Η διαβίωση σε ένα πιο πράσινο περιβάλλον έχει αποδειχθεί ήδη από προηγούμενες μελέτες ότι συμβάλλει στη βελτιώση της ψυχικής υγείας και μια νεότερη μελέτη επισημαίνει τη σημαντική συμβολή του στην ψυχική υγεία των λεχώνων.

Όπως συμπέρανε η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο TheLancet Regional Health, όσες νέες μητέρες έμεναν σε περιοχές με περισσότερη βλάστηση, διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης της επιλόχειας κατάθλιψης, σε σύγκριση με τις γυναίκες που διέμεναν σε πιο αστικά περιβάλλοντα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι, αν και τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι η διαβίωση ανάμεσα σε δέντρα μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης επιλόχειας κατάθλιψης, επιβεβαιώνουν τον αυξανόμενο όγκο προηγούμενων ερευνών που κατέληξαν ότι οι χώροι πρασίνου σε απόσταση αναπνοής από τη μόνιμη κατοικία είναι ευεργετική για την ψυχική ευεξία των ανθρώπων.

Όπως εξηγούν, αυτές οι γειτονιές προσφέρονται καλύτερα για μια βόλτα, ενθαρρύνοντας σημαντικά τη σωματική δραστηριότητα, λόγω και της αυξημένης ποιότητας του αέρα. Ειδικά για τις νέες μητέρες, αυτό θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς μια κοντινή εξόρμηση σε κάποιο πάρκο μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Σύμμαχος της ψυχικής υγείας

Τα ευρήματα βασίστηκαν σε αρχεία από περισσότερες από 415.000 γυναίκες που γέννησαν στα ιατρικά κέντρα Kaiser Permanente της Νότιας Καλιφόρνιας την περίοδο μεταξύ 2008 και 2018.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε διάφορες πηγές, όπως εικόνες από το δρόμο και δορυφορικά δεδομένα, για να εκτιμήσει την έκταση του πρασίνου γύρω από την κατοικία κάθε οικογένειας.

Συνολικά, περίπου το 10% των νέων μαμάδων στη μελέτη διαγνώστηκε με επιλόχειο κατάθλιψη. Ο κίνδυνος όμως μειώθηκε όταν κατοικούσαν ανάμεσα σε περισσότερο πράσινο: Για κάθε 10% αύξηση του πρασίνου στο επίπεδο του δρόμου, ο κίνδυνος επιλόχειας κατάθλιψης μειώθηκε κατά περίπου 4%, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Τα αποτελέσματα ήταν συναφή, ακόμα και αφού αντισταθμίστηκαν άλλοι παράγοντες, όπως το τυπικό εισόδημα της γειτονιάς, η ηλικία, η φυλή και το μορφωτικό επίπεδο των γυναικών και το αν είχαν οποιεσδήποτε συνθήκες υγείας που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη.

Τα δέντρα, συγκεκριµένα, ξεχώρισαν για την προστασία που προσέφεραν από την επιλόχειο κατάθλιψη, ενώ το γρασίδι δεν παρουσίασε τις ίδιες ιδιότητες, ούτε όμως και η ύπαρξη πάρκου σε κοντινή απόσταση.

Επειδή οι ερευνητές είχαν πληροφορίες σχετικά με τις συνήθειες σωματικής δραστηριότητας των γυναικών – που είχαν δηλωθεί από τις ίδιες στα ιατρικά τους αρχεία – εξέτασαν εάν η άσκηση εξηγούσε μέρος των ευρημάτων. Και όντως εξηγούσε ένα μικρό μέρος της σχέσης μεταξύ του χώρου πρασίνου και του χαμηλότερου κινδύνου κατάθλιψης.

Εν τέλει, οι επιστήμονες αναγνωρίζουν την άνιση κατανομή του πρασίνου μέσα στα αστικά κέντρα και θεωρούν πως τα νεότερα δεδομένα σχετικά με τη συμβολή των χώρων πρασίνου στη δημόσια υγεία θα βελτιώσουν μελλοντικά τον πολεοδομικό σχεδιασμό.

Διαβάστε ακόμη:

Επιλόχειος κατάθλιψη: Ποιες γυναίκες είναι πιο ευάλωτες

Επιλόχειος κατάθλιψη: Τι κάνει το μωρό που αυξάνει τον κίνδυνο για τη μαμά

Η επιλόχειος κατάθλιψη απειλεί και τους άνδρες