Συνηθίζουμε όταν σκεφτόμαστε το στόμα, τα δόντια και τα ούλα, να σταματάμε τη σκέψη μας εκεί… ψηλά. Οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι είναι καλό να έχουμε γερά δόντια καθώς και να μην ματώνουν τα ούλα μας (δηλαδή να μην έχουμε ουλίτιδα), αλλά σχεδόν όλοι αγνοούμε ότι χάρη σ’ αυτό, δεν απολαμβάνουμε μόνο καλή στοματική υγεία, αλλά συνολική υγεία!

Οι ειδικοί εξηγούν ότι η στοματική υγεία επηρεάζει τη συνολική υγεία, ενώ για το έμπειρο μάτι του γιατρού η εικόνα του στόματος, των δοντιών και των ούλων συχνά αποτελεί δείκτη πιθανής ύπαρξης τυχόν γενικότερων προβλημάτων υγείας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί  η περιοδοντίτιδα, την οποία πολλοί συγχέουν με την ουλίτιδα, αλλά η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια πολύ πιο σοβαρή και επικίνδυνη φλεγμονή των ούλων. Στο αρχικό της στάδιο μπορεί να εμφανιστεί ως ουλίτιδα, σταδιακά όμως, καθώς η φλεγμονή προχωρά, τα ούλα υποχωρούν με αποτέλεσμα τα δόντια να χάνουν τη στήριξή τους και να πέφτουν.  Στο αρχικό στάδιο της περιοδοντίτιδας η θεραπεία περιλαμβάνει καθαρισμό από τον οδοντίατρο και σωστό βούρτσισμα των δοντιών. Ωστόσο όταν η νόσος είναι προχωρημένη
χρειάζεται καθαρισμός από τα μικρόβια που βρίσκονται στους θυλάκους, ενδεχομένως με τη βοήθεια περιοδοντολόγου. Οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι οι πάσχοντες από περιοδοντίτιδα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση), ενώ όσο πιο σοβαρή η περιοδοντίτιδα, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα υπέρτασης. Υπενθυμίζουμε ότι η υπέρταση αποτελεί σημαντικό παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου.

Οι εχθροί της στοματικής υγείας

Προβλήματα στα δόντια και τα ούλα μπορεί να προκαλέσει  η γνωστή σε όλους μας ουλίτιδα, χαρακτηριστικό γνώρισμα της οποίας είναι τα ούλα που ματώνουν και η οποία όπως ήδη αναφέρθηκε μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα. Το κάπνισμα μάλιστα αποτελεί ένα σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα της στοματικής υγείας. Η ουλίτιδα όμως δεν αποτελεί τον μοναδικό εχθρό της στοματικής υγιεινής. Την λίστα συμπληρώνει η τερηδόνα που φθείρει το σμάλτο των δοντιών. Εάν μάλιστα συνηθίζετε να τρώτε τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες π.χ.  ζάχαρη και άμυλο και να βουρτσίζετε ελάχιστα τα δόντια σας, τότε μην εκπλαγείτε εάν στην επόμενη επίσκεψή σας στον οδοντίατρο σας ενημερώσει ότι έχετε τερηδονισμένα δόντια.

Tips για την φροντίδα των δοντιών
– Η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο  συνιστάται δυο φορές τον χρόνο.

-Το βούρτσισμα των δοντιών με την κατάλληλη οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα πρέπει να γίνεται οπωσδήποτε πρωί και βράδυ, αλλά και μετά από κάθε γεύμα.

– Περιορίστε τις αμυλούχες και σακχαρούχες τροφές και προσπαθείστε να τις καταναλώνετε μετά το γεύμα ούτως ώστε να βουρτσίζετε τα δόντια σας αμέσως μετά.

– Αναζητήστε την κατάλληλη οδοντόκρεμα ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες σας. Εάν έχετε οικογένεια ίσως χρειάζεστε παραπάνω από μία οδοντόπαστα ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε μέλους της οικογένειας.

Ακόμη και για τα δύσκολα

Εάν η στοματική υγιεινή αποτελεί προτεραιότητά σας και σας ενδιαφέρει η καθημερινή προστασία των δοντιών και των ούλων, τότε η ολοκληρωμένη σειρά Luxurious Dental Care της InterMed που αποτελείται από 7 οδοντόπαστες, ιδανικά σχεδιασμένες για να καλύψουν ακόμα και τις πιο δύσκολες ανάγκες, είναι η κατάλληλη επιλογή για σας.

