Οι καούρες, η δυσκοιλιότητα, η διάρροια αλλά και τα αέρια αποτελούν συνήθεις πεπτικές ενοχλήσεις, όταν όμως η συχνότητα εμφάνισής τους γίνεται μάλλον μεγάλη διαταράσσοντας την καθημερινότητα μας, τότε μάλλον πρέπει να λαβετε τα μέτρα σας. Υπάρχουν ορισμένες απλές στρατηγικές που συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και αφορούν σε απλές αλλαγές στη διατροφή οι οποίες όμως μπορούν να έχουν καθοριστική επίδραση στην πεπτική λειτουργία.

Η γαστρεντερολόγος Christine Lee που συνεργάζεται με την Κλινική Cleveland  αποκαλύπτει έξι συμβουλές για την βελτίωση της πέψης με φυσικό τρόπο.

Τρώτε πέντε έως επτά μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Φροντίστε να γεμίζετε το πιάτο σας με όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου από το κόκκινο έως το βαθύ πράσινο. Τα λαχανικά και τα φρούτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και είναι γνωστό ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες έχει συσχετιστεί με την βελτιωμένη πεπτική υγεία.

Επιλέγετε τρόφιμα ολικής άλεσης πιο συχνά. Αποφύγετε τα αρτοσκευάσματα από ραφιναρισμένα άλευρα  και επιλέξτε προϊόντα δημητριακών στην ετικέτα των οποίων αναγράφεται στα τρία πρώτα συστατικά η ένδειξη «ολικής άλεσης». Ελέγξτε επίσης την περιεκτικότητα των τροφίμων σε φυτικές ίνες και επιλέξτε τρόφιμα που έχουν τουλάχιστον 3γρ φυτικών ινών  ανά μερίδα.

Περιορίστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα που καταναλώνετε καθώς και το κόκκινο κρέας. Επιλέγετε συχνότερα πουλερικά και ψάρια και περιορίστε όλα τα επεξεργασμένα κρέατα όπως το σαλάμι, το μπέικον και τα λουκάνικα. Όπως επισημαίνει η γαστρεντερολόγος περίπου 200γρ. κρέατος καθημερινά είναι επαρκή για τους περισσότερους ενήλικες. Μια έξυπνη λύση είναι η αντικατάσταση του κρέατος με όσπρια όπως φασόλια για μεγαλύτερη πρόσληψη φυτικών ινών χωρίς να υπολείπεται σε πρωτεϊνη.

Μαγειρέψτε πιο υγιεινά. Επιλέξτε το μαγείρεμα στον ατμό, στη σχάρα και τον βρασμό και αποφύγετε το τηγάνισμα και το γκριλ.

Καταναλώνστε τρόφιμα με προβιοτικά. Μια καλή πηγή αυτών είναι τα τροφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το γιαούρτι, το κεφίρ, τα τουρσιά, το μηλόξιδο, αλλά και το σκόρδο και το κρεμμύδι.

Αποφύγετε τρόφιμα με πρόσθετα σάκχαρα και ζωικά λίπη. Απελευθερώνουν επιβλαβείς χημικές ουσίες στον γαστρεντερικό σωληνα και προκαλούν βλάβες με την πάροδο του χρόνου. Για να καταφέρετε να τα αποφύγετε διαβάζετε επιμελώς τις ετικέτες των τροφίμων. Όσο για τα λίπη φροντίστε να επιλέγετε ηπίπαχα γαλακτοκομικά και να αφαιρείτε την πέτσα από τα πουλερικά.

 

Διαβάστε επίσης

Το αρωματικό φυτό που μειώνει τις καούρες και ανεβάζει τη λίμπιντο

Το ταπεινό λαχανικό με την αντικαρκινική δράση που διευκολύνει την πέψη

Η στάση που μειώνει το κοιλιακό λίπος, βελτιώνει την πέψη και ενεργοποιεί τον μεταβολισμό – Δοκιμάστε την