Το περιστατικό της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής του Δανού ποδοσφαιριστή Κρίστιαν Έρικσεν σε πρόσφατο αγώνα του EURO 2021, λειτούργησε ίσως ως υπενθύμιση για την σημασία της διατήρησης της καρδιαγγειακής υγείας αλλά και την πρόληψη κατά τη διάρκεια της ενηλικίωσης. Μάλιστα, σύμφωνα με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, καθημερινά στην Αττική συμβαίνουν 7- 18 ανακοπές, ενώ σε  ηλικίες κάτω των 30 ετών, το 60% των αιφνίδιων θανάτων οφείλεται συνολικά σε κληρονομικά καρδιαγγειακά νοσήματα και γι’ αυτό το λόγο κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό, όταν τυχόν γίνεται διάγνωση καρδιαγγειακής νόσου, να ελέγχονται και τα άλλα μέλη της οικογένειάς του ασθενούς.

Αντίστοιχα, δε θα μπορούσαν να είναι πιο επίκαιρα τα νέα δεδομένα της νέας μελέτης της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας που δημοσιεύτηκαν στο Circulation, προσθέτοντας ακόμα έναν παράγοντα. Σύμφωνα με νέα τα ευρήματα, ο καλύτερος τρόπος να μειώσουμε τον κίνδυνο της πρόωρης καρδιακής προσβολής ή του εγκεφαλικού επεισοδίου είναι η διατήρηση της καρδιαγγειακής μας υγείας ήδη από τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσής μας«Οι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν την ιδανική καρδιακή τους υγεία πριν φτάσουν στη μέση ηλικία, ωστόσο λίγοι είναι οι νέοι που ανησυχούν για την υγεία τους και συνήθως αρκετοί δεν αναζητούν ιατρική περίθαλψη μέχρι να πλησιάσουν τη μέση ηλικία» σημειώνει ο επικεφαλής της έρευνας Hyeon Chang Kim, ιατρός και μεταδιδακτορικός καθηγητής στο Τμήμα Προληπτικής Ιατρικής του Yonsei University College στη Σεούλ, στη Νότια Κορέα.

Παρόλο που υπάρχει μια πληθώρα επιστημονικών δεδομένων σχετικά με τη διαιώνηση της καλής καρδιακής υγείας κατά τη διάρκεια της μέσης ηλικίας για τη μείωση των κινδύνων καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού επεισοδίου, τα δεδομένα σχετικά με την καρδιαγγειακή υγεία κατά τη διάρκεια της νεανικής ηλικίας είναι λιγοστά. Ο Hyeon Chang Kim τονίζει μάλιστα τη σημασία στρατηγικών που θα αποκαταστήσουν ή θα διατηρήσουν την υγεία σε αυτό το κομμάτι του πληθυσμού, επειδή ήδη γνωρίζουν ότι η κακή υγεία της καρδιάς σε νεαρούς ενήλικες συνδέεται με πρόωρες καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η έρευνα και η μεθοδολογία

Χρησιμοποιώντας στοιχεία από τις Εθνικές Υπηρεσίες Ασφάλισης Υγείας της Κορέας, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα περισσότερων από 3,5 εκατομμυρίων ενηλίκων, που είχαν πραγματοποιήσει εξετάσεις ρουτίνας το 2003 και το 2004. Μια υπο-ομάδα περίπου 2,9 εκατομμυρίων συμμετεχόντων έλαβε μέρος σε μια επαναληπτική εξέταση τη περίοδο μεταξύ 2005 και 2008. Η ηλικία τους ήταν από 20 εώς 39 ετών, ενώ το 65.5% των συμμετεχόντων ήταν άντρες.

Οι συμμετέχοντες κατηγοριοποιήθηκαν ανάλογα με την καρδιαγγειακή τους υγεία, χρησιμοποιώντας ως εργαλείο τις επτά μετρήσεις της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας  (Life’s Simple 7) σχετικά με την ιδανική καρδιαγγειακή υγεία: φυσιολογικές τιμές αρτηριακής πίεσης, χαμηλή χοληστερόλη, φυσιολογική γλυκόζη του αίματος, συστηματική άσκηση, φυσιολογικό βάρος και καθόλου κάπνισμα. Ας σημειώθει πως η τελευταία μέτρηση που αφορά στην ισορροπημένη διατροφή δεν συμπεριελήφθηκε στην συγκεκριμένη ανάλυση. Οι ασθενείς λάμβαναν ένα βαθμό για καθεμία από τις μετρήσεις.

Τα αποτελέσματα

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τον συνολικό αριθμό των πρώτων νοσηλειών ή του θανάτου προερχόμενος από καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή ανεπάρκεια έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019 για να καθορίσουν τα αποτελέσματα και διαπίστωσαν ότι: οι ασθενείς με μηδενικό σκορ είχαν υψηλότερα ποσοστά πρόωρων καρδιαγγειακών συμβάντων. Όσοι είχαν υψηλότερη βαθμολογία κατά ένα βαθμό, είχαν και μειωμένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 42%, καρδιακής ανεπάρκειας κατά 30%, καρδιαγγειακού θάνατου κατά 25% και εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 24%. Αν και τα άτομα που βελτίωσαν τη βαθμολογία τους με την πάροδο του χρόνου, μείωσαν τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου από καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή ανεπάρκεια, τα άτομα που ξεκίνησαν έχοντας καλές βαθμολογίες και καταφέρνοντας να τις διατηρήσουν σε υγιή επίπεδα, ήταν αυτά που είχαν τελικά τη μικρότερη πιθανότητα νοσηλείας ή θανάτου από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης.

Επομένως, είναι ιδιαίτερα σημαντική η συνεχής παρακολούθηση της καρδιακής υγείας μεταξύ των νέων ενηλίκων ήδη πριν τη μέση ηλικία, με στόχο την πρόληψη της πρόωρης εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών επεισοδίων. Εξίσου σημαντικός όμως είναι και το τρόπος ζωής μας, που με μερικές στρατηγικές κινήσεις αλλά και θετικές αλλαγές, μπορούμε εύκολα να μειώσουμε εξίσου τον κίνδυνο.

Διαβάστε επίσης: 

Εγκεφαλικό επεισόδιο και έμφραγμα: Τα ωράρια εργασίας που αυξάνουν τον κίνδυνο

Πόσα αδέλφια έχετε; Δείτε τι αποκαλύπτει η απάντησή σας για την καρδιά σας

Να τι φταίει για ένα στα επτά θανατηφόρα εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια