Οι ναρκισσιστές τείνουν να επικοινωνούν διαφορετικά από τους άλλους. Τα λόγια τους χρησιμοποιούνται συχνά ως εργαλεία ή όπλα και η γλώσσα τους συγκαλύπτει συχνά την αληθινή τους πρόθεση. Δεδομένου ότι είναι σημαντικό να μάθουμε να βλέπουμε το νόημα και τα κίνητρα πίσω από τα μηνύματα των ναρκισσιστών, εδώ είναι κάποια παραδείγματα εκφράσεων που οι ναρκισσιστές χρησιμοποιούν συχνά. Κάθε παράδειγμα ακολουθείται από μια μετάφραση που δίνει το πιθανό κίνητρο, πρόθεση και σκέψη που υποκρύπτεται. Διότι ενώ μπορούμε να έχουμε συμπόνια για τους ναρκισσιστές και τις πληγές τους, δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να μας βλάψουν ή να επωφεληθούν από εμάς.

Πώς ήταν η μέρα σου;
Το χρησιμοποιώ μόνο ως προοίμιο για να μιλήσω για μένα. Έχω περιορισμένη προσοχή για να σε ακούσω και θα ήταν καλύτερα να μην πάρεις την ερώτηση τοις μετρητοίς. Και τώρα θα σου μιλήσω για μένα. Πάντα προτιμάω να μιλάω παρά να ακούω και επιπλέον, έχω απεριόριστη όρεξη για να μιλήσω για τον εαυτό μου. Οπότε θα σου πω πώς ήταν η μέρα μου δια μακρών.

Κάνεις πολύ μεγάλο λάθος!
Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω ιδέα αν αυτό που λες έχει κάποια αξία. Ωστόσο, αν μπορώ να σε κάνω να αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου, μπορεί να είναι πιο εύκολο να σε ελέγξω. Συμπληρωματικά σε αυτό χρησιμοποιείται το «δεν ήμουν ποτέ πιο σίγουρος στη ζωή μου», διότι όσο πιο σίγουρα ενεργεί ο ναρκισσιστής τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να τον φέρει κάποιος σε δύσκολη θέση.

Σε εκτιμώ και σε σέβομαι απεριόριστα
Ελπίζω να το πιστέψεις αυτό γιατί έτσι δεν θα διακριβώσεις πόσο λίγο πραγματικά με νοιάζουν οι ανάγκες ή τα δικαιώματά σου. Έχω μια απύθμενη πείνα για προσοχή και σεβασμό. Ό, τι κι αν κάνετε για μένα δεν θα είναι ποτέ αρκετό, οπότε όσο περισσότερο μπορώ να σας κρατήσω σε εγρήγορση τόσο το καλύτερα για μένα.

Εμπιστεύσου με, μπορείς να υπολογίζεις σε μένα
Ακόμη χειρότερο. Γιατί πώς αλλιώς θα μπορούσα να συνεχίσω να σας εκμεταλλεύομαι; Μα, κάνοντας σας να πιστέψετε ότι είστε κάτι σαν «οικογένεια». Επιπλέον, με κάνει να αισθάνομαι καλά να το λέω για τον εαυτό μου.

Αυτός είμαι, δεν αλλάζω. Ή με δέχεσαι έτσι ή παράτα με
Ίσως η πιο ναρκισσιστική φράση. Τις περισσότερες φορές σημαίνει δεν αλλάζω για σένα. Γιατί μπορώ να ζήσω χωρίς εσένα. Επιπλέον, αν με αφήσεις ποτέ ή με προκαλείς υπερβολικά, θα σε αντικαταστήσω και δεν θα κοιτάξω ποτέ πίσω. Έχω επιλογές.

Η αποκωδικοποίηση της πραγματικής σημασίας πίσω από τα λόγια ενός ναρκισσιστή μπορεί να προκαλέσει θλίψη, θυμό, ανακούφιση, ελευθερία και πολλά άλλα. Όπως έχει πει η φεμινίστρια Gloria Steinem, η αλήθεια θα σας ελευθερώσει, αλλά πρώτα θα σας ενοχλήσει, κατά τη γνώμη μας όμως καλό είναι να την ξέρετε. Έτσι, στην επόμενη συζήτησή σας με ένα ναρκισσιστικό άτομο, αντί να αναρωτιέστε «τι εννοούσε με αυτό;» μπορείτε να κοιτάξετε πίσω από την κουρτίνα και να συνειδητοποιήσετε ότι για άλλη μια φορά απλώς αποζητάει προσοχή. Τουλάχιστον.