Για όλη την Οικογένεια

Η Luxurious Family Dental Care, είναι μια καθημερινή οδοντόπαστα κατάλληλη για όλη την οικογένεια, με φθόριο και ασβέστιο.  Προστατεύει από πλάκα, τερηδόνα και ουλίτιδα. Καταπολεμά την κακοσμία του στόματος και χαρίζει δροσερή αναπνοή.

Για Οδοντική Υπερευαισθησία

Η Sensitive Dental Care, είναι μια εξειδικευμένη οδοντόπαστα για την οδοντική υπερευαισθησία. Κατάλληλη για καθημερινή χρήση. Προσφέρει άμεση ανακούφιση από τον πόνο και την ευαισθησία στο ζεστό και το κρύο. Ενδυναμώνει την αδαμαντίνη και προστατεύει τα δόντια από τις επιθέσεις των οξέων και τον τερηδονισμό. Καταπολεμά την κακοσμία του στόματος και χαρίζει δροσερή αναπνοή.

Για Λεύκανση

Η Whitening Dental Care, είναι καθημερινή οδοντόπαστα για λεύκανση, η οποία περιέχει ασφαλείς λευκαντικούς παράγοντες. Λευκαίνει τα δόντια απομακρύνοντας αποτελεσματικά τις επιφανειακές δυσχρωμίες. Δυναμώνει την αδαμαντίνη και προλαμβάνει τον τερηδονισμό, ενώ καταπολεμά την κακοσμία του στόματος και χαρίζει δροσερή αναπνοή.

Για Διαβητικούς

Η Luxurious Diabetics Dental Care, είναι μια εξειδικευμένη οδοντόπαστα για διαβητικούς με ασβέστιο και φθόριο. Είναι κατάλληλη για καθημερινή χρήση, εφυγραίνει τον στοματικό βλεννογόνο και ανακουφίζει από ερεθισμούς, ενώ ενισχύει την αντιμικροβιακή άμυνα της στοματικής κοιλότητας. Επίσης περιέχει ειδικά εκχυλίσματα βοτάνων με αντιφλεγμονώδεις, επουλωτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες, ενώ καταπολεμά και την κακοσμία του στόματος

Για Ομοιοπαθητική

Η Luxurious Homeopathy Dental Care, είναι μια εξειδικευμένη οδοντόπαστα για άτομα που ακολουθούν ομοιοπαθητικές αγωγές. Είναι κατάλληλη για καθημερινή χρήση, ενισχύει την αντιμικροβιακή άμυνα της στοματικής κοιλότητας  και προστατεύει από πλάκα, τερηδόνα  και ουλίτιδα. Περιέχει ειδικά εκχυλίσματα βοτάνων με επουλωτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες, που συμβάλλουν στην μείωση της αιμορραγίας των ούλων. Επίσης καταπολεμά την κακοσμία του στόματος και χαρίζει δροσερή αναπνοή.

Για Εγκυμοσύνη και Θηλασμό

Η Luxurious Pregnancy Dental Care, είναι μια εξειδικευμένη οδοντόπαστα κατάλληλη για την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, όπου οι ανάγκες της γυναίκας είναι αυξημένες. Είναι κατάλληλη για καθημερινή χρήση. Αντιμετωπίζει την ουλίτιδα που εμφανίζεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης καταπολεμά την μικροβιακή πλάκα και προλαμβάνει την τερηδόνα, δυναμώνει την αδαμαντίνη και απομακρύνει απαλά επιφανειακές δυσχρωμίες. Επίσης καταπολεμά την κακοσμία του στόματος και χαρίζει δροσερή αναπνοή.

Για Συντήρηση Επαγγελματικής Λεύκανσης

Η Luxurious Black Dental Care, είναι μια λευκαντική οδοντόπαστα ειδικά σχεδιασμένη για καθημερινή χρήση, καθώς περιέχει ασφαλείς λευκαντικούς παράγοντες, οι οποίοι επαναφέρουν και διατηρούν το φυσικό λευκό χρώμα των δοντιών χαρίζοντας ένα υπέροχο χαμόγελο.  Παρέχει ενίσχυση της φυσικής λευκότητας των δοντιών, με την φυσική δύναμη του ενεργού οξυγόνου.
Απομακρύνει τις δυσχρωμίες με την δύναμη του ενεργού άνθρακα και δυναμώνει την αδαμαντίνη χάρη στον μοναδικό συνδυασμό κρυστάλλων υδροξυαπατίτη, ασβεστίου και φθορίου.