H κακή στάση του σώματος, η καθιστική ζωή, αλλά και τα επιπλέον κιλά, είναι από τις συνήθεις αιτίες για τα πιασίματα. O μυϊκός σπασμός που οδηγεί στο πιάσιμο μπορεί να προκληθεί από μια απότομη κίνηση ή ένα βάρος που σηκώσαμε απότομα, αλλά μερικές φορές μπορεί να οφείλεται σε παθολογικά αίτια (ρήξη μεσοσπονδύλιου δίσκου) οπότε και πρέπει να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό για την αντιμετώπισή του.

Ο πρώτος σίγουρος τρόπος να αποφύγουμε τα πιασίματα είναι να είμαστε γυμνασμένοι. Η άσκηση διατηρεί σε φόρμα το μυικό μας σύστημα και το καθιστά λιγότερο ευάλωτο σε προβλήματα. Επίσης είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια της προπόνησης να κάνουμε προθέρμανση προκειμένου να αποφύγουμε τυχόν τραβήγματα, σπασμούς και πιασίματα εν ώρα προπόνησης!

Ο δεύτερος τρόπος να ενισχύσουμε στη σπονδυλική μας στήλη και να αποφύγουμε τα πιασίματα είναι η σωστή στάση του σώματος. Καθόμαστε με ίσια πλάτη, χαλαρούς ώμους και με τον αυχένα να γέρνει ελαφρώς προς τα εμπρός.

Πολύ σημαντικό ακόμη είναι να αποφεύγουμε τις απότομες κινήσεις και να μην σηκώνουμε βάρη με λάθος τρόπο (από μια ηλικία και μετά καλύτερα να αποφεύγουμε γενικότερα τα βάρη!). Aν δεν μπορούμε να το αποφύγουμε λυγίζουμε πρώτα τα γόνατά μας, φέρνουμε το βάρος κοντά στον κορμό και στη συνέχεια το σηκώνουμε αργά και σταθερά.

Καλό είναι να γνωρίζουμε ακόμη ότι ορισμένοι παράγοντες που σπανίως σκεφτόμαστε μπορεί να μας καταστήσουν πιο ευάλωτους στα πιασίματα. Σε αυτούς ανήκει το στρες, επειδή όταν είμαστε στρεσαρισμένοι, το μυϊκό μας σύστημα είναι σφιγμένο και πιο ευάλωτο στα πιασίματα. Επίσης η σωματική κούραση – όταν το μυϊκό σύστημα έχει υποστεί κόπωση και στη συνέχεια δεχτεί ένα τίναγμα ή μια απότομη κίνηση, μπορεί να συσπαστεί πολύ πιο εύκολα. Καλό είναι να προσέχουμε και τα ρεύματα ψυχρού αέρα, επειδή όταν επιδρούν σε μεγάλες μυικές ομάδες όπως ο πλατύς ραχιαίος μύς στην πλάτη, που είναι λεπτός μυς και έχει μεγάλη επιφάνεια, ενδέχεται να προκληθεί μυϊκός σπασμός.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι οι μεγαλύτεροι ενήλικες άνω των 35-40 ετών που κάνουν καθιστική ζωή, αντιμετωπίζουν συχνότερα μυϊκά προβλήματα όπως σπασμούς και πιασίματα καθώς μειώνεται ο μυϊκός τους τόνος, δηλαδή η ικανότητα των μυών να αντιδρούν φυσιολογικά σε μια απότομη κίνηση. Επομένως οι μύες δεν μπορούν να δεχτούν τη φόρτιση που προκαλεί η κίνηση, με αποτέλεσμα να συσπώνται γρηγορότερα και να πονούν.