Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ/IBS) είναι μια συνηθισμένη λειτουργική γαστρεντερική διαταραχή που επηρεάζει το παχύ έντερο. Πρόκειται για μια χρόνια υποτροπιάζουσα πάθηση που επηρεάζει το 25% του πληθυσμού και έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ασθενών, χωρίς την παρουσία κάποιας άλλης οργανικής νόσου.

Είναι ίσως η συχνότερη γαστρεντερολογική διαταραχή και φαίνεται να «προτιμά» τις γυναίκες.  Σε γενικές γραμμές χαρακτηρίζεται από πόνο ή δυσφορία στην κοιλιακή χώρα που βελτιώνεται με την αφόδευση και συχνά συνοδεύεται από αλλαγή στη σύσταση ή τη συχνότητα των κοπράνων. Αποτελεί δε ένα από τα συχνότερα προβλήματα για τα οποία απευθυνόμαστε στον φαρμακοποιό ή τον γιατρό μας αναζητώντας μια λύση ανακούφισης μιας και τα συμπτώματα είναι αρκετά και ενοχλητικά.

Τα ενοχλητικά συμπτώματα

Το ΣΕΕ συνήθως προκαλεί μακροχρόνια συμπτώματα όπως επαναλαμβανόμενο κοιλιακό πόνο ή δυσφορίας, που σχετίζονται με αλλαγή στη συχνότητα των κενώσεων ή/και αλλαγή στη μορφή των κενώσεων (διάρροια/δυσκοιλιότητα). Άλλα τυπικά συμπτώματα είναι το φούσκωμα, η κοιλιακή διάταση, ο μετεωρισμός και οι βορβορυγμοί. Το ΣΕΕ συνδέεται επίσης συχνά με άλλες μη εντερικές ενοχλήσεις όπως η δυσπεψία, η ναυτία και η καούρα. Τα συμπτώματα μπορεί να έχουν τη μορφή επεισοδίων και να επηρεάζουν έντονα την καθημερινή ζωή και την κοινωνική λειτουργικότητα. Πολλοί ασθενείς με ΣΕΕ βιώνουν χειρότερες περιόδους ακολουθούμενες από περιόδους κατά τις οποίες τα συμπτώματα βελτιώνονται ή και εξαφανίζονται. Επίσης, τα συμπτώματα συνήθως σχετίζονται με την πρόσληψη τροφής και την αφόδευση.

Υποτύποι του ΣΕΕ

Το ΣΕΕ μπορεί να διακριθεί σε επιμέρους υπο-τύπους με βάση τα χαρακτηριστικά των κοπράνων. ΣΕΕ με διάρροια (IBS-D), ΣΕΕ με δυσκοιλιότητα (IBS-C) και ΣΕΕ με μικτού τύπου εντερικές συνήθειες δηλαδή εναλλαγές διάρροιας-δυσκοιλιότητας (IBS-M).

Τα πιο πρόσφατα κριτήρια για τη διάγνωση λειτουργικών γαστρεντερικών διαταραχών (ΛΓΕΔ), διαταραχών του εντέρου όπως το ΣΕΕ, κυκλοφόρησαν το 2016 (Ρώμη IV). Τα κριτήρια της Ρώμης IV ορίζουν το ΣΕΕ ως: Υποτροπιάζον κοιλιακό άλγος, που εμφανίζεται κατά μέσο όρο τουλάχιστον μία ημέρα την εβδομάδα τους τελευταίους 3 μήνες και συνδέεται με 2 ή περισσότερα από τα ακόλουθα κριτήρια: (1) Σχετίζεται με τις κενώσεις, (2) Συνδέεται με αλλαγή στη συχνότητα των κοπράνων, (3) Συνδέεται με αλλαγή στη σύσταση (εμφάνιση) των κοπράνων, και (4) Τα κριτήρια πρέπει να πληρούνται για τους τελευταίους 3 μήνες με έναρξη των συμπτωμάτων τουλάχιστον 6 μήνες πριν από τη διάγνωση.

Οι λύσεις

Το πρώτο βήμα για την ορθή αντιμετώπιση του προβλήματος είναι να απευθυνθούμε στον φαρμακοποιό ή τον γιατρό μας καθώς είναι οι επιστήμονες υγείας που μπορούν να μας προτείνουν αποτελεσματικές λύσεις.

O βασικός στόχος κάθε θεραπευτικής προσέγγισης είναι να μειωθεί η ένταση και η συχνότητα των συμπτωμάτων και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής του πάσχοντα.

Καλό είναι να αποφεύγουμε ή να περιορίσουμε ό,τι έχουμε παρατηρήσει ότι ενοχλεί το έντερό μας. Συνήθως πρόκειται για τα τηγανητά, λιπαρά και δύσπεπτα φαγητά, τον καφέ και το κακάο ή άλλα συγκεκριμένα τρόφιμα όπως το κουνουπίδι και το σκόρδο. Επίσης συνιστάται να αποφεύγουμε τις άστατες ώρες φαγητού, αλλά και ορισμένες συνήθειες εξαιτίας των οποίων καταπίνουμε πολύ αέρα όπως η βιαστική κατανάλωση φαγητού, το μάσημα της τσίχλας και το κάπνισμα.

Πέρα από αυτές τις διατροφικές παρεμβάσεις ο φαρμακοποιός ή ο γιατρός είναι πιθανό να μας καθοδηγήσει και ως προς την επιλογή των κατάλληλων σκευασμάτων που μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημά μας.

