Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση συμβαίνει όταν τα οξέα επιστρέφουν από το στομάχι προς τον οισοφάγο, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές και δυσάρεστα συμπτώματα, όπως η καούρα.

Πρόκειται για μία πολύ συχνή ενόχληση του πεπτικού, όμως αν ακολουθήσουμε κάποια βήματα μπορούμε να αποφύγουμε ή να περιορίσουμε την ταλαιπωρία που μας προκαλούν οι καούρες.

Διατηρήστε σωστό σωματικό βάρος

Τα επιπλέον κιλά ασκούν πίεση στο υπογάστριο με αποτέλεσμα τα οξέα να επιστρέφουν από το στομάχι προς τον οισοφάγο. Εάν έχετε υπερβολικό βάρος προσπαθήστε να χάσετε κιλά με το κατάλληλο για εσάς διατροφικό πρόγραμμα -όχι περισσότερο από μισό έως ένα κιλό την εβδομάδα, τονίζουν οι ειδικοί της Mayo Clinic.

Αποφύγετε τα στενά ρούχα

Τα ρούχα που πιέζουν τη μέση σας, ασκούν επίσης πίεση στην κοιλιά και τον οισοφαγικό σφιγκτήρα στο χαμηλότερο τμήμα του οισοφάγου.

Αποφύγετε τρόφιμα και ποτά που πυροδοτούν καούρες

Συνήθεις ύποπτοι για την πυροδότηση ή επιδείνωση της ενοχλητικής αίσθησης καύσου είναι τα λιπαρά ή τηγανητά τρόφιμα, η σάλτσα ντομάτας, το αλκοόλ, η σοκολάτα, η μέντα, το σκόρδο, το κρεμμύδι και η καφεΐνη. Αποφύγετε τρόφιμα που γνωρίζετε ότι θα σας προκαλέσουν δυσφορία.

Καταναλώστε μικρότερα γεύματα

Προσπαθήστε να αποφύγετε τις μεγάλες ποσότητες στο πιάτο σας και επιλέξτε μικρότερα γεύματα.

Μην ξαπλώσετε μετά το γεύμα

Περιμένετε τουλάχιστον τρεις ώρες μετά το φαγητό πριν ξαπλώσετε ή πάτε για ύπνο.

Ανυψώστε το κρεβάτι σας

Εάν ταλαιπωρείστε συχνά από καούρες κατά τη διάρκεια της νύχτας ανυψώστε με ειδικό μηχανισμό το κρεβάτι σας από τη μέση και επάνω. Τα επιπλέον μαξιλάρια για την ανύψωση του κεφαλιού δεν είναι αποτελεσματικά.

Πάρτε κάποιο αντιόξινο φάρμακο, όχι συστηματικά

Τα αντιόξινα φαρμακευτικά σκευάσματα μπορούν να εξουδετερώσουν τα στομαχικά οξέα προσωρινά και να ανακουφίσουν από τις ήπιες καούρες.

Ωστόσο, προσοχή στην υπέρμετρη ή παρατεταμένη χρήση αντιόξινων φαρμάκων που περιέχουν μαγνήσιο καθώς μπορεί να προκαλέσουν διάρροια. Επίσης, τα σκευάσματα με βάση το ασβέστιο ή το υδροξείδιο του αργιλίου μπορούν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα.

Μην καπνίζετε

Το κάπνισμα μειώνει τη δυνατότητα του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα να λειτουργεί φυσιολογικά.

Πρέπει να ζητήσετε ιατρική συμβουλή όταν:

– Οι καούρες σας ταλαιπωρούν πάνω από δύο φορές την εβδομάδα

-Τα συμπτώματα επιμένουν παρά τη χρήση μη συνταγογραφούμενων αντιόξινων φαρμάκων

-Αντιμετωπίζετε δυσκολία στην κατάποση

-Έχετε επίμονη ναυτία ή κάνετε εμετό

-Έχετε χάσει βάρος λόγω χαμηλής όρεξης ή δυσκολίας να φάτε

Διαβάστε ακόμη

Καούρες: Οι 14 ένοχες τροφές και οι 17 που ανακουφίζουν

Η εύκολη άσκηση που ανακουφίζει τα προβλήματα πέψης