Οι μεγαλύτερες ποσότητες ενός συγκεκριμένου είδους βακτηρίων, κυρίως του εξωτερικού περιβάλλοντος, ενδεχομένως να βοηθά στη μείωση του κινδύνου το παιδί να εκδηλώσει άσθμα, λένε ερευνητές από την Φινλανδία.

Οι ειδικοί του Φινλανδικού Ινστιτούτου για την Υγεία και την Ευεξία ανέλυσαν το μικροβίωμα περισσοτέρων από 400 σπιτιών στη χώρα και παρατήρησαν επίσης ότι το μικροβίωμα των αγροκτημάτων μπορεί να προστατεύσει τα παιδιά από το άσθμα, ακόμα και όταν ζουν σε αστικό περιβάλλον.

Οι Φινλανδοί περνούν το 90% του χρόνου τους στο σπίτι και όλο και πιο πολύ σε αστικά περιβάλλοντα. Αυτό σημαίνει ότι η επαφή με το φύση και το μικροβίωμα του εξωτερικού περιβάλλοντος είναι περιορισμένα.

Ωστόσο, η ποικιλία των βακτηρίων είναι αυτή που προστατεύει από το άσθμα, αλλά κάποια μικρόβια του εδάφους φαίνεται να είναι αποτελεσματικότερα.

«Στο πλαίσιο της έρευνας μας, εντοπίσαμε συγκεκριμένες ομάδες βακτηρίων που υπάρχουν στο έδαφος και παρέχουν προστασία από το άσθμα. Οι βακτηριακές αυτές ομάδες παρέχουν περισσότερη προστασία έναντι του άσθματος απ’ ότι η ποικιλία του μικροβιώματος γενικά», εξηγεί η Δρ. Anne Karvonen.

Συμπληρώνει δε ότι «θα πρέπει να αναπτύξουμε προϊόντα που να μας προστατεύουν από το άσθμα, όπως μικρόβια που μπορούμε να φέρνουμε στο σπίτι ή να απλώσουμε στο δέρμα. Επίσης θα ήταν πολύ επιβοηθητικό αν μπορούσαμε να αναγνωρίσουμε μεμονωμένα βακτήρια που προστατεύουν έναντι του άσθματος. Αλλά προς το παρόν η μελέτη μας, βοηθά απλώς να περιορίσουμε τον αριθμό των βακτηρίων που μελετάμε».

Και καταλήγει υπενθυμίζοντας ότι η επαφή με την φύση είναι ωφέλιμη. «Μπορούμε να βγαίνουμε περισσότερο έξω και να εξερευνούμε το φυσικό περιβάλλον με τα παιδιά μας αντί να τα πηγαίνουμε σε κλειστούς παιδότοπους, όπου το λάστιχο και το πλαστικό κυριαρχούν. Είναι σημαντικό να έχουμε όλοι καθημερινή επαφή με τη φύση και το μικροβίωμά της».