Νέα στοιχεία για το άτμισμα συγκεντρώνονται συνεχώς και μια νέα μελέτη το συνδέει τώρα με αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων στα οστά.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο American Journal of Medicine Open, με την πάροδο του χρόνου το άτμισμα αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων στα ισχία, τη σπονδυλική στήλη και τη μέση κατά 46%. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα κατάγματα συμβαίνουν από πτώσεις όταν το άτομο στέκεται όριο ή και από πιο χαμηλό ύψος, π.χ. όταν κάθεται.

«Η έρευνά μας δίνει ακόμα μια μελανή πτυχή στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, η οποία προστίθεται στον αυξανόμενο όγκο των ενδείξεων στη βιβλιογραφία που δείχνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να μην είναι όσο ‘αθώα’ πιστεύουν κάποιοι», εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας, Δρ. Dayawa Agoons, από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Pittsburgh.

Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα περισσότερων από 5.500 ενηλίκων από όλες τις ηλικιακές ομάδες, οι οποίοι συμμετείχαν σε εθνική μελέτη υγείας της Αμερικής το 2017-2018.

Ο ειδικός υπογραμμίζει, πάντως, ότι τα ευρήματα αυτά δεν αποδεικνύουν ότι το άτμισμα προκαλεί αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων στα οστά, αλλά ότι φαίνεται να υπάρχει μια σύνδεση.

Επίσης, δεν είναι σαφής ο λόγος που τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο καταγμάτων, με τον Δρ. Agoons να σημειώνει ότι οι άνθρωποι που καπνίζουν παραδοσιακό τσιγάρο επίσης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο, ο οποίος έχει αποδοθεί στη νικοτίνη.

«Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν μια ικανοποιητική ποσότητα νικοτίνης. Έτσι, προς το παρόν, μία από τις θεωρίες μας είναι ότι ο ίδιος μηχανισμός που υπάρχει στο κάπνισμα του κλασικού τσιγάρου υπάρχει και σο ηλεκτρονικό», σημειώνει ο γιατρός. Επίσης, είναι πιθανό άλλα χημικά των ηλεκτρονικών τσιγάρων να συμβάλουν στον κίνδυνο καταγμάτων, αλλά σίγουρα χρειάζεται περαιτέρω έρευνα προκειμένου να αποσαφηνιστεί αυτό.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει το ηλεκτρονικό τσιγάρο με άλλα προβλήματα υγείας, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η καρδιακή νόσος και η κατάθλιψη.

Διαβάστε επίσης

Πνεύμονες: Ο συνδυασμός που επιβαρύνει σημαντικά το αναπνευστικό σύστημα

Οστά: Κάθε 3 δευτερόλεπτα και ένα οστεοπορωτικό κάταγμα στον πλανήτη

Έφηβοι: Πότε τριπλασιάζεται ο κίνδυνος να γίνουν καπνιστές