Υπάρχουν μερικοί απλοί τρόποι που θα σας βοηθήσουν να τονώσετε άμεσα την ενεργητικότητά σας και να καταπολεμήσετε την κόπωση. Ακολουθείστε τις παρακάτω συμβουλές για την καταπολέμηση της κούρασης και την τόνωση της ενεργητικότητας.

♦ Πιείτε ένα ποτήρι νερό. Μην ξεχνάτε ότι η ήπια αφυδάτωση σχετίζεται με το αίσθημα κόπωσης.

♦ Ρίξτε άφθονο δροσερό νερό στο πρόσωπό σας. Ακόμη καλύτερα βγείτε για 10’ στο δροσερό αέρα.

♦ Καθίστε αναπαυτικά στην καρέκλα σας, βάλτε τα πόδια σας στο γραφείο (αρκεί να μην σας βλέπουν!) κλείστε τα μάτια σας για 5-10’ και σκεφτείτε οτιδήποτε άλλο εκτός από τη δουλειά.

♦ Πιείτε κάτι τονωτικό. Η καλύτερη επιλογή είναι ένας φυσικός χυμός φρούτων. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε φάτε μια μικρή σοκολάτα, κατά προτίμηση κουβερτούρα.

♦ Εάν δεν έχετε φάει, η κούρασή σας μάλλον οφείλεται στο ότι έχουν μειωθεί τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σας. Γι’ αυτό φάτε κάτι ελαφρύ π.χ. ένα γιαούρτι με μέλι και ένα κουλούρι.

♦ Κάντε μια δεκάλεπτη βόλτα εκτός γραφείου. Καθώς περπατάτε να κοιτάτε μακριά προς τη γραμμή του ορίζοντα ή προς τον ουρανό για να ξεκουράσετε τα μάτια σας.

Εάν προσπαθείτε να φέρετε εις πέρας κάθε σας δραστηριότητα χωρίς διακοπή, το βέβαιο είναι ότι μόλις την ολοκληρώσετε θα νιώθετε εξουθενωμένοι και θα έχετε ελάχιστα αποθέματα ενέργειας για να αντιμετωπίσετε τις υποχρεώσεις που ακολουθούν. Γι’ αυτό να κάνετε συχνά διαλείμματα π.χ. για να σηκωθείτε από την καρέκλα του γραφείου σας, να τηλεφωνήσετε σε ένα φίλο, να μιλήσετε με ένα συνάδελφο. Επιλέξτε να κάνετε διάλειμμα την στιγμή που νιώθετε ότι το μυαλό σας έχει μπλοκάρει και καταλαβαίνετε ότι όσο και αν το παιδεύετε, δεν έχετε αποτέλεσμα.