Η σύγχρονη Ιατρική έχει δομηθεί πάνω στη σοφή ρήση του Ιπποκράτης (460-377π.χ.) «κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν», δηλαδή η πρόληψη είναι προτιμότερη της θεραπείας. Όπως σε όλες τις ιατρικές ειδικότητες και στην Οφθαλμολογία η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη θεραπεία για μια σειρά παθήσεων που πλήττουν την όραση.

Φέτος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Όρασης -14 Οκτωβρίου- ο κ. Παναγιώτης Ν. Μπούσαλης, Χειρούργος Οφθαλμίατρος, Επιστημονικός Υπεύθυνος του Οφθαλμολογικού Τμήματος της Αθηναϊκής Mediclinic μας υπενθυμίζει τις οφθαλμολογικές εξετάσεις που χρειάζεται να κάνεις σε κάθε ηλικία.

Προληπτικός έλεγχος στα παιδιά
«Στα παιδιά ο προληπτικός οφθαλμολογικός έλεγχος πρέπει να γίνεται από την προσχολική ηλικία για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της αμβλυωπίας («τεμπέλικο μάτι») η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί σε μικρή ηλικία οδηγεί σε μόνιμη και μη αναστρέψιμη μείωση της οράσεως», εξηγεί ο κ. Μπούσαλης.

Επίσης, για την καλή οπτική λειτουργία αλλά και τη γενικότερη σωστή ψυχοκινητική ανάπτυξη του παιδιού είναι σημαντικό να γίνει έγκαιρη διάγνωση κάποιας διαθλαστικής πάθησης (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός) και αντιμετώπιση με τη χορήγηση κατάλληλων γυαλιών από μικρή ηλικία.

«Αξίζει δε να σημειωθεί ότι, πολλές φορές κατά τον οφθαλμολογικό έλεγχο των παιδιών γίνεται για πρώτη φορά η διάγνωση κάποιας μορφής δυσλεξίας που μπορεί να διαφεύγει της προσοχής των γονέων», υπογραμμίζει ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του Οφθαλμολογικού Τμήματος της Αθηναϊκής Mediclinic.

Προληπτικός έλεγχος στους ενήλικες
Στους ενήλικες ο προληπτικός έλεγχος πρέπει να γίνεται απαραίτητα σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος, σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτη Μπούσαλη, καθώς επίσης και σε άτομα με συστηματικές παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, οι αυτοάνοσες παθήσεις, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, οι θυρεοειδοπάθειες, κ.ά..

«Άτομα άνω των 60 ετών θα πρέπει να ελέγχονται προληπτικά -ιδιαίτερα οι γυναίκες- για την εμφάνιση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας ιδιαίτερα συχνή πάθηση και απειλητική για την όραση, ενώ η παρουσία καταρράκτη θα πρέπει να αντιμετωπίζεται χειρουργικά έγκαιρα, σε πρώιμες φάσεις και όχι όπως παλιά που έλεγαν ότι πρέπει να ωριμάσει», συμπληρώνει ο ειδικός.

Φροντίστε τα μάτια σας 

Φέτος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Όρασης, η INTERAMERICAN γίνεται αρωγός σας και σάς προσφέρει τη δυνατότητα να προγραμματίσετε ραντεβού για έναν πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο, στην προνομιακή τιμή των 30 ευρώ, στις ιδιόκτητες υποδομές υγείας της.

Είτε είστε πελάτης της INTERAMERICAN είτε όχι μπορείτε να επωφεληθείτε της προσφοράς και να προγραμματίσετε το ραντεβού σας από τις 14 Οκτωβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου στην Αθηναϊκή Κλινική και τα πολυϊατρεία Medifirst Αμαρουσίου και Αργυρούπολης για:

  • Έλεγχο Οπτικής Οξύτητας
  • Έλεγχο Σχισμοειδής Λυχνίας
  • Έλεγχο Διάθλασης
  • Έλεγχο χρωματικής αντίληψης
  • Τονομέτρηση
  • Κλινική εξέταση από τον Οφθαλμίατρο
  • Συνταγογράφηση φαρμάκων ή γυαλιών μυωπίας.

Φροντίστε την υγεία των ματιών σας και κλείστε σήμερα το ραντεβού σας στα τηλέφωνα:
– Αθηναϊκή Mediclinic: 2106475000
– Medifirst Αμαρουσίου: 2111054900
– Medifirst Αργυρούπολης: 2109919222

Μάθετε περισσότερα για την υγεία των ματιών σας εδώ

Γνωρίστε το πρόγραμμα ασφάλισης υγείας «bewell” της INTERAMERICAN και απολαύστε μοναδικά προνόμια στις ιδιόκτητες υποδομές υγείας της. Ζητήστε σήμερα προτάσεις για ένα πρόγραμμα που ταιριάζει αποκλειστικά στις δικές σας ανάγκες.