Σημαντικά ωφελημένοι θα βγουν οι ασθενείς με καρκίνο του προστάτη από την πρακτική της yoga επισημαίνει πρόσφατη έρευνα. Η ανακούφιση από τη συναισθηματική και σωματική κόπωση που αποδεδειγμένα προσφέρει η εν λόγω άσκηση στους ογκολογικούς ασθενείς, αποδεικνύεται για πρώτη φορά ερευνητικά για τη συγκεκριμένη ομάδα καρκινοπαθών από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο Annual Report on Prostate Diseases της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, δύο φορές την εβδομάδα yoga κατά τη διάρκεια των θεραπειών σχετίστηκε με λιγότερη κόπωση, μειωμένες παρενέργειες στη σεξουαλική λειτουργία και καλύτερη λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος. «Μένει μόνο να κατανοήσουμε καλύτερα τους μηχανισμούς με τους οποίους η yoga εξασφαλίζει αυτά τα οφέλη», σχολίασε η επικεφαλής ερευνήτρια, Δρ Neha Vapiwala, Επίκουρη Καθηγήτρια Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας στην Ιατρική Σχολή.

Στη μελέτη συμμετείχαν 50 ασθενείς με μη μεταστατικό καρκίνο του προστάτη ή σε αρχικό στάδιο, ηλικίας 53 έως 85 ετών, εκ των οποίων οι 22 συμπεριλήφθηκαν στην πειραματική ομάδα της yoga. Όλοι τους είχαν προγραμματισμένες ακτινοθεραπείες στη διάρκεια της έρευνας, 29 ήταν επιπλέον υπό ορμονοθεραπεία και 19 είχαν προηγουμένως προβεί σε χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου. Για την επιλογή του δείγματος λήφθηκαν υπ’ όψιν πιθανές παράλληλες θεραπείες για προβλήματα του ουροποιητικού ή της στυτικής λειτουργίας, ενώ αποκλείστηκαν όσοι ήδη έκαναν yoga ή είχαν μεταστατικό καρκίνο προστάτη.

H σωτήρια άσκηση

Στο πλαίσιο της μελέτης οι συμμετέχοντες ακολούθησαν τον τύπο yoga Eischens που επικεντρώνεται στη διατήρηση στάσεων και που, σύμφωνα με τη Δρ Vapiwala, είναι εφικτή για κάθε τύπο σώματος και επίπεδο εμπειρίας, ενώ επιτρέπει την πρακτική καθοδήγηση από τους εκπαιδευτές. Η διάρκεια κάθε προπόνησης ήταν στα 75′ και περιλάμβανε στάσεις σε καθιστική, όρθια και ανακλινόμενη θέση, ανάλογα με τις δυνατότητες και ανάγκες κάθε συμμετέχοντα. Στη διάρκεια της μελέτης όπως και για το διάστημα πριν και μετά, όλοι οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν την κόπωση, τη σεξουαλική υγεία (συμπεριλαμβανομένης της στυτικής δυσλειτουργίας) και τα ουρολογικά συμπτώματα.

Photo: Unsplash

Οι άνδρες από την ομάδα της yoga ανέφεραν βελτιωμένα ή σταθεροποιημένα συμπτώματα σε βάθος χρόνου, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου που ανέφερε υποτροπή των συμπτωμάτων. Μια επιπλέον αξιοσημείωτη παρατήρηση είναι ότι τα θετικά αποτελέσματα διατηρήθηκαν παρά την εξακολούθηση των θεραπειών.

Σύμφωνα με υπόθεση της Δρ Vapiwala, η καλύτερη λειτουργία της στύσης και του ουροποιητικού οφείλεται στην ενδυνάμωση των μυών του πυρήνα και τη βελτίωση της ροής του αίματος χάρη στη yoga.

 

Διαβάστε επίσης

Καρκίνος Προστάτη: Αυτοί οι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο

Καρκίνος Προστάτη: Η εξέταση που καθησυχάζει τον άνδρα

Καρκίνος Προστάτη: Έτσι θα μειώσετε κατά 51% τον κίνδυνο