Έως και 17 χρόνια είναι ο μέσος χρόνος για να τεθεί η διάγνωση της ψωρίασης σύμφωνα με μελέτη που έγινε στην Ελλάδα. Αυτό έχει ως συνέπεια ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών κατά τη διάγνωση να είναι τα 37 έτη.

Από την ίδια μελέτη προκύπτει επίσης ότι 4 στους 10 ασθενείς έχουν πολύ σοβαρά συμπτώματα, 7 στους 10 ασθενείς λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή είτε βιολογικούς παράγοντες (13%) είτε αλοιφές για τοπική χρήση (44%) ενώ 3 στους 10 ασθενείς δεν λαμβάνουν καμία θεραπεία.

Στην Ελλάδα ο αριθμός των ασθενών με ψωρίαση αγγίζει τους 223.000 περίπου δηλαδή 2,5% του πληθυσμού, ενώ παγκοσμίως οι πάσχοντες φτάνουν τα 125 εκατομμύρια.

«Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, μη μεταδοτική, αυτοάνοση φλεγμονώδης δερματοπάθεια με περιοδικές υφέσεις και εξάρσεις. Περιβαλλοντικοί παράγοντες (τραύμα, λοιμώξεις, φάρμακα, ορμόνες, stress, αλκοόλ, κάπνισμα) δρουν ως εκλυτικά αίτια εμφάνισης ψωρίασης σε ασθενείς με γενετική προδιάθεση (κληρονομικότητα) και δημιουργείται μια ανοσολογική απάντηση που οδηγεί στην εκδήλωσή της. Σημαντικό ρόλο στην πορεία της νόσου παίζουν και διάφοροι εποχιακοί παράγοντες. Έτσι η ψωρίαση συνήθως παρουσιάζει ύφεση κατά τους θερινούς μήνες λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας και της ευεργετικής επίδρασης του ήλιου. Αντίθετα, το ψυχρό και υγρό κλίμα του χειμώνα κατά κανόνα επιδεινώνει. Η μετάβαση στον χειμώνα εισάγει επίσης την εποχή του κρυολογήματος, της γρίπης και άλλων λοιμώξεων που δρουν επιβαρυντικά», εξηγεί η κυρία Χαριτωμένη Βαβούλη, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, Επιμελήτρια Α’, στην Α’ Κλινική Αφροδισίων & Δερματικών Νόσων της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ  στο Νοσοκομείο «Α. Συγγρός».

Για την αποφυγή και αντιμετώπιση των χειμερινών εξάρσεων συνιστώνται: εντατική ενυδάτωση του δέρματος, ρύθμιση της θερμοκρασίας και υγρασίας του χώρου, ντους με χλιαρό νερό, ένδυση με μαλακά υφάσματα, επαρκής πρόσληψη νερού, ισορροπημένη διατροφή, αποφυγή του αλκοόλ, σωματική άσκηση, διαχείριση του στρες, έλεγχος των συννοσηροτήτων, τακτικό τσεκάπ, εμβολιασμός και κυρίως  προσαρμογή της θεραπείας από τον ειδικό ιατρό, σύμφωνα με την κυρία Βαβούλη.

Η διατροφή επηρεάζει την ψωρίαση

«Αν πάσχεις από ψωρίαση θα πρέπει επίσης να προσέξεις και τι βάζεις στο πιάτο σου» επισημαίνει ο Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος MSc, PhD, Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Επιστημονικός Συνεργάτης ΤΕΔΔ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου & Α’ Νευρολογικής Κλινικής της Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ στο «Αιγινήτειο» Νοσοκομείο.

Μερικοί ασθενείς με ψωρίαση αναφέρουν ότι οι διατροφικές τους συνήθειες μπορεί να επηρεάσουν το δέρμα τους. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων συνδέεται με την επιδείνωση των συμπτωμάτων. Ορισμένα από αυτά είναι η ζάχαρη και γενικότερα οι επεξεργασμένες τροφές.

Μια υγιεινή διατροφή – πολλά φρούτα και λαχανικά, άπαχη πρωτεΐνη και δημητριακά ολικής αλέσεως – είναι μια καλή ιδέα για σχεδόν όλους.

Επιπλέον οδηγίες οι οποίες μπορεί να είναι χρήσιμες για τους ασθενείς με ψωρίαση είναι οι ακόλουθες:
Περιορίστε το αλκοόλ: Μελέτες δείχνουν ότι οι άνδρες που πίνουν πολύ δεν ανταποκρίνονται επίσης στις θεραπείες ψωρίασης. Και ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που έχουν ψωρίαση και πίνουν πολύ μπορεί να διαπιστώσουν ότι το δέρμα τους γίνεται καλύτερο όταν σταματούν.
Τροφές που καταπολεμούν τη φλεγμονή: Διάφορες μελέτες δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, το β-καροτένιο και το σελήνιο, μπορεί να κάνουν τη διαφορά. Και μερικές έρευνες δείχνουν ότι τα λιπαρά οξέα από το ιχθυέλαιο μπορούν να είναι χρήσιμα. Φρούτα και λαχανικά, ειδικά μούρα, κεράσια και φυλλώδη χόρτα. Σολομός, σαρδέλες και άλλα ψάρια πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα. Πλούσια σε αντιοξειδωτικά βότανα και μπαχαρικά όπως θυμάρι, φασκόμηλο, κύμινο και τζίντζερ. Πηγές λίπους που είναι υγιείς για την καρδιά, όπως ελαιόλαδο, σπόροι και ξηροί καρποί.
Χάστε βάρος: Τα άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να προσβληθούν από ψωρίαση και τα συμπτώματά τους τείνουν να είναι χειρότερα.
Προσοχή στις «ανορθόδοξες» δίαιτες: Μείνετε μακριά από ακραίες δίαιτες που ισχυρίζονται ότι θεραπεύουν την ψωρίαση με πράγματα όπως η νηστεία ή τα κλύσματα.