Από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού την άνοιξη του 2020, οι ερευνητές ξεκίνησαν να μελετούν τις σχέσεις των ζευγαριών προσπαθώντας να καταλάβουν τι τις επηρεάζει. Έξι μήνες αργότερα, βρισκόμαστε ακόμα στη δίνη της πανδημίας και οι ερευνητές παρακολουθούν τα ζευγάρια όλο αυτό το διάστημα για να κατανοήσουν τις μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτής της μοναδικής (ευελπιστούμε) εμπειρίας ζωής.

Κάποια αρχικά ευρήματα όσον αφορά στο πώς ανταπεξήλθαν τα ζευγάρια κατά τις πρώτες ημέρες τις πανδημίας έχουν κιόλας δημοσιευθεί. Ακολουθούν τρία από αυτά:

1. Η Hannah Williamson από το Πανεπιστήμιο του Τέξας εξέτασε την ποιότητα της σχέσης 654 ατόμων στις ΗΠΑ μεταξύ Δεκεμβρίου 2019 και Απριλίου 2020, διαπιστώνοντας ότι, κατά μέσο όρο, η ικανοποίηση που λάμβαναν από τη σχέση δεν άλλαξε με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, παρατηρήθηκε ότι τα ζευγάρια που τα πήγαιναν καλά κατά τη διάρκεια της πανδημίας (δεν τσακώνονταν, λειτουργούσαν σαν ομάδα) ανέφεραν αύξηση στην ικανοποίησή τους, ενώ εκείνοι που δεν τα πήγαιναν καλά ανέφεραν μείωση. Η επιστήμονας βρήκε, επίσης, ότι συνολικά οι άνθρωποι έτειναν να κατηγορούν λιγότερο τους συντρόφους τους για την κακή τους συμπεριφορά. Για παράδειγμα, αν ο σύντροφός τους ασκούσε κριτική ήταν λιγότερο πιθανό εν καιρώ πανδημίας να θεωρήσουν ότι το έκανε επίτηδες σε σύγκριση με πριν. Η Δρ. Williamson υποδεικνύει ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι την περίοδο αυτή οι άνθρωποι είχαν ένα σαφή εξωτερικό παράγοντα που θα μπορούσε να εξηγήσει την κακή συμπεριφορά – την πανδημία – σε αντίθεση με άλλους μικρότερους στρεσογόνους παράγοντες που συνήθως παρακινούν τη συμπεριφορά μας στην καθημερινή ζωή.

2. Η Lisa Schmid από το GESIS και το Ινστιτούτο Leibniz εξέτασε επίσης τις αλλαγές στην ικανοποίηση που λάμβαναν οι άνθρωποι από τη σχέση τους πριν και μετά την πανδημία σε ένα δείγμα 781 Γερμανών που συζούσαν με τον ερωτικό τους σύντροφο. Οι επιστήμονες βρήκαν πως μια σημαντική μειοψηφία (20%) βίωσε θετικές αλλαγές στην ικανοποίηση, οι περισσότεροι, όμως, βίωσαν την αρνητική πλευρά (40%) ή καμία αλλαγή (40%).

Εξέτασε, ακόμη, αν εκείνοι των οποίων η εργασία άλλαξε λόγω πανδημίας ήταν πιο πιθανό να βιώσουν μείωση στην ικανοποίηση που λαμβάνουν από τη σχέση τους. Η τηλεργασία ή η μείωση των ωρών εργασίας προέβλεπαν λιγότερη ικανοποίηση από τη σχέση, αλλά για όσους δεν βίωσαν τέτοιες αλλαγές στην εργασία τους τα επίπεδα ικανοποίησης παρέμειναν παρόμοια, υποδεικνύοντας ότι η πανδημία μπορεί να επηρεάζει την ποιότητα της σχέσης ανεξάρτητα από την εργασιακή κατάσταση.

