Στο Journal of Public Health δημοσιεύθηκε η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι ο καθιστικός τρόπος ζωής συνδέεται με πιο εύθραυστα οστά και οστεοπόρωση στους άνδρες.

Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια Durham και Newcastle πραγματοποίησαν μελέτη 214 ατόμων και διαπίστωσαν ότι οι άνδρες περνούσαν, κατά μέσο όρο, περισσότερο χρόνο από τις γυναίκες καθιστοί, με αποτέλεσμα να έχουν ασθενέστερα κόκαλα, ειδικά χαμηλά στην πλάτη τους.

Πιο αναλυτικά, η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε 214 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 62 ετών, καθένας εκ των οποίων φορούσε ένα μετρητή φυσικής δραστηριότητας και καθιστικού χρόνου για επτά συνεχόμενες ημέρες. Ο μετρητής κατέγραφε, επίσης, τον αριθμό των ημερήσιων βημάτων, ο οποίος στη συνέχεια συγκρίθηκε με τις εθνικές συστάσεις της Βρετανίας για τη δημόσια υγεία. Μετρήθηκε, τέλος, η οστική πυκνότητα των γοφών και της σπονδυλικής στήλης.

Όπως αποδείχθηκε από τα ευρήματα, οι συμμετέχοντες που πραγματοποιούσαν 150 λεπτά σωματικής άσκησης μέσα σε μία εβδομάδα είχαν καλύτερη οστική πυκνότητα από τους συμμετέχοντες που ακολουθούσαν πιο καθιστική ζωή.

Πιο συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες που περνούσαν περισσότερα από 84 λεπτά ημερησίως καθιστοί είχαν 22% χαμηλότερη οστική πυκνότητα στη σπονδυλική τους στήλη. σε σύγκριση με το μέσο όρο των 52 λεπτών. Παρατηρήθηκε, επίσης, ότι οι άνθρωποι άνω των 60 ετών που περνούν πολύ χρόνο καθιστοί έχουν ασθενέστερα οστά, πράγμα το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων «ευθραυστότητας».

«Γνωρίζαμε ήδη ότι ο υπερβολικός χρόνος καθισιού μπορεί να μειώσει το μεταβολισμό ενός ατόμου και να οδηγήσει σε παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2. Αυτό που βλέπουμε τώρα μέσα από τη συγκεκριμένη μελέτη είναι ότι η σωματική αδράνεια σχετίζεται επίσης με χαμηλότερη οστική πυκνότητα και αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης», σχολίασε η Δρ. Karen Hind, από το Τμήμα Αθλητισμού και Επιστήμης της Άσκησης του Πανεπιστημίου του Durham.

Πάντως, από τη μελέτη προέκυψε και μια αισιόδοξη προοπτική, αφού υποδεικνύεται ότι 10.000 βήματα την ημέρα είναι αρκετά για να κρατήσουν γερά τα οστά. Επίσης, είναι ήδη γνωστό ότι οι ασκήσεις που «σηκώνουν το βάρος» του ατόμου και ενδυναμώνουν τους μύες είναι σημαντικές για την βελτίωση της αντοχής των οστών και την πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Το μήνυμα της συγκεκριμένης έρευνας, σύμφωνα με τους ερευνητές είναι: Παραμείνετε δραστήριοι, μειώστε τον χρόνο του καθισιού. Ακόμα και μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να αυξήσουν τη δύναμη των οστών.