Μια ενδιαφέρουσα έρευνα για το πώς η μονογονεϊκή οικογένεια συνδέεται με την υγεία παρουσίασαν ερευνητές στο διαδικτυακό Επιστημονικό Συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, σύμφωνα με την οποία το άχθος του γονέα δεν είναι μόνο ψυχικό αλλά επιβαρύνει και την καρδιά.

Με επίκεντρο τους «αρχηγούς» των μονογονεϊκών οικογενειών που σαν άλλοι Άτλαντες κουβαλούν στους ώμους τους το βάρος του κόσμου, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η Δρ Natalie Stokes από το Τμήμα Καρδιολογίας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου τους Πίτσμπουργκ, μελέτησε με την ερευνητική της ομάδα τα στοιχεία 2.180 γονέων, εκ των οποίων οι 462 (1/4) ήταν άνδρες μονογονείς. Η υγεία των γονέων αξιολογήθηκε με μια κλίμαμα 14 βαθμών μέσα από επτά δείκτες καρδιακής υγείας όπως η αρτηριακή πίεση, η παχυσαρκία, η διατροφή και το κάπνισμα.

Συνολικά, η ομάδα των μονογονέων κατέληξε με μισό βαθμό χαμηλότερα στην κλίμακα υγείας από τους γονείς παραδοσιακών οικογενειών, ενώ για τις μόνες μητέρες η βαθμολογία ήταν μικρότερη κατά έναν ολόκληρο βαθμό. Επιπλέον, μετά την προσαρμογή σε μεταβλητές όπως η ηλικία, η φυλή, το ιατρικό ιστορικό και η κακή οικονομική κατάσταση, οι πιθανότητες χειρότερης καρδιαγγειακής υγείας για τους μονογονείς ήταν κατά 1,31 φορές αυξημένες.

Τα νέα δεδομένα ενισχύουν παλαιότερες σχετικές μελέτες: διεθνής έρευνα του 2016 είχε καταλήξει πως μια εργαζόμενη μόνο μητέρα διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου. Μια άλλη πρόσφατη 20ετής μελέτη στη Σουηδία, συμπέρανε μεγαλύτερη θνησιμότητα στο διάστημα παρακολούθησης για τις μητέρες σε μονογονεϊκές οικογένειες σε σύγκριση με όσες είχαν σύντροφο σε οικογένεια παραδοσιακής μορφής. Τέλος, καναδική έρευνα του 2016, οι άρρενες μονογονείς σημείωσαν υψηλότερα ποσοστά θανάτων κατά την follow-uo παρακολούθηση συγκριτικά με τις μόνες μητέρες ή τους άρρενες γονείς σε παραδοσιακή οικογένεια.

Η Δρ Gina Lundberg, διευθύντρια του Κέντρου για την Γυναικεία καρδιακή υγεία Emory στην Ατλάντα και καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Emory, χαιρέτισε τα ευρήματα και επεσήμανε τις κοινωνικές προεκτάσεις που θίγουν τα πρόσφατα στοιχεία. «Πρέπει να σταματήσει ο στιγματισμός του μονογονέα» σχολίασε, ανακαλώντας τη δική της προσωπική εμπειρία ως μέλος μονογονεϊκής οικογένειας από την ηλικία των 14 ετών, οπότε έχασε τον πατέρα της, και τις αλλαγές που έφερε η απώλεια∙ «η μητέρα μου διέκοψε τους τακτικούς ιατρικούς ελέγχους. Απλώς δεν είχε χρόνο».

Όπως τονίζει, ο περιορισμένος χρόνος ενός γονέα που επωμίζεται όλο το βάρος της ανατροφής της οικογένειας, περιορίζει τον προσωπικό χρόνο, συμπεριλαμβανόμενου αυτού για τη φροντίδα της υγείας του, κάτι που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν από τους παρόχους υγείας. Μια στρατηγική προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν το διπλό ραντεβού για τον τακτικό έλεγχο της υγείας του γονέα μαζί με το παιδί.

 

Διαβάστε ακόμη

Έρευνα: Οι γυναίκες στην Ελλάδα κάνουν όλο και λιγότερα παιδιά

Αλλάζει το οικογενειακό δίκαιο για τους διαζευγμένους γονείς