Το ενδιαφέρον είναι ότι οι αρνητικές επιδράσεις της εργασίας από το σπίτι και της εργασίας μικρότερης διάρκειας φάνηκαν να είναι ισχυρότερες στους ανθρώπους που δεν είχαν παιδιά. Οι ερευνητές εικάζουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στην αύξηση των αντιπαραθέσεων μεταξύ των ζευγαριών σε σχέση με πριν την πανδημία, αφού μετά την πανδημία εκείνοι που δεν είχαν παιδιά ήταν πιο ικανοποιημένοι από αυτούς που είχαν. Ενδεχομένως, επίσης, οι άνθρωποι που είχαν παιδιά να βίωναν περισσότερα προβλήματα σχετικά με το πρόγραμμα, τις διαπραγματεύσεις για τον χρόνο και άλλους στρεσογόνους παράγοντες της καθημερινότητας σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν παιδιά.

3. Ο Kevin Knoster από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Βιρτζίνια και οι συνεργάτες του, τέλος, εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο οι σύντροφοι που παρέμβαιναν ο ένας στην καθημερινότητα του άλλου μπορούσε να επηρεάσει τη σχέση τους σε ένα δείγμα 165 παντρεμένων ζευγαριών που αξιολογήθηκαν τον Απρίλιο του 2020. Κατά τη διάρκεια μιας μεταβατικής περιόδου, όπως αυτή της πανδημίας, παρατηρήθηκε αυξημένη έμφαση στη διατάραξη και τη διατήρηση της καθημερινής ρουτίνας.

Οι αλλαγές στη δουλειά και διάφοροι άλλοι παράγοντες μπορεί να διαταράσσουν την καθημερινότητα, αλλά η διατήρηση κάποιας καθημερινής ρουτίνας μπορεί να είναι βοηθητική για την ψυχική υγεία. Ο Δρ.Knoster και οι συνεργάτες του βρήκαν ότι όσο περισσότερο οι άνθρωποι ένιωθαν ότι διαταράσσεται η ρουτίνα τους, τόσο περισσότερο αντιμετώπιζαν τη σχέση τους ως χαοτική και ταραχώδη.

Μια εξήγηση για αυτό θα μπορούσε να είναι ότι τα άτομα των οποίων οι σύντροφοι διατάρασσαν την καθημερινότητά τους ένιωθαν περισσότερο θυμό και θλίψη όταν αλληλεπιδρούσαν μαζί τους. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα ευρήματα αυτά ταιριάζουν με ένα εκτενέστερο όγκο ερευνών που δείχνουν σύνδεση ανάμεσα στην παρεμβολή των συντρόφων, την συναισθηματική ένταση και τα συναισθήματα για τη σταθερότητα και την ταραχή στη σχέση.

Συμπερασματικά, η πανδημία επέφερε αλλαγές στην καθημερινότητα πολλών ανθρώπων, ενώ εξανάγκασε και πολλά ζευγάρια σε νέα επίπεδα οικειότητας και καθημερινής επαφής. Δεν είναι δύσκολο να διαταράξουμε το πρόγραμμα του άλλου όταν είμαστε και οι δύο στο σπίτι όλη την ώρα. Τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν ότι ένας άνθρωπος αποτελεί πηγή στήριξης αν μπορεί να διευκολύνει την καθημερινότητα του άλλου. Από την άλλη, οι σύντροφοι μπορεί, επίσης, να αποτελούν πηγή ενόχλησης και θλίψης αν διακόπτουν το πρόγραμμα του άλλου και να αποτρέπουν τον σύντροφό τους από το να εδραιώσει και να διατηρήσει μια καθημερινή ρουτίνα.

Διαβάστε επίσης

Ερωτική επιθυμία: Πέντε τρόποι να βρεθεί λύση όταν μόνο ο ένας θέλει σεξ

Πιο ευτυχισμένοι με τους φίλους ή την οικογένεια; Η απάντηση θα σας εκπλήξει

Άγχος: Μην το αφήσετε να καταστρέψει τη σχέση σας – Τι να κάνετε