Σημαντικά υψηλότερη απειλή να εμφανίσουν ψυχικά νοσήματα φαίνεται πως αντιμετωπίζουν οι ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με HIV, όπως αποκαλύπτει νέα, διεθνής μελέτη που παρουσιάστηκε στο φετινό Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Μολυσματικών Ασθενειών στη Δανία. Ειδικότερα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η διάγνωση του HIV αυξάνει τον κίνδυνο καταθλιπτικών συμπτωμάτων, αυτοκτονικών τάσεων και ενισχύει τις πιθανότητες χρήσης αντικαταθλιπτικών και υποβολής σε ηλεκτροσπασμοθεραπεία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί κι ένα άλλο εύρημα αυτής της μελέτης, σύμφωνα με το οποίο η αυξημένη απειλή δεν ισχύει μόνο για τους ίδιους τους ασθενείς, αλλά και για το στενό τους περιβάλλον και συγκεκριμένα τα αδέρφια τους.

Για να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα, οι ερευνητές αξιοποίησαν τα εθνικά ιατρικά αρχεία της Δανίας, αναζητώντας για περιστατικά διεγνωσμένης κατάθλιψης σε 5.943 ασθενείς με HIV μεταξύ 1995 και 2021. Εξ αυτών, το 25% ήταν γυναίκες, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών ήταν τα 38 έτη. Συνέκριναν τα ποσοστά κατάθλιψης σε ασθενείς με HIV με τα αντίστοιχα σε 59.430 ανθρώπους του γενικού πληθυσμού, με παρόμοια χαρακτηριστικά φύλου και ηλικίας. Παράλληλα, εξέτασαν τον κίνδυνο που εγκυμονεί για τα αδέρφια των ασθενών (5.807 άτομα), συγκριτικά με τα αδέρφια των συμμετεχόντων του γενικού πληθυσμού (82.411 άτομα).

Αφού απέκλεισαν άλλους παράγοντες που πιθανώς θα επηρέαζαν τα αποτελέσματα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με HIV αντιμετώπιζαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν καταθλιπτικά συμπτώματα και να υποβληθούν σε ηλεκτροσπασμοθεραπεία, 1,5 μεγαλύτερη πιθανότητα να κάνουν χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων και 3,5 φορές αυξημένο κίνδυνο να αυτοκτονήσουν. Αυτός ο κίνδυνος, μάλιστα, έδειξε να είναι ιδιαίτερα υψηλός κατά τα δύο πρώτα χρόνια μετά τη διάγνωση.

Ενδιαφέρον προκάλεσε το γεγονός ότι τα αδέρφια των ασθενών με HIV αντιμετώπιζαν επίσης αυξημένο κίνδυνο να διαγνωστούν με κατάθλιψη, να κάνουν χρήση αντικαταθλιπτικών και να διαπράξουν αυτοκτονία, συγκριτικά με τα αδέρφια των συμμετεχόντων του γενικού πληθυσμού. Ωστόσο, ο αυξημένος αυτός κίνδυνος παρέμενε χαμηλότερος για τα αδέρφια απ’ ότι για τους ίδιους τους ασθενείς.

«Ο αυξημένος κίνδυνος για την ψυχική υγεία, τόσο των ασθενών, όσο και των στενών συγγενών τους είναι μια ένδειξη που προκαλεί έντονο προβληματισμό και οφείλουμε να ψάξουμε βαθύτερα, ώστε να κατανοήσουμε τα αίτια. Μια πιθανή εξήγηση για τα αδέρφια θα μπορούσε να είναι το άγχος και το στίγμα που σχετίζεται με τη διάγνωση ενός αγαπημένου προσώπου με χρόνια ασθένεια. Είναι, επίσης, πιθανό οι παράγοντες κινδύνου για κατάθλιψη και μόλυνση από τον ιό να αλληλοκαλύπτονται», εξήγησε σχετικά ο δρ. Lars Omland από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

«Ο κίνδυνος είναι πολύ υψηλότερος απ’ ότι αρχικά πίστευα. Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν με ξεκάθαρο τρόπο τη σοβαρότητα των πιθανών επιπλοκών στην ψυχική υγεία που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν όσοι διαγιγνώσκονται με HIV, καθώς και την επιτακτική ανάγκη να υποβάλλονται σε σχετικές εξετάσεις, που θα αναδεικνύουν το πρόβλημα. Η φροντίδα των ασθενών με HIV επικεντρώνεται συνήθως στη σωματική υγεία, όμως γίνεται αντιληπτό πόσο σημαντικό είναι μέρος της προσοχής να στραφεί στην ψυχική υγεία», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη:

Αντικαταθλιπτικά: Διώχνουν τη θλίψη, αλλά και την ευχαρίστηση – Έρευνα προειδοποιεί

Κατάθλιψη: Η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση είναι χωρίς φάρμακα – Tι έδειξε έρευνα

Αντικαταθλιπτικά: Τι συμβαίνει όταν τα «κόψουμε» – Πώς θα αποφύγουμε τα συμπτώματα στέρησης