Πρεβιοτικά: Πολύτιμοι σύμμαχοι

Τα Πρεβιοτικά αποτελούν ολιγοσακχαρίτες που ανήκουν στην ευρύτερη κατηγορία των υδατανθράκων και βοηθούν στην διατήρηση και ενίσχυση της ήδη υπάρχουσας εντερικής μικροχλωρίδας, προσφέροντας τροφή στα βακτήρια που υπάρχουν στο έντερο μας. Με αυτό τον τρόπο προσφέρουν μακροχρόνια θρέψη στο έντερο. Για να ενισχύσουμε την εντερική μικροχλωρίδα και να βελτιώσουμε τα συμπτώματα που σχετίζονται με το Σ.Ε.Ε τα πρεβιοτικά θα πρέπει να είναι o καθημερινός μας σύμμαχος.

Ανακούφιση από τον πόνο και επαναφορά της λειτουργίας του εντέρου

Το PROIBS® είναι ένα πιστοποιημένο Ιατροτεχνολογικό Προϊόν (class IIb), για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το ΣΕΕ, που προσφέρει:

• Γρήγορη και αποτελεσματική ανακούφιση από το κοιλιακό άλγος και το αίσθημα φουσκώματος
• Eπαναφορά της φυσιολογικής λειτουργίας του εντέρου
• Ανακούφιση για όλες τις υποομάδες του ΣΕΕ, δυσκοιλιότητα (IBS-C), διάρροια (IBS-D) ή εναλλαγή αυτών (IBS-M)
• Μακροχρόνια φυσιολογική λειτουργία του εντέρου, που διαρκεί σε συνδυασμό με βελτίωση της καθημερινής διατροφής

Το PROIBS® είναι κατάλληλο και ασφαλές για καθημερινή, μακροχρόνια χρήση, τόσο στους ενήλικες όσο και σε παιδιά άνω των 13 ετών. Διατίθεται σε μορφή σκόνης μέσα σε φακελίσκους. Λαμβάνεται 1-2 φορές την ημέρα (2 φακελίσκοι πρωί -βράδυ) διαλύοντας το περιεχόμενο σε ένα ποτήρι νερό.

Το AVH200® αποτελεί τον δραστικό παράγοντα του PROIBS®, ένα τυποποιημένο μείγμα φυτικού εκχυλίσματος, από το φυτό Aloe barbadensis Mill.
• Η αποτελεσματικότητα του παράγοντα AVH200®, προέρχεται από τον συνδυασμό >75 διαφορετικών, δραστικών συστατικών του φύλλου της αλόης. Το AVH200® έχει χημικές ιδιότητες που επιδρούν στον αυλό του εντέρου, βελτιώνοντας τα συμπτώματα του ΣΕΕ.

Με τη σφραγίδα της επιστήμης

Τα αποτελέσματα της έρευνας STAOP 2.0:THE FOLLOW – UP* όπου συμμετείχαν 115 άτομα, τα οποία είχαν πάρει μέρος και στην πρώτη έρευνα STAOP (2014) επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα του PROIBS®.

Στην πρώτη έρευνα του 2014 τα καθημερινά συμπτώματα που ανέφεραν οι συμμετέχοντες ήταν:

  • Φούσκωμα 77%
  • Μετεωρισμός 77%
  • Δυσκοιλιότητα 64%
  • Διάρροια 63%
  • Κοιλιακό άλγος 48%
  • Eναλλαγές διάρροιας/δυσκοιλιότητας 46%
  • Kαύσος 31%
  • Ναυτία 30%
  • Ερυγή 18%

Τα ενδιαφέροντα αποτελέσματα της έρευνας STAOP 2.0:THE FOLLOW – UP* δείχνουν πως 3 χρόνια μετά, το 50% συνεχίζει να λαμβάνει το PROIBS® συστηματικά, ενώ  οι 9 στους 10 λήπτες μείωσαν τα συμπτώματα του ΣΕΕ. Ειδικότερα σε ότι αφορά τη μείωση συμπτωμάτων:

• 81% νιώθει λιγότερο φούσκωμα
• 52% νιώθει λιγότερο κοιλιακό άλγος
• 85% θεωρεί το PROIBS® ένα απαραίτητο εφόδιο στην καθημερινή του διατροφή
• 4 στους 10 έχουν πλέον μια πιο ευέλικτη διατροφή

*The STAOP 2: the follow – up, Σουηδία, 2017  – Στην έρευνα συμμετείχαν 115 άτομα που είχαν συμμετάσχει και στην έρευνα του 2014 προκειμένου να διερευνηθούν τα συμπτώματα του ΣΕΕ και πώς η λήψη του PROIBS® βοήθησε στην επίλυσή τους.

 

Palsson OS, Whitehead W, Tornblom H, Sperber AD, Simren M. Prevalence of Rome IV Functional Bowel Disorders Among Adults in the United States, Canada, and the United Kingdom. Gastroenterology. 2020;158(5):1262-73 e3
Spiller R, Aziz Q, Creed F, Emmanuel A, Houghton L, Hungin P, et al. Guidelines on the irritable bowel syndrome: mechanisms and practical management. Gut. 2007;56(12):1770-98
Το PROIBS® δεν περιέχει λακτόζη, σόγια, γλουτένη, ίχνη αβγού και ξηρών καρπών, ενώ είναι κατάλληλο και ασφαλές για καθημερινή, μακροχρόνια χρήση, τόσο στους ενήλικες, όσο και σε παιδιά άνω των 13 ετών.