Τα σπερματοζωάρια τα οποία ζουν για μεγαλύτερο διάστημα πριν γονιμοποιήσουν ένα ωάριο «οδηγούν» και σε πιο υγιείς απογόνους σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο East Anglia και το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία.

Στην πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα κατεδείχθη ότι οι απόγονοι που προέκυψαν από  ένα σπερματοζωάριο που έζησε περισσότερο μετά την εκσπερμάτωση ενός αρσενικού ψαριού-ζέβρα είχαν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και ήταν πιο υγιείς – κάτι που οδήγησε σε περισσότερους υγιείς απογόνους στην επόμενη γενιά.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν σημαντική εφαρμογή και στην ανθρώπινη αναπαραγωγή, ειδικά στον τομέα της τεχνολογίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Simone Immler, δήλωσε πως «κάθε αρσενικό παράγει χιλιάδες ή και εκατομμύρια σπερματοζωάρια σε μία και μόνο εκσπερμάτιση αλλά πολύ λίγα από αυτά καταφέρνουν να επιζήσουν και να γονιμοποιήσουν ένα ωάριο.

«Τα σπερματοζωάρια δεν διαφέρουν μόνο στο σχήμα και στην απόδοσή τους αλλά και στο γενετικό υλικό που περιέχει καθένα από αυτά. Μέχρι τώρα υπήρχε μια γενική εικασία ότι δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο το ποιο σπερματοζωάριο θα γονιμοποιήσει το ωάριο. Με αυτή την έρευνα όμως δείξαμε ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα σπερματοζωάρια και πώς αυτά επηρεάζουν τους απογόνους».

Πώς πραγματοποιήθηκε το πείραμα

Η ερευνητική ομάδα συνέλεξε αναπαραγωγικό υλικό από αρσενικά και θηλυκά πειραματόζωα. Ακολούθως μοίρασαν τα σπερματοζωάρια σε δύο ίσες ομάδες. Στη μία επελέγησαν βραχύβια σπερματοζωάρια και στη δεύτερη αυτά που ζούσαν περισσότερο. Ακολούθως τα σπερματοζωάρια των δύο ομάδων γονιμοποίησαν τα ωάρια και η επιστημονική ομάδα παρακολούθησε τη ζωή των απογόνων για δύο χρόνια.

Ο Δρ. Immler δήλωσε πως: «Παρατηρήσαμε ότι όταν επελέγη το μακροβιότερο σπερματοζωάριο από την εκσπερμάτιση του ψαριού-ζέβρα, ο απόγονος ήταν πολύ πιο κινητικός και ζωηρός (αθλητικός) από όλους τους υπόλοιπους απογόνους οι οποίοι γονιμοποιήθηκαν από βραχύβια σπερματοζωάρια». Πιο συγκεκριμένα «οι απόγονοι που γονιμοποιήθηκαν από μακροβιότερα σπερματοζωάρια ήταν πιο υγιείς. Αυτό είναι ένα αποτέλεσμα–έκπληξη το οποίο αποκαλύπτει ότι η επιλογή του σπερματοζωαρίου μπορεί να επηρεάζει τη φυσική κατάσταση των επόμενων γενιών».

«Αυτή η έρευνα έχει σημαντικές επιδράσεις για την εξελικτική βιολογία αλλά πιθανώς και στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση στους ανθρώπους», κατέληξε ο Δρ. Immler.