Η πρωτόγνωρη εμπειρία των τελευταίων δύο ετών άφησε τους περισσότερους από εμάς μουδιασμένους και πολλούς άλλους με αρκετά βαρύ ψυχολογικό φορτίο. Ακόμα όμως και σε θεωρητικά καλές περιόδους για την ανθρωπότητα, οι άνθρωποι και πάλι δεν είχαν καταφέρει να αγγίξουν στην ευτυχία. Πώς λοιπόν θα βρούμε την ευτυχία; Έχει «ταβάνι» το αίσθημα της ευτυχίας; Και πώς θα καταφέρουμε να την κατακτήσουμε;

Οι επιστήμονες του Χάρβαρντ μας προτείνουν να δοκιμάσουμε τη δικιά τους συνταγή, που θα μας οδηγήσει στην κατάκτηση της ευτυχίας:

Βάλτε την κίνηση στην καθημερινότητά σας 

Ο καθαρός αέρας σε συνδυασμό με την άσκηση είναι ένα επιδραστικό τονωτικό της διάθεσης. Μια αερόβια δραστηριότητα που θα επιλέξετε, όπως το περπάτημα, η ποδηλασία ή το τρέξιμο απελευθερώνει ορμόνες που μπορούν να μειώσουν το άγχος και να εντείνουν το αίσθημα της ευεξίας.

Ακόμα, η συστηματική κίνηση μέσω της άσκησης ή με δραστηριότητες όπως η γιόγκα συμβάλλουν στην αύξηση της σεροτονίνης με φυσικό τρόπο. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι μόνο 90 ​​λεπτά δραστηριότητας την εβδομάδα παρείχαν βελτιώσεις στη διάθεση παρόμοιες με ένα αντικαταθλιπτικό. 

Πόσος χρόνος άσκησης είναι αρκετός; Έρευνες αναδεικνύουν ότι η ιδανική διάρκεια είναι τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση πέντε ημέρες την εβδομάδα ή 20 λεπτά έντονης άσκησης τρεις φορές την εβδομάδα. Αν ο χρόνος σας είναι περιορισμένος, ακόμα κι ένας γρήγορος περίπατος 10-15 λεπτών μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σας, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Απολαύστε τις μικρές καθημερινές χαρές της ζωής

Λένε πως τα ωραιότερα πράγματα στη ζωή δεν είναι πράγματα. Συνεπώς, ένα ποτήρι καφέ το πρωί, ένα περιποιημένο γεύμα, μια συνομιλία με ένα αγαπημένο πρόσωπο, λίγες σελίδες από ένα καλό βιβλίο, πράγματα δηλαδή που δεν θα θεωρούσαμε μεγάλης σημασίας αλλά σας ευχαριστούν, μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της ευτυχίας μέσα στη μέρα. Μελέτες άλλωστε αποδείκνύουν ότι αφιερώνοντας χρόνο για να εκτιμήσετε μικρές και ευχάριστες στιγμές μπορεί να σας κάνει να νιώσετε πιο ευτυχισμένοι.

Περιορίστε τις επιλογές σας 

Κι αν τελικά έκανα τη λάθος επιλογή; Οι δεύτερες σκέψεις αλλά και η μεγάλη πληθώρα επιλογών μπορούν να μας προκαλέσουν σύγχυση και να μας κρατήσουν μακριά από την ευτυχία. Η ευτυχία εξαρτάται εν μέρει από τις επιλογές μας, ωστόσο έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι οι πολλές επιλογές στέκονται εμπόδιο, γιατί σας βάζουν στη διαδικασία να σκέφτεστε τα εναλλακτικά σενάρια.  Το να μην χρειάζεται, όμως, να παίρνετε πολλές αποφάσεις όλη την ημέρα μπορεί να είναι απελευθερωτικό.

Μια τακτική που μπορεί να σας βοηθήσει είναι να σκέφτεστε τη βαρύτητα των συνεπειών που θα ακολουθήσουν μετά από μια απόφαση. Εάν δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία, δώσετε στον εαυτό σας λιγότερες επιλογές και αποβάλετε τις δεύτερες σκέψεις. Ακόμα όμως κι αν δεν επιλέξατε σωστά, αφήστε το πίσω σας.

Διαβάστε περισσότερα

Πόσο… χρήμα φέρνει την ευτυχία; Έρευνα απαντά

Ποιες ορμόνες φέρνουν την ευτυχία και πώς θα τις αυξήσουμε

20-5-3 Η φυσική φόρμουλα που χαρίζει υγεία και ευτυχία – Όλοι μπορούν να την δοκιμάσουν