Η επαφή με τη φύση από την παιδική ηλικία μπορεί να βελτιώσει την αναπνευστική λειτουργία σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην European Respiratory Journal.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα παιδιά που τα πρώτα δέκα χρόνια της ζωής τους τα περνούσαν σε περιοχές με πράσινο έτειναν να έχουν καλύτερη πνευμονική λειτουργία.

Επικεφαλής ερευνητής ήταν το Δρ Diogo Queiroz Almeida από το Πανεπιστήμιο του Πόρτο στην Πορτογαλία. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 3278 παιδιά που κατοικούσαν στο Πόρτο και τα περίχωρά του.

Οι ερευνητές κατέγραψαν την επαφή με το πράσινο που είχαν τα παιδιά από τη γέννησή τους, στην ηλικία των τεσσάρων, των επτά και των δέκα ετών.

Για την εκτίμηση της αναπνευστικής ικανότητας των παιδιών χρησιμοποιήθηκε η δοκιμασία της δυναμικά εκπνεόμενης ζωτικής
χωρητικότητας (forced vital capacity, FVC) ή αλλιώς σπιρομέτρηση. Πρόκειται για μια εξέταση της λειτουργικότητας των πνευμόνων που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση αναπνευστικών προβλημάτων όπως το άσθμα.

Όσο πιο πράσινο το περιβάλλον που μεγάλωναν τα παιδιά μέχρι τα πρώτα δέκα χρόνια της ζωής τους τόσο καλύτερη η αναπνευστική λειτουργία τους σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ποσοστιαία η διαφορά είναι της τάξεως του 2% όπως αναφέρει ο Δρ Almeida και δεν θεωρείται τόσο μεγάλη. Ωστόσο όπως ο ίδιος επισημαίνει έαν κοιτάξουμε το συνολικό πληθυσμό και επιχειρήσουμε να κάνουμε πιο πράσινες τις γειτονιές μας τότε η επίδραση στην υγεία θα είναι σημαντική και υπολογίσιμη.

Το «πράσινο» όφελος για τα παιδιά είναι σημαντικότερο και μεγαλύτερο για εκείνα που μεγαλώνουν σε χώρους με άφθονο πράσινο, παρά για εκείνα που γεννιούνται σε τέτοια περιβάλλοντα. Προφανώς η εξήγηση γι’ αυτή τη διαφορά οφείλεται στο ότι τα νεογνά βρίσκονται κυρίως εντός σπιτιού, ενώ τα παιδιά περνούν περισσότερο χρόνο εκτός σπιτιού για διάφορες δραστηριότητες όπως παιχνίδι.

Διαβάστε επίσης

Τρία φυτά-βάλσαμο για τους πνεύμονες – Βάλτε τα στο σπίτι

Κορωνοϊός: Ο σοβαρός κίνδυνος για τους πνεύμονες που διπλασιάστηκε μετά τη λοίμωξη

Άσθμα: Η πρακτική που θωρακίζει τους πνεύμονες του παιδιού