Επικίνδυνη για την καρδιαγγειακή υγεία των ηλικιωμένων γυναικών είναι η καθιστική ζωή, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Circulation.

Όπως δείχνουν τα ευρήματα της επιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο όσο περισσότερο χρόνο μέσα στη μέρα περνάει μια ηλικιωμένη γυναίκα καθισμένη ή ξαπλωμένη, τόσο μεγαλύτερος είναι ο καρδιαγγειακός κίνδυνος που αντιμετωπίζει.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν πως με μόλις μία ώρα επιπλέον κίνηση ημερησίως ο κίνδυνος για καρδιαγγειακές παθήσεις μειώνεται κατά 12%, ενώ ειδικά για την συγγενή καρδιοπάθεια κατά 26%.

Στη μελέτη συμμετείχαν 5.638 γυναίκες 63-97 ετών (σχεδόν οι μισές πάνω από 80), καμία από τις οποίες δεν είχε ιστορικό εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι συμμετέχουσες φορούσαν ειδική συσκευή καταγραφής της κινητικότητας τους (βηματόμετρο) καθ’ όλο το 24ωρο. Διαπιστώθηκε ότι, σε βάθος πενταετίας, κατά μέσο όρο μια πρόσθετη ώρα συνολικής ακινησίας μέσα στη μέρα σχετιζόταν με 12% υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως όταν η ακινησία δεν διακοπτόταν καθόλου, ο κίνδυνος ήταν 52% μεγαλύτερος από ό,τι όταν διακοπτόταν κατά διαστήματα.

«Συμβουλεύω όλες τις γυναίκες που είναι άνω των 60 ετών, να κάνουν μια συνειδητή προσπάθεια να διακόπτουν τις στιγμές αδράνειάς τους, με το να σηκώνονται και να κινούνται όσο συχνότερα μπορούν», δήλωσε η Δρ. Andrea Delacroix, επικεφαλής του Τμήματος Επιδημιολογίας του αμερικανικού πανεπιστημίου.

«Ενθαρρύνοντας τις ηλικιωμένες γυναίκες να κάθονται λιγότερο και για πιο σύντομα χρονικά διαστήματα, μπορεί να αποφέρει μεγάλα οφέλη από άποψη της δημόσιας υγείας», κατέληξε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. John Bellettiere

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