Η καρδιοαναπνευστική άσκηση η οποία  αυξάνει τους παλμούς, δυναμώνει τους μύες και προκαλεί εφίδρωση είναι ένα από τα καλύτερα φάρμακα για τη συνολική υγεία. Και ό,τι είναι καλό για το σώμα ωφελεί και τον εγκέφαλο – άλλωστε το μυαλό μας δεν είναι παρά ένας ακόμη μυς που χρειάζεται εξάσκηση!

«Δεν υπάρχει κάποια ασφαλής ιατρική μέθοδος που να μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση της άνοιας και άλλων προβλημάτων μνήμης», επισημαίνει η νευροψυχολόγος δρ Julie Brody Magid, Κλινική Διευθύντρια της Κλινικής Αξιολόγησης Διαταραχών Μνήμης στο Νοσοκομείο McLean που συνδέεται με το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Η γιατρός εξηγεί ότι ορισμένα φάρμακα μπορεί να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της γνωστικής εξασθένησης όταν εμφανιστούν τα συμπτώματα, τονίζει όμως ότι  «η καρδιοαναπνευστική άσκηση αποδεικνύεται σταθερή αξία σε ότι αφορά την προστασία του εγκεφάλου από τη γνωστική έκπτωση και ίσως ακόμη και τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας εάν προκύψουν προβλήματα».

Υπάρχουν πολλές θεωρίες για τον τρόπο με το οποίο η καρδιοαναπνευστική προπόνηση ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία. Η έρευνα έχει επικεντρωθεί στο πώς μπορεί να ενισχύσει την καρδιά, να προάγει την υγεία των αρτηριών, να βελτιώσει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, να καταπολεμήσει τη φλεγμονή και να αυξήσει βασικές χημικές ουσίες που προάγουν την αναγέννηση των εγκεφαλικών νευρώνων.

Η καρδιοαναπνευστική προπόνηση (στην κατηγορία αυτή ανήκει και η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση HIIT) φαίνεται ότι βοηθά ακόμη και όταν υπάρχουν προβλήματα μνήμης.
Σύμφωνα με  μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στο Journal of Alzheimer’s Disease φάνηκε ότι η καρδιοαναπνευστική άσκηση δρα ευεργετικά στα άτομα με πρώιμη γνωστική εξασθένιση.

Όσοι ακολούθησαν ένα ετήσιο πρόγραμμα καρδιαγγειακής άσκησης μέτριας έως έντονης έντασης σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις στα γνωστικά τεστ από εκείνους που έκαναν μόνο διατάσεις.

Συγκεκριμένα, βελτίωσαν τις δεξιότητές τους σε εκτελεστικές λειτουργίες, οι οποίες περιλαμβάνουν σχεδιασμό και λήψη αποφάσεων. Οι περισσότεροι ασκούμενοι έκαναν γρήγορο περπάτημα, ενώ άλλοι έκαναν κολύμπι, ποδηλασία ή χορό. Το πρόγραμμα που ακολούθησαν ήταν διάρκειας 30 λεπτών, τρεις μέρες την εβδομάδα για έξι μήνες και στη συνέχεια αύξησαν την συχνότητα σε πέντε προπονήσεις την εβδομάδα.

Για γερή μνήμη μέχρι τα βαθιά γεράματα φαίνεται λοιπόν ότι η καθημερινή φυσική δραστηριότητα είναι η κίνηση κλειδί που θωρακίζει το μυαλό και προστατεύει την εγκεφαλική λειτουργία.

Διαβάστε επίσης

Μνήμη: Ο απρόσμενος τρόπος που την προστατεύουν οι… φίλοι μας

Άνοια: Το ευχάριστο τονωτικό της μνήμης

Δεν θυμάστε που βάλατε τα κλειδιά σας; Πότε φταίνε τα φάρμακα για την αδύναμη μνήμη