Μια νέα μελέτη από το Indiana University Kelley School of Business διαπιστώνει ότι η ψυχική μας υγεία και η θνησιμότητα έχουν ισχυρή συσχέτιση με το πόσο αυτονομία έχουμε στη δουλειά μας, τον φόρτο εργασίας και τις απαιτήσεις της, αλλά κυρίως με τις πνευματικές μας ικανότητες να αντιμετωπίσουμε αυτές τις απαιτήσεις, να λύσουμε τα εμπόδια που προκύπτουν και να αντέξουμε στην πίεση. Όπως αναφέρεται λοιπόν στη μελέτη, όταν η εργασία είναι απαιτητική και το άτομο αδυνατεί να ανταποκριθεί – ανεξαρτήτως του αν αυτή ανήκει στα λεγόμενα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα -, τότε υπάρχει επιδείνωση της ψυχικής υγείας του και, κατά συνέπεια, αυξημένη πιθανότητα θανάτου.

«Διαπιστώθηκε ότι οι στρεσογόνοι παράγοντες στην εργασία είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν κατάθλιψη και θάνατο, ειδικά όταν οι εργαζόμενοι δεν έχουν τον έλεγχο της δουλειά τους ή οι γνωστικές τους ικανότητες δεν ήταν υψηλές.

Η μελέτη τιτλοφορείται «This Job Is (Literally) Killing Me» (Αυτή η δουλειά στην κυριολεξία με σκοτώνει), δημοσιεύεται στο τρέχον τεύχος του Journal of Applied Psychology και χρησιμοποιεί δεδομένα από άνω των τριών χιλιάδων κατοίκων του Ουισκόνσιν των ΗΠΑ, σε ένα διάστημα εικοσαετίας. Αποτελεί, δε, συνέχεια προηγούμενης έρευνας του 2017, που ήταν η πρώτη μελέτη στους τομείς της διαχείρισης και της εφαρμοσμένης ψυχολογίας και εξέτασε τη σχέση μεταξύ των χαρακτηριστικών της εργασίας και της θνησιμότητας.