Υπολογίζεται ότι ένας στους είκοσι νέους μπαμπάδες εκδηλώνει επιλόχεια κατάθλιψη και μάλιστα η κόρη του (αλλά όχι ο γιος του), όταν φθάσει στην εφηβεία, διατρέχει επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσει κατάθλιψη, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Κέιμπριτζ, της Οξφόρδης, του Μπρίστολ και του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής τον καθηγητή Πολ Ραμτσαντανί από το Κέιμπριτζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό ψυχιατρικής JAMA Psychiatry, ανέλυσαν στοιχεία από σχεδόν 3.200 οικογένειες.

Από την ανάλυση αυτή διαπιστώθηκε ότι στην ηλικία των 18 ετών, τα κορίτσια, των οποίων οι πατέρες είχαν εκδηλώσει επιλόχειο κατάθλιψη, είναι πιθανότερο να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης. Ο ίδιος κίνδυνος δεν υπάρχει όμως για τα αγόρια.

Η κατάθλιψη του ενός γονέα ή ακόμη χειρότερα και των δύο μετά τη γέννηση ενός παιδιού διαταράσσει την οικογενειακή ζωή και δημιουργεί συνθήκες στρες για όλους, κάτι που μπορεί να έχει επιπτώσεις σε βάθος χρόνου. Ο λόγος για τον οποίο οι συνέπειες είναι ορατές μόνο στις κόρες αλλά όχι και στους γιους, δεν είναι σαφής.

Οι ερευνητές επεσήμαναν πως η μελέτη τους αναδεικνύει ότι το πρόβλημα της επιλόχειας κατάθλιψης δεν αφορά μόνο τις μητέρες, όπως ευρέως πιστεύεται, αλλά και τους πατέρες, ενώ μακροπρόθεσμα μπορεί να έχει αντίκτυπο και στις κόρες.