Η τεχνολογία έχει εισέλθει πλέον σε όλα σχεδόν τα επίπεδα της ζωής μας και, φυσικά, κατέχει καθοριστικό ρόλο στην επικοινωνία μας με τους άλλους ανθρώπους. Οι σύγχρονες τεχνολογικές δυνατότητες μας επιτρέπουν να επικοινωνούμε με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους με τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από το σε ποιο σημείο του πλανήτη βρίσκονται. Ταυτόχρονα, όμως, έχουν δημιουργήσει και μια σειρά από προβλήματα, που δεν είχαμε όταν επικοινωνούσαμε πιο άμεσα. Το fexting ίσως περιγράφει το κυριότερο από τα προβλήματα αυτά, αφού αποτυπώνει το φαινόμενο των διαφωνιών που αναπτύσσονται μέσω γραπτών μηνυμάτων. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο ακόμη στις πιο στενές μας σχέσεις.

Για να «μετρήσει» αυτές τις επιπτώσεις, η SellCell πραγματοποίησε μια δημοσκόπηση σε 1.064 κατόχους smartphone, ρωτώντας τους εάν έχουν εμπλακεί ποτέ σε διαμάχη μέσω μηνυμάτων. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε μια σειρά ερωτήσεων, προκειμένου να διαφωτίσουν τις λεπτομέρειες αυτής της πρακτικής, δηλαδή γιατί τσακώνονται μέσω γραπτών μηνυμάτων, με ποιον, ποιες επιπτώσεις θεωρούν ότι έχει αυτό και πόσος χρόνος χρειάζεται για να αναπτυχθεί μια τέτοια διαμάχη.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ανησυχητικές πληροφορίες για τις επιπτώσεις του fexting:

 • Το 79,61% των ερωτηθέντων παραδέχτηκε ότι έχει εμπλακεί σε λογομαχίες μέσω μηνυμάτων, ενώ το 20,39% αποφεύγει τέτοιες συγκρούσεις.
 • Το 47,56% έχει μαλώσει με τους νυν ή πρώην συντρόφους μέσω μηνυμάτων, ενώ το 36,56% έχει συγκρουστεί μέσω μηνυμάτων με φίλους.
 • Σύμφωνα με το 48,58% των ερωτηθέντων, το πλεονέκτημα του fexting έγκειται στον χρόνο που προσφέρει στους ανθρώπους να εξετάσουν τις απαντήσεις τους.
 • Το 59,83% ανέφερε αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις του λόγω της λογομαχίας μέσω γραπτών μηνυμάτων.
 • Το 59,72% διαπίστωσε ότι το fexting στην πραγματικότητα παρατείνει την ένταση, αντί να την κατευνάζει.

Γιατί οι άνθρωποι επιλέγουν το fexting;

Οι περισσότεροι (48%) εκτιμούν τη δυνατότητα του χρόνου που τους δίνεται να σκεφτούν τις απαντήσεις τους, ενώ σχεδόν 4 στους 10 (38,74%) προτιμούν την ευκολία και την αμεσότητα των μηνυμάτων στην έκφραση των σκέψεων και των συναισθημάτων, συγκριτικά με το να περιμένουν να συναντηθούν με τον άλλο και να συζητήσουν από κοντά όσα τους απασχολούν. Στον αντίποδα, όμως, σχεδόν το 37% παραδέχεται ότι αντιδρά παρορμητικά απαντώντας μέσω γραπτών μηνυμάτων, ενώ ένα άλλο 32% υποστηρίζει το fexting ως άμυνα, για να ανταποκριθεί σε άσχημα μηνύματα που δέχθηκε.

Σημαντικό φαίνεται να είναι και το αίσθημα τόλμης που χαρίζει αυτός ο τρόπος επικοινωνίας, αφού περίπου 1 στους 5 παραδέχθηκε ότι αποκτά το θάρρος να πει περισσότερα απ’ όσα θα έλεγε σε μια δια ζώσης αντιπαράθεση. Το 12% επιλέγει να «κρύβεται» πίσω από το fexting, αποφεύγοντας μια «δύσκολη» συνάντηση.

