Οι αστικοί μύθοι έχουν συνδέσει την πανσέληνο με κάθε λογής γεγονότα και προκαταλήψεις. Μια νέα μελέτη έρχεται τώρα να συνδέσει το γεμάτο φεγγάρι με κάτι διαφορετικό, που δεν είναι άλλο από την έλλειψη ύπνου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Science Advances, οι άνθρωποι κοιμούνται πιο αργά και για λιγότερες ώρες συνολικά σε διάστημα τριών με πέντε ημερών πριν την πανσέληνο, με την επίδραση αυτή είναι ακόμα πιο αξιοσημείωτη σε περιοχές όπου οι άνθρωποι έχουν περιορισμένη πρόσβαση στο τεχνητό φως.

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματα αυτά, οι ερευνητές μελέτησαν ανθρώπους σε τρεις περιοχές της Αργεντινής: η μία στα προάστια μιας πόλης, σε έναν αγροτικό οικισμό με περιορισμένη πρόσβαση στον ηλεκτρισμό και σε μια ομάδα ανθρώπων σε μια απομακρυσμένη περιοχή όπου δεν υπήρχε καθόλου πρόσβαση στο ηλεκτρικό ρεύμα. Οι συγγραφείς της μελέτης ανέλυσαν, επίσης, τον ύπνο 464 φοιτητών στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, οι οποίοι είχαν λάβει μέρος σε μια μελέτη του ύπνου.

Όλοι οι συμμετέχοντες φορούσαν συσκευές παρακολούθησης του ύπνου για τουλάχιστον μία εβδομάδα, ενώ κάποιοι το συνέχισαν για έως και δύο μήνες. Οι ερευνητές συνέκριναν τα μοτίβα του ύπνου ανάλογα με τις φάσεις του φεγγαριού. Όπως αποδείχθηκε, οι άνθρωποι χρειάζονταν 30 έως 80 λεπτά περισσότερο χρόνο για να αποκοιμηθούν κατά τη διάρκεια των ημερών αμέσως πριν την πανσέληνο, ενώ έχαναν από 20-90 λεπτά συνολικού ύπνου εκείνες τις νύχτες.

Οι ερευνητές αναφέρουν πως είναι πιθανό η πανσέληνος να έκανε τους ανθρώπους πιο δραστήριους το βράδυ, γι’αυτό και οι διαφορές στον ύπνο ήταν πιο εμφανείς στις κοινότητες με λιγότερη πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια. «Το τεχνητό φως», τονίζουν, «μπορεί να παράγει παρόμοια επίδραση».

Διαβάστε επίσης

Ξυπνήσατε μέσα στη νύχτα; Δυο τρόποι για να ξανακοιμηθείτε εύκολα

Πανσέληνος: Πόσο επηρεάζει το φεγγάρι την εγκληματικότητα

Χαμένος ύπνος: Γιατί δεν μπορούμε να τον αναπληρώσουμε το Σαββατοκύριακο