Αρκεί μια απλή διάταση – εκτελεσμένη με προσοχή – για να «ανοίξει» το στήθος,  να διευρύνει τη χωρητικότητα των πνευμόνων και να καταπολεμηθεί η δύσπνοια.

 

 

Στην γιόγκα η ασάνα αυτή είναι γνωστή ως κόμπρα. Η θέση της κόμπρας (bhujangasana) είναι μία από τις βασικές θέσεις στη γιόγκα.

Ανήκει στις οπίσθιες κάμψεις και είναι η κεντρική θέση στη vinyasa (αλληλουχία θέσεων με ροή) του «χαιρετισμού στον ήλιο». Μπορούμε όμως να την εκτελέσουμε και μεμονωμένα.

Η στάση αυτή θεωρείται τονωτική για το νευρικό σύστημα και ευεργετική για την πλάτη. Ξαπλώνουμε μπρούμυτα με τα πόδια ενωμένα και τις παλάμες να ακουμπούν στο πάτωμα στο ύψος της μασχάλης. Ενώ εισπνέουμε, σηκώνουμε αργά τον κορμό, κρατώντας τον λαιμό χαλαρό, τους ώμους χαμηλά και τους αγκώνες κοντά στον κορμό. Δεν χρειάζεται να τεντώσουν τα χέρια μας, μπορούν να παραμείνουν λυγισμένοι οι αγκώνες. Διατηρούμε τη θέση για 10˝ και επιστρέφουμε αργά στην αρχική θέση.

Εάν σας δυσκολεύει αυτή η πόζα μπορείτε να κάνετε μια εναλλακτική κίνηση για το «άνοιγμα» του θώρακα με τη βοήθεια ενός foam roller. Ξαπλώνετε ανάσκελα, με λυγισμένα γόνατα και τα πέλματα να ακουμπούν στο πάτωμα. Τοποθετείτε τον κύλινδρο κατά μήκος της πλάτης και ανάμεσα στις ωμοπλάτες έτσι ώστε να νιώθετε το θώρακά σας να διατείνεται και το στήθος να «ανοίγει».  Μείνετε για λίγα δευτερόλεπτα και επαναλάβετε.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός – Δύσπνοια: 4 ασκήσεις αναπνοής που ανακουφίζουν

Έξι εύκολες ασκήσεις που νικούν τον πόνο στη μέση και την πλάτη