Ο χρόνος που οι έφηβοι περνούν στα κινητά τους τηλέφωνα ή στο διαδίκτυο δεν βλάπτει την ψυχική τους υγεία, σύμφωνα με νέα έρευνα την οποία επικαλείται το ScienceDaily.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Clinical Psychological Science έδειξε ότι υπάρχει ελάχιστη συσχέτιση μεταξύ του χρόνου που αφιερώνεται καθημερινά στην τεχνολογία και στην ψυχική υγεία.

«Ίσως έχει έρθει η ώρα να σταματήσουμε να διαφωνούμε για το πόσο κακό κάνουν τα smartphones (έξυπνα κινητά) και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να αρχίσουμε να αναζητούμε τρόπους για να τα υποστηρίξουμε», δήλωσε η Candice Odgers, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ιρβάιν.

Η έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, το Πανεπιστήμιο Περντιού και το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, έθεσε υπό ιατρτική παρακολούθηση 2.000 νέους και στη συνέχεια ένα μικρότερο δείγμα 400 εφήβων από 10 έως 15 ετών για δύο εβδομάδες σχετικά με τη χρήση του κινητού τους.

Οι ερευνητές συνέλεγαν αναφορές για συμπτώματα ψυχικής υγείας τρεις φορές τη μέρα και για τη χρήση των τεχνολογιών κάθε βράδυ, προκειμένου να διαπιστώσουν αν η χρήση αυτών των τεχνολογιών συνδέεται με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας αργότερα στη ζωή και αν η ημερήσια χρήση σχετίζεται με λιγότερο καλή διάθεση.

Δεν διαπιστώθηκαν τέτοιες συσχετίσεις αλλά παρατηρήθηκαν, μάλιστα, και αντίστροφα αποτελέσματα. Για παράδειγμα οι έφηβοι που είχαν στείλει περισσότερα μηνύματα μέσα σε μία μέρα ανέφεραν πιο θετικά συναισθήματα από εκείνους που είχαν στείλει λιγότερα μηνύματα.

«Αντίθετα με τη γενική αντίληψη ότι τα smartphones και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταστρέφουν την ψυχική υγεία των νέων, η παρούσα έρευνα δε στηρίζει αυτές τις υποθέσεις», τόνισε η Michaeline Jensen, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.