Η ζωή «ξεκινά» συνήθως κάπου ανάμεσα στο βράδυ της Παρασκευής ή το πρωινό του Σαββάτου, οπότε όσοι εργάζονται τις καθημερινές βρίσκουν την ευκαιρία να χαλαρώσουν ή να ξεσαλώσουν. Ανεξαρτήτως πώς θα κυλήσει το διήμερο της ξεκούρασης, το σούρουπο της Κυριακής θα φέρει μαζί του και εσωτερικά σκοτάδια και υπαρξιακές αναζητήσεις ίσως, σίγουρα όμως θα προκαλέσει έναν κόμπο στο στομάχι για την εβδομάδα που έρχεται.

Η μελαγχολία της Κυριακής ή τα sunday scaries κατά τους Αγγλοσάξονες, είναι τα αισθήματα άγχους, φόβου και απογοήτευσης που μας επισκέπτονται την τελευταία ημέρα της εβδομάδας, ξεκινώντας αργά το απόγευμα και συνεχίζοντας έως το βράδυ είτε πάλι εκδηλώνονται με το δευτεριάτικο ξύπνημα, και περιστρέφονται συνήθως γύρω από τα επαγγελματικά. Κάποιες φορές, μπορεί να εξελιχθούν σε σωματικές εκδηλώσεις όπως πονοκέφαλοι, μυϊκή ένταση, κόπωση, ταχυκαρδία, δύσπνοια, στομαχικές διαταραχές ακόμη και αϋπνία.

Αν και δεν υπάρχει κλινική διάγνωση, αποτελεί ζήτημα ψυχικής υγείας μεγάλων διαστάσεων για ορισμένες κοινωνίες όπως η βρετανική,  σύμφωνα τουλάχιστον με περσινή έρευνα που ανέθεσε το Γραφείο Βελτίωσης της Υγείας και των Ανισοτήτων (OHID) και αποκάλυψε ότι πάνω από δύο στους τρεις Βρετανούς βιώνουν συχνά άγχος την Κυριακή, ωθώντας έτσι το Υπουργείο Υγείας να υποσχεθεί ότι θα βοηθήσει τους πολίτες να καταπολεμήσουν τον φόβο επιστροφής στη δουλειά τη Δευτέρα.

Μολονότι στη χώρα μας δεν έχει διεξαχθεί αντίστοιχη έρευνα, μπορούμε να εντοπίσουμε το φαινόμενο έξω από τον εαυτό μας, σε φίλους, συναδέλφους και γνωστούς. Πώς λοιπόν μπορούμε να προλάβουμε το ψυχικό άχθος της Κυριακής και να αναστρέψουμε την αρνητική εικόνα που έχουμε για τις Δευτέρες;

1. Θέστε όρια στον εργασιακό φόρτο

Για να μπει τέλος στην κυριακάτικη μελαγχολία, η αρχή μπορεί να γίνει με αργά αλλά σταθερά βήματα. Σύμφωνα με τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας Belinda Sidhu και Augusto Blanco, πρέπει κατ’ αρχάς να μπουν όρια ως προς τον χρόνο που αφιερώνετε στη δουλειά σας, ξεκινώντας από το να αφήνετε το κινητό όταν βλέπετε ότι πάτε να απαντήσετε σε επαγγελματικά e-mail στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Πρόκειται για ένα αναγκαίο βήμα, τολμηρό εισέτι όταν απαιτεί να έρθουμε αντιμέτωποι με κακοποιητικές συμπεριφορές στον εργασιακό χώρο από προϊστάμενους που ζητούν περισσότερα από όσα μπορούμε να δώσουμε ή ορίζει η σύμβασή μας, που όμως «θα δείξει τελικά στον άλλον ότι δεν θα ανεχόμαστε πλέον κακομεταχείριση οποιουδήποτε είδους» και θα μας γλιτώσει από το burn out, εξηγούν οι ειδικοί.

2. Οργανώστε τη διασκέδασή σας

Οι ειδικοί συνιστούν να συνδέσετε την πρώτη ημέρα της εβδομάδας με πράγματα που προκαλούν προσμονή αντί για φόβο. «Το να κρατήσετε μια δραστηριότητα, ένα γλυκό, μια ταινία ή οτιδήποτε άλλο απολαμβάνετε πολύ  για τα κυριακάτικα βράδια ή για τη Δευτέρα μετά τη δουλειά θα βοηθήσει να αντισταθμίσετε τη σωματική άρνηση που βιώνετε εξαιτίας της μελαγχολίας της Κυριακής» δήλωσε ο κ. Blanco. «Εάν ξέρετε ότι υπάρχουν μέρες που μπορεί να επηρεάσουν τη διάθεσή σας, σκεφτείτε πώς μπορείτε να τις διανθίσετε με πράγματα που σας φέρνουν χαρά, είτε πρόκειται για καφέ με έναν φίλο, είτε μια βόλτα στη φύση» πρόσθεσε η κ. Sidhu. Αν πάλι προτιμάτε να μείνετε στο σπίτι, ψήστε ένα κέικ ή αφιερώστε χρόνο για να διαβάσετε ένα καλό βιβλίο.

3. Δοκιμάστε σωματικές δραστηριότητες

Η άσκηση έχει πολλαπλά οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία, χάρη κυρίως στην ικανότητά της να ενεργοποιεί την παραγωγή ορμονών που βελτιώνουν τη διάθεση όπως οι ενδορφίνες και οι εγκεφαλίνες. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους μάλιστα, δεν είναι ανάγκη να ιδρώσετε στις προπονήσεις για να τα καταφέρετε παρά να επιλέξετε δραστηριότητες που σας ευχαριστούν όπως κολύμβηση, χορός στο σπίτι, ασκήσεις και δρασητριότητες ενσυνειδητότητας όπως μια βόλτα στη φύση ή ακόμα και στη γειτονιά.

4. Μιλήστε για τη μελαγχολία σας

Πολλοί θα επιλέξουν να το κρατήσουν για τον εαυτό τους επιβαρύνοντας περαιτέρω την κακή ψυχολογία τους. Ένα πρώτο βήμα κατά τους ειδικούς είναι η προσπάθεια εντοπισμού όσων ευθύνονται επί το πλείστον για τη μελαγχολία της Κυριακής. Αν η κατάσταση επαναλαμβάνεται και ενίοτε επιδεινώνεται, θα ήταν χρήσιμη η επικοινωνία με κάποιον ψυχοθεραπευτή ή άλλον επαγγελματία υγείας.

Διαβάστε επίσης:

Θυρεοειδής: Φέρνει τα πάνω-κάτω στη διάθεση – Τι προκαλεί

Τι κερδίζουμε όταν περπατάμε γρήγορα ακόμη και για να πάμε στη δουλειά

Πέντε πράγματα που αποκαλύπτουν ότι έχετε τον ύπνο στο τσεπάκι σας