Ένα γνωστό συμπλήρωμα διατροφής που προφυλάσσει την καρδιά, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, φαίνεται ότι όχι μόνο ηρεμούν τον οργανισμό, αλλά παρεμποδίζουν και την επιθετική συμπεριφορά. Υπάρχουν στοιχεία ότι τα ωμέγα-3, καταστέλλουν τα κέντρα του εγκεφάλου που σχετίζονται με την επιθετικότητα. Κύρια πηγή των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι τα λιπαρά ψάρια, ενώ υπάρχουν και σε συμπληρώματα ιχθυελαίου.

Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, που κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα, ανέλυσαν δεδομένα από 29 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές (1996 μέχρι 2024) που αφορούσαν 4.000 ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο  Aggression and Violent Behavior.

Η συμπληρωματική χορήγηση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στους συμμετέχοντες, οδήγησε σε μέτρια αλλά σημαντική μείωση των επιπέδων επιθετικής συμπεριφοράς (30%), ανεξάρτητα από παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η διάγνωση διαταραχών, η διάρκεια της θεραπείας ή η δοσολογία του συμπληρώματος.

Ενδιαφέρον είναι ότι τα οφέλη των ωμέγα-3 περιορίζουν τόσο την αντιδραστική επιθετικότητα (παρορμητική αντίδραση σε αντιληπτό απειλητικό ερέθισμα) όσο και την προληπτική επιθετικότητα (προσχεδιασμένη επιθετική συμπεριφορά).

Ο Adrian Raine, νευροεγκληματολόγος στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, πρεσβεύει ότι η χρήση των ωμέγα-3 μπορεί να συνδυαστεί με παρεμβάσεις επιστημονικών κοινοτήτων, κλινικών και του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης, που αποσκοπούν στη μείωση της επιθετικότητας. Πρόκειται για μια στρατηγική ασφαλή, αποτελεσματική και οικονομικά προσιτή.

Το συμπλήρωμα αυτό, θα μπορούσε να συμπεριληφθεί επικουρικά σε θεραπείες είτε ψυχολογικής είτε φαρμακολογικής  φύσης, ενώ οι ειδικοί θα πρέπει να ενημερώνονται για τα πιθανά οφέλη του συμπληρώματος υποστηρίζει η ομάδα του καθηγητή.

Διαβάστε επίσης: 

Βία: Η απίστευτη μυρωδιά που μπορεί να μειώσει την επιθετική συμπεριφορά

Έμφυλη βία: Εκδήλωση ευαισθητοποίησης από τον ΟΦΕΤ για τους εργαζόμενους του Ομίλου

Τηλεφωνική γραμμή 10306: Υποστήριξη για βία και επιθετικότητα ανηλίκων