Παρά το γεγονός ότι πολλοί χρησιμοποιούν αυτή την πρακτική για να επικοινωνήσουν, οι περισσότεροι (59,83%) αναγνωρίζουν τη «ζημιά» που προκαλείται στις προσωπικές τους σχέσεις. Ειδικότερα, σχεδόν 6 στους 10 πιστεύουν ότι η λογομαχία μέσω μηνυμάτων παρατείνει τις συγκρούσεις, σε αντίθεση με ένα 40%, που θεωρεί ότι βοηθά στην ταχύτερη επίλυση των διαφορών.

«Βάση και συνέχεια της διαμάχης είναι η αναποτελεσματική επικοινωνία», υποστήριξε ο Alex Honigman, κοινωνικός λειτουργός και ειδικός σχέσεων. «Τα γραπτά μηνύματα δεν διαθέτουν τις λεπτές αποχρώσεις που χαρακτηρίζουν τις αλληλεπιδράσεις που γίνονται πρόσωπο με πρόσωπο ή έστω μέσω μιας τηλεφωνικής συνομιλίας. Με τον τόνο της φωνής, τις εκφράσεις του προσώπου και τη γλώσσα του σώματος να απουσιάζουν, τα επιδιωκόμενα συναισθήματα ή το πλαίσιο πίσω από τα γραπτά μηνύματα συχνά παρερμηνεύονται», προσθέτει.

«Η έκφραση έντονων συναισθημάτων και σκέψεων μέσω κειμένων είναι «τυφλή», ωθώντας την άλλη πλευρά να τηρήσει θέση άμυνας. Επιπλέον, η καθυστέρηση που μεσολαβεί μεταξύ των απαντήσεων είναι επίσης προβληματική, καθώς δεν επιτρέπει πάντα την άμεση διευκρίνιση ή τον διάλογο σε πραγματικό χρόνο, οδηγώντας σε παρεξηγήσεις ή παρατεταμένη ένταση. Χαρακτηριστική είναι η παρατήρηση αυτών των κουκκίδων που υποδηλώνουν ότι κάποιος γράφει… μας οδηγεί σε ανήσυχες και παρορμητικές αντιδράσεις», εξηγεί περαιτέρω ο ειδικός.

Έξι τρόποι να αποφύγετε τις αρνητικές επιπτώσεις του fexting:

 • Επιδιώξτε τη δια ζώσης επικοινωνία: Εάν είναι εφικτό, προτιμήστε να συζητήσετε από κοντά τα όποια ζητήματα έχουν προκύψει, εξασφαλίζοντας καλύτερη επικοινωνία και περισσότερη κατανόηση.
 • Αποφύγετε τις «παγίδες» των απαντήσεων: Μερικές φορές, το να μην απαντάτε σε προκλητικά μηνύματα μπορεί να αποτρέψει μια διαμάχη.
 • Προβάρετε την απάντησή σας: Η καταγραφή συναισθημάτων σε σημειώσεις βοηθά στην επεξεργασία τους και προλαβαίνει τυχόν ακραίες εξάρσεις, που αργότερα θα μετανιώσετε.
 • Περιορίστε τη συζήτηση: Δηλώστε ξεκάθαρα ότι προτιμάτε τις διαπροσωπικές συζητήσεις αντί γι’ αυτές που αναπτύσσονται μέσω μηνυμάτων.
 • Αποφύγετε την «παγίδα» της υπερ-ερμηνείας: Να θυμάστε ότι το κείμενο στερείται συναισθηματικών ενδείξεων, γι’ αυτό αποφύγετε να διαβάζετε ξανά και ξανά τα μηνύματα που σας στέλνουν, ψάχνοντας για το βαθύτερο νόημα.
 • Πάρτε μια ανάσα: Δώστε στον εαυτό σας λίγο χρόνο να σκεφτεί πριν απαντήσετε σε έντονα μηνύματα για να αποφύγετε παρορμητικές και έντονες απαντήσεις.

Διαβάστε ακόμη:

Θα στείλετε sms; Γιατί είναι καλύτερα να «τα πείτε» από κοντά

Η βραδινή συνήθεια που κάνει κακό στο σπέρμα

Γονείς: Έξι στους δέκα περνούν περισσότερο χρόνο μπροστά σε οθόνες από τα παιδιά τους