Αν και οι γιατροί τονίζουν ότι κανείς δεν πρέπει να επαναπαύεται με τυχόν συμπτώματα και ενοχλήσεις από την κοιλιά – καθώς μπορεί να υποκρύπτονται πλήθος παθολογικών προβλημάτων – εντούτοις είναι γεγονός ότι ο πόνος και το φούσκωμα στην κοιλιά αποτελούν τα κύρια συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου.

Το ξινόγαλο καθώς και το παραδοσιακό γιαούρτι με πέτσα έχει φανεί ότι συμβάλλουν στην καταπολέμηση των πεπτικών ενοχλήσεων και στη μείωση του τυμπανισμού και του ενοχλητικού φουσκώματος. Η δράση τους αυτή αποδίδεται στον γαλακτοβάκιλο, ένα βακτηρίδιο που μειώνει τις ζυμώσεις που γίνονται στο έντερο και προκαλούν αέρια.

Το ξινόγαλο είναι ιδανική επιλογή για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με το στομάχι ή το έντερό τους και δε μπορούν να πιούν γάλα εξαιτίας της δυσανεξίας στη λακτόζη. Επίσης τα προβιοτικά που περιέχει το ξινόγαλα βοηθούν στην αυξημένη απορρόφηση του ασβεστίου από το λεπτό έντερο.

Όσο για το γιαούρτι η ιδανική επιλογή είναι αυτό που γνωρίζουμε ως πρόβειο παραδοσιακό γιαούρτι με τη χαρακτηριστική δαντελωτή πέτσα κάτω από την οποία κρύβεται ένα γιαούρτι υδαρές, λιγότερο ομογενοποιημένο από τα στραγγιστά, με έτνονη μυρωδιά έντονη και ξινή γεύση.

Βέβαια κανένα τρόφιμο δεν υπόσχεται θαύματα. Εάν λοιπόν έχετε σοβαρές ενοχλήσεις μην αρκεστείτε στο γιαούρτι ή το ξινόγαλο. Καλό είναι να συμβουλευτείτε ένα γιατρό.