Όλοι έχουμε περάσει περιόδους που νιώθουμε έντονη κόπωση, προσπαθώντας πολλές φορές να αποκωδικοποιήσουμε αυτό το φαινόμενο. Ευθύνονται οι πολλές ώρες εργασίας; Ή μήπως ο ανεπαρκής ύπνος; Μήπως όμως φταίει και η διατροφή, ειδικότερα εάν τελευταία δεν τρέφεστε σωστά; Όποιοι κι αν είναι οι λόγοι, το σημαντικό είναι να εστιάσετε στη διάρκεια της κούρασης έτσι ώστε να εκτιμήσετε αν πρέπει να θορυβηθείτε και να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Πότε λοιπόν είναι η στιγμή που θα πρέπει να ανησυχήσετε; Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου Harvard εάν η έντονη κόπωση διαρκεί περισσότερο από μία ή δύο εβδομάδες, τότε είναι ένας καλός λόγος να συμβουλευτείτε ένα γιατρό καθώς θα μπορούσε να υποδηλώνει κάτι πιο σοβαρό και ειδικότερα εάν συνοδεύεται από συμπτώματα όπως δέκατα, δύσπνοια ή απώλεια της όρεξης.

Ένας άλλος λόγος για να περάσετε το κατώφλι ενός ιατρείου είναι εάν ξυπνάτε με το αίσθημα της κούρασης ενώ έχετε κοιμηθεί επαρκώς, δεν έχετε κανένα κίνητρο για να ξεκινήσετε τη μέρα σας και δυσκολεύεστε να διεκπεραιώσετε καθημερινές εύκολες εργασίες. Όλα τα παραπάνω αποτελούν ενδείξεις διαταραχών του ύπνου ή ακόμα και κατάθλιψης.

Ο γιατρός που θα σας παρακολουθήσει θα λάβει επίσης υπόψιν του τη λήψη τυχόν φαρμακευτικής αγωγής και των πιθανών παρενεργειών της. Για την καλύτερη εκτίμηση της κατάστασής σας, είναι πιθανό να υποβληθείτε σε εξετάσεις αίματος για να διερευνηθεί η πιθανότητα κάποιου υποκείμενου νόσηματος όπως η αναιμία, ο υποθυρεοειδισμός ή ηπατική φλεγμονή (ηπατίτιδα). Παρόλα αυτά, μπορεί ακόμα και μετά από την εξέταση όλων αυτών των παραγόντων να μην βρεθεί η αιτία και απλώς το πρόβλημα να υποχωρήσει χάρη στον επαρκή ύπνο και την ανάπαυση.

Διαβάστε επίσης 

Όσοι έχουν αϋπνίες, διαταραγμένο ύπνο και υπερκόπωση κινδυνέουν να νοσήσουν σοβαρά από κορωνοϊό

Κούραση: Πότε «φταίει» ο θυρεοειδής για την κόπωση που νιώθετε