρίστε τις ταινίες ή τις φαντασιώσεις από την πραγματική ζωή, γελάστε όταν κάτι πάει στραβά, νιώστε οικειότητα και μετατρέψτε το ερωτικό παιχνίδι σε διαδικασία μάθησης και βελτίωσης, όχι διαγωνισμό επιδόσεων.

Διαβάστε επίσης:

Στυτική δυσλειτουργία: Η συνήθεια που αυξάνει τον κίνδυνο κατά 50%

Ερωτικό παιχνίδι: Κερδίζουμε ή χάνουμε όταν το «παίζουμε» δύσκολοι;

Ποιοι είναι πιο σίγουροι για τις σεξουαλικές τους επιδόσεις – Η απάντηση θα σας εκπλήξει