Είναι το άτομο που θα πρέπει να εμπιστευτείτε τις πιο εσωτερικές σας σκέψεις, χωρίς κανένα φίλτρο και χωρίς να νιώθετε ότι σας κρίνει. Είναι ο άνθρωπος που θα σας καθοδηγήσει να ξεπεράσετε ό,τι σας εμποδίζει να πάτε παρακάτω, όσο απλό ή περίπλοκο κι αν είναι αυτό. Είναι λοιπόν σημαντικό να βρείτε τον ψυχοθεραπευτή που θα σας κάνει να νιώσετε άνετα και να του εμπιστευτείτε τη ζωή σας.

Ομολογουμένως, η αναζήτηση ενός καλού ειδικού ψυχικής υγείας δεν είναι απλή υπόθεση. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να ξεκινήσουν αυτό το ταξίδι με κάποιον που έχουν εμπιστευτεί δικά τους κοντινά τους πρόσωπα. Και σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, ενδεχομένως να μην ταιριάξει σε αυτό που ψάχνουμε.

Παρακάτω, οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας μοιράζονται μερικές ενδείξεις ότι ένας θεραπευτής δεν είναι ο κατάλληλος, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει και η πρόοδος στη θεραπεία.

Δε δείχνουν την αμέριστη προσοχή ή βαριούνται

Σε περίπτωση που ένας ψυχοθεραπευτής σηκώνει το κινητό του κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, φαίνεται πως δε σας παρακολουθεί ή ακυρώνει συχνά τα προγραμματισμένα ραντεβού σας, τότε δε δείχνει τον απαραίτητο επαγγελματισμό απέναντί σας. Η ακρόαση αποτελεί βασικό συστατικό της δουλειάς ενός ειδικού ψυχικής υγείας, χωρίς αυτό να γίνεται παθητικά: «Αυτή είναι άλλωστε κυριολεκτικά η δουλειά τους» σημειώνει ο Δρ Raafat Girgis, πιστοποιημένος ψυχίατρος.

Λογοκρίνετε τον εαυτό σας

Οι συνεδρίες με τον ψυχολόγο θα πρέπει να θεωρούνται ένας ασφαλής χώρος που μπορούμε να εκφραστούμε ελεύθερα: «Αν αισθάνεστε ότι πρέπει να λογοκρίνετε τον εαυτό σας ή να κρύβετε κομμάτια του εαυτού σας από τον θεραπευτή σας, ειδικά αφού έχετε κάνει αρκετές συνεδρίες, αυτό μπορεί να είναι ενδεικτικό ότι δεν σας ταιριάζει» επισημαίνει η Δρ Jenna Brownfield, πιστοποιημένη ψυχολόγος. Εάν μετά από αρκετές συνεδρίες, αισθάνεστε ότι εξακολουθείτε να μην συνδέεστε ή ότι ο θεραπευτής δεν σας καταλαβαίνει ουσιαστικά, θεωρήστε το ως σημάδι για να τον αλλάξετε.

Νιώθετε ότι σας κρίνει

Αν και ο θεραπευτής δεν είναι εκεί για να συμφωνεί αυτόματα με κάθε σκέψη, συναίσθημα και αντίδρασή σας, είναι κακό σημάδι αν συνεχώς νιώθετε απόρριψη ή κριτική, σύμφωνα με τον ψυχίατρο, Δρ Ryan Sultan, επίκουρο καθηγητή κλινικής ψυχιατρικής στο Columbia Irving Medical Center.

Δεν έχουν άδεια, είναι ακατάλληλοι ή ανήθικοι

«Όταν αναζητάτε θεραπευτή, βεβαιωθείτε ότι έχει άδεια και καθαρό ιστορικό στον τομέα της ψυχικής υγείας» συνιστά ο Δρ Girgis. Οι αδειοδοτημένοι επαγγελματίες πρέπει να ακολουθούν έναν κώδικα κανόνων και δεοντολογίας, όπως η τήρηση του απορρήτου. Κάθε άλλου είδους πρόταση, ακόμα και ρομαντική, θεωρείται ακατάλληλη.

Δε βλέπετε πρόοδο

Αν και η ψυχοθεραπεία είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, θα πρέπει να υπάρχουν σημάδια βελτίωσης. Ένα σημάδι κακής σύνδεσης είναι η έλλειψη προόδου παρά τις πολλές συνεδρίες, σύμφωνα με τον Δρ Ryan Sultan. Για να σημειωθεί πρόοδος, εσείς και ο θεραπευτής σας θα πρέπει να έχετε σαφή αίσθηση των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων της θεραπείας. Εάν δεν είστε ξεκάθαροι σχετικά με αυτούς τους στόχους, μιλήστε.

Από την άλλη, με την πάροδο του χρόνου ενδεχομένως να χρειαστεί να αλλάξετε θεραπευτή με διαφορετική εξειδίκευση, που θα είναι πιο κατάλληλος για τη συνέχιση της θεραπείας.

Διαβάστε επίσης:

Πέντε συμπεριφορές που καμουφλάρουν την κατάθλιψη

Κατάθλιψη: Η εποχή που 7 στις 10 γυναίκες είναι πιο ευάλωτες

Άγχος και κατάθλιψη: Ο επικίνδυνος συνδυασμός που φέρνει τα πάνω – κάτω στον εγκέφαλο – Δείτε γιατί