*Γράφει η personal trainer, Σοφία Περδίκη

Υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες απόψεις στον κόσμο της φυσικής αγωγής για τον καλύτερο τρόπο δομής ενός προπονητικού εβδομαδιαίου προγράμματος. Πρέπει να κάνετε προπόνηση για όλο το σώμα; Ή θα πρέπει να «χωρίσετε» τις προπονήσεις σας ξεχωριστά για κορμό και πόδια και κορμό πάνω μέρος;

Μερικοί το πάνε ένα βήμα παραπέρα και χωρίζουν τις προπονήσεις τους σε πόδια, ώμους, προπόνηση χέρια και στήθος και πλάτη με κοιλιά σε διαφορετικές ημέρες επειδή αισθάνονται ότι βελτιώνουν τη μυϊκή μάζα τους με την πάροδο του χρόνου. Αλλά για άλλους, αυτή η προσέγγιση είναι πολύ κουραστική, οπότε επιλέγουν προγράμματα για όλο το σώμα (total body).

Το ερώτημα λοιπόν είναι: είναι καλύτερες οι προπονήσεις που χωρίζουμε τις μυϊκές ομάδες ή οι προπονήσεις ολόκληρου του σώματος; Και η απάντηση είναι: εξαρτάται!

Η προπόνηση σας πρέπει να βασίζεται στους στόχους που προσπαθείτε να επιτύχετε μέσα απ αυτή – αυτό είναι πάντα το βασικό. Αν θέλετε να χτίσετε δύναμη και μυϊκή μάζα, τότε θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο χωριστής προπόνησης. Διαφορετικά, εάν θέλετε να αποκτήσετε φυσική κατάσταση ενώ δημιουργείτε μυικό σύστημα και καίτε λίπος, τότε οι προπονήσεις ολόκληρου του σώματος είναι ιδανικές!

Εμείς αγαπάμε τις προπονήσεις για όλο το σώμα γιατί βελτιώνουν την συνολική ισορροπία του σώματος, δυναμώνουν το μυικό σύστημα, καίμε περισσότερες θερμίδες, κερδίζουμε χρόνο και βλέπουμε άμεσα αποτελέσματα στην βελτίωση της φυσικής μας κατάστασης.

Πάμε λοιπόν!

7 ασκήσεις (ένας κύκλος).

  • 50″ η κάθε άσκηση non stop.
  • Στο τέλος κάθε κύκλου 1′ ξεκούραση.
  • 2-3 κύκλους την προπόνηση.

1. Αναπήδηση στο bosu με εναλλάξ τράβηγμα των ποδιών 50″.

2. Με σταθερά κρατημένο το ένα πόδι άρσεις μικρές του κορμού 50″ το ένα πόδι και 50″ το άλλο.

3. Σταθερά πόδια πάνω στο bosu στήριξη στο ένα χέρι κ γυμνάζω τρικέφαλους στο άλλο.

 

4. Αντίθετο χέρι πόδι άρση κρατώντας εναν αλτήρα – 50″ η κάθε πλευρά.

5. Απο όρθια θέση με κάμψη του κορμού εμπρός και με τα πόδια ελαφρώς λυγισμένα τεντώνουμε χέρια σε αντίθετες πλευρές 50″ συνολικά.

6. Απο θέση τραπεζάκι, κλείνουμε με το πόδι μου ενα βαράκι το κρατάμε σταθερά και κάνουμε 50″ άρση της λεκάνης και 50″ άρσεις του ποδιού με σταθερή λεκάνη ψηλά. Το ίδιο και στην άλλη πλευρά.

7. Απο πλαϊνή σανίδα άρση ποδιού κ χεριού για 50″ το ίδιο και στην άλλη πλευρά.

Δείτε εδώ ολόκληρο το πρόγραμμα των ασκήσεων

Η Σοφία Περδίκη είναι personal trainer και certified Pilates Instructor με ιδιαίτερη εμπειρία στην εκγύμναση ασκουμένων με νευροκινητικά προβλήματα. Είναι απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Σχολής AF Studies. Έχει εργαστεί για περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια ως γυμνάστρια σε σχολεία και εκπαιδευτήρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ το 2008 δημιούργησε το στούντιο φυσικής αγωγής και ειδικών γυμναστικών Complete Training by Sophia που προσφέρει εξειδικευμένα προγράμματα άσκησης, προγράμματα pilates, pilates reformer και ολοκληρωμένα προγράμματα fitness πάντοτε με προσωπική επίβλεψη από την ίδια ή τους συνεργάτες της. Complete training by Sophia, Φιλιππίδη 6, Αθήνα 115 24, 6972017822

Διαβάστε επίσης 

HIIT: Η δυναμική προπόνηση που θα κάψει λίπος – Ξεκινήστε τώρα!

Έτσι θα χτίσετε μύες και θα χάσετε λίπος – Τι να τρώτε και πώς να ασκείστε

Το πρωινό workout που θα σας γεμίσει ενέργεια – Είναι εύκολο!