Συνήθως επισκέπτεστε τον οφθαλμίατρο όταν αντιμετωπίζεται κάποιο πρόβλημα με την όρασή σας. Έχετε σκεφτεί όμως πως μιας οφθαλμολογική εξέταση μπορεί να αποκαλύψει και άλλα προβλήματα υγείας πέραν αυτών που αφορούν τα μάτια σας;

Η Rebekka Heitmar από το Πανεπιστήμιο Huddersfield και ο Christian French από το Πανεπιστήμιο Hertfordshire εξηγούν ότι τα μάτια μπορεί να είναι ουσιαστικά το πρώτο σημείο εκδήλωσης της υψηλής αρτηριακής πίεσης (υπέρταση), πριν καν αντιληφθούμε ότι κάτι δεν πάει καλά.

Η υπέρταση αφορά περίπου 1,3 δισεκατομμύρια άτομα παγκοσμίως, αλλά μόλις το 50% αυτών γνωρίζουν ότι πάσχουν ή έχουν διαγνωστεί. Η νόσος δεν έχει συμπτώματα και γι’ αυτό αποκαλείται «σιωπηλός δολοφόνος».

Η υπέρταση εδραιώνεται σταδιακά με το πέρασμα του χρόνου λόγω ανθυγιεινού τρόπου ζωής (κακή διατροφή, έλλειψη σωματικής άσκησης, κάπνισμα, υπερκατανάλωση αλκοόλ), ενώ το οικογενειακό ιστορικό μαζί με άλλες παθήσεις, όπως ο διαβήτης και η νεφρική νόσος, συντείνουν στην εκδήλωση της πάθησης.

Αν η υπέρταση δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης καρδιακής νόσου (έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια), εγκεφαλικού επεισοδίου, νεφροπάθειας, αγγειακής άνοιας, καθώς και οφθαλμολογικών παθήσεων.

Κι ενώ η διάγνωση της υπέρταση συνήθως γίνεται με τη βοήθεια πιεσόμετρο στο ιατρείο ενός παθολόγου ή γενικού γιατρού, οι δύο επιστήμονες εξηγούν ότι και ο οφθαλμίατρος μπορεί εντοπίσει την κατάσταση πολύ νωρίτερα από κάθε άλλο επαγγελματία υγείας.

Κατά τη διάρκεια μιας τυπική εξέτασης ο οφθαλμίατρος βλέπει λεπτομερώς τον αμφιβληστροειδή χιτώνα αλλά και άλλα τμήματα του οφθαλμού περιλαμβανομένων των λεπτών αγγείων. Τα τελευταία είναι πολύ ευαίσθητα στις αλλαγές της αρτηριακής πίεσης και μπορεί να υποστούν βλάβες ως απόρροια της υπέρτασης, συντελώντας έτσι σε θολή όραση.

Η υπέρταση μπορεί επίσης να συμβάλλει στην συσσώρευση υγρού κάτω από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα, επηρεάζοντας επίσης την υγεία των ματιών.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ο οφθαλμίατρος μπορεί να μετρήσει τη διάμετρο των αιμοφόρων αγγείων για να εκτιμήσει αν το άτομο έχει υπέρταση ή όχι. Στην απεικόνιση του αμφιβληστροειδή μπορεί να είναι εμφανή τα σημάδια της υπέρτασης σε περιοχές με κόκκινο χρώμα ως αποτέλεσμα μικροαιμορραγίας στα μάτια.

Το κυκλοφορικό σύστημα του ματιού μοιάζει πολύ με αυτό του εγκεφάλου διότι τα μάτια δομούνται από εγκεφαλικό ιστό, δικαιολογώντας έτσι τη φράση «τα μάτια είναι το παράθυρο του εγκεφάλου». Εξαιτίας αυτής της στενής σχέσης δικαιολογείται και η θεωρία πως τα αιμοφόρα αγγεία των ματιών μπορούν να δώσουν προειδοποιητικά σημάδια για το τί συμβαίνει στον εγκέφαλο και σε άλλα όργανα του σώματος. Αλλά επειδή οι αλλαγές στα αιμοφόρα αγγεία των ματιών μπορεί να υποκρύπτουν και άλλες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, οι οποιεσδήποτε αλλαγές εντοπίσει ο οφθαλμίατρος θα πρέπει να αξιολογηθούν από παθολόγο ή γενικό γιατρό.

Διαβάστε επίσης

Υπέρταση: Έτσι νικάμε τον ύπουλο εχθρό της καρδιάς

Υπέρταση: Όλες οι λύσεις που ρυθμίζουν την πίεση

Υπέρταση: Τα βακτήρια που ανεβάζουν την πίεση – Πού βρίσκονται