Πολλοί είναι οι λόγοι που μπορούν να συμβάλουν στην εμφάνιση της κατάθλιψης. Εάν όμως αναγνωρίσουμε από νωρίς τα σημάδια που μαρτυρούν τον κλονισμό της ψυχικής μας υγείας, μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά προτού επιδεινωθούν.

Άσκηση

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Archives of Internal Medicine διαπίστωσε ότι η αερόβια άσκηση έδρασε ως φυσικό αντικαταθλιπτικό στην μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Μάλιστα, μια συνέχεια αυτής της μελέτης ανέδειξε ότι τα αποτελέσματα της άσκησης διήρκεσαν περισσότερο από αυτά των αντικαταθλιπτικών σκευασμάτων.

Αν και το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι να κινηθούμε, πόσο μάλλον να ασκηθούμε, αξίζει να προσπαθήσετε να κάνετε μια βόλτα περπατώντας γοργά για περίπου 35 λεπτά καθημερινά ή 60 λεπτά συνολικά την ημέρα τρεις φορές την εβδομάδα, σύμφωνα με ερευνητικά ευρήματα.

Φως του ήλιου

Εκτός από την πολύτιμη βιταμίνη D, η έκθεση στο ηλιακό φως μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της σεροτονίνης, που συνδέεται με τη διάθεση, και σας βοηθά να αισθάνεστε πιο ήρεμοι και συγκεντρωμένοι. Μια μελέτη συμπέρανε ότι η έκθεση στο φως του ήλιου το πρωί ήταν πιο αποτελεσματική στην τόνωση της διάθεσης από την ίδια ποσότητα έκθεσης στο φως το μεσημέρι ή αργά το απόγευμα.

Ημέρα ψυχικής υγείας

Όλοι χρειαζόμαστε ένα μικρό διάλειμμα από την αγχώδη καθημερινότητα και ειδικότερα όσοι εμφανίζουν πρώιμα καταθλιπτικά συμπτώματα. Για να μην χειροτερέψει η κατάσταση, αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας κάνοντας πράγματα που σας ευχαριστούν και σας ηρεμούν.

Ευγνωμοσύνη

Η πρακτική της ευγνωμοσύνης είναι το αντίδοτο στα αρνητικά συναισθήματα και βοηθά αρκετά η καταγραφή δέκα πραγμάτων για τα οποία νιώθετε πραγματικά ευγνώμονες, λίγο πριν τον βραδινό ύπνο.

Σχέδια με φίλους

Η κοινωνικοποίηση με άτομα του φιλικού σας περιβάλλοντος, και δη με αισιόδοξα και θετικά προς τη ζωή άτομα, μόνο καλά αποτελέσματα μπορεί να επιφέρει στην ήπια κατάθλιψη, αποτρέποντας την επιδείνωσή της.

Κλειστές οθόνες τη νύχτα

Το μπλε φως των οθονών δεν κλέβει μόνο τον ύπνο μας αλλά και την καλή μας διάθεση. Σύμφωνα με μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, η χρόνια έκθεση στο νυχτερινό φως αυξάνει ορισμένες ορμόνες του στρες στο σώμα, που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε κατάθλιψη.

Διαλογισμός

Η συστηματική πρακτική της ενσυνειδητότητας, σύμφωνα με μελέτη στο JAMA Internal Medicine, συμβάλλει θετικά στη μείωση του ψυχολογικού στρες.

Κάπνισμα

Εκτός από προβλήματα σωματικής υγείας, το κάπνισμα μπορεί να βλάψει και την ψυχική μας υγεία. Μια μελέτη στο British Medical Journal διαπίστωσε ότι οι καπνιστές που έκοψαν το κάπνισμα εμφάνισαν λιγότερα καταθλιπτικά συμπτώματα και είχαν πιο θετική άποψη για τη ζωή από εκείνους που συνέχιζαν να καπνίζουν.

Αλκοόλ

Μαζί με το κάπνισμα, το κατανάλωση αλκοόλ και ειδικότερα τις νυχτερινές ώρες είναι μια από τις ένοχες συνήθειες που σχετίζονται με την επιδείνωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Φυτικές ίνες 

Αντισταθείτε στην παρόρμηση των επεξεργασμένων τροφίμων και επικεντρωθείτε στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες συσχετίστηκε σημαντικά με χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης, ενώ αντίθετα η κατανάλωση επεξεργασμένων δημητριακών αύξησε αυτές τις πιθανότητες.

Διαβάστε επίσης:

Το προφίλ που αποκαλύπτει αν κινδυνεύουμε από δεύτερο επεισόδιο κατάθλιψης

Κατάθλιψη: Απειλεί έναν στους τρεις – Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι

Κατάθλιψη: Κάντε αυτή την αλλαγή στο πρόγραμμά σας και μειώστε κατά 40% τον κίνδυνο