Οι περιπτώσεις ενηλίκων σε προχωρημένη ηλικία π.χ. στα 70 τους που παρουσιάζουν νοητική εξασθένιση είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο. Πολλές φορές, ωστόσο, είναι δύσκολο να αποφανθούμε εάν η αιτία αυτής της πτώσης είναι η άνοια ή η κατάθλιψη, επισημαίνουν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Και οι δύο διαταραχές παρατηρούνται συχνά στις μεγαλύτερες ηλικίες, ενώ η καθεμιά μπορεί να οδηγήσει στην άλλη.

Η κατάθλιψη στους ηλικιωμένους μπορεί, επιπλέον, να οδηγήσει σε ένα φαινόμενο που ονομάζεται ψευδοάνοια. Πρόκειται για μια φαινομενική έκπτωση των νοητικών λειτουργιών, η οποία συνήθως είναι αποτέλεσμα έλλειψης ενέργειας ή προσπάθειας. Τα άτομα που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα συχνά ξεχνούν, κινούνται αργά και υποφέρουν από έλλειψη κινήτρου, καθώς και νοητική επιβράδυνση.

Σε αυτούς τους ασθενείς, η κατάθλιψη μπορεί να είναι φανερή ή και όχι. Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, πάντως, διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα ανταποκρίνονται ικανοποιητικά σε θεραπείες για την κατάθλιψη. Πιο συγκεκριμένα, έχει παρατηρηθεί ότι, καθώς η διάθεση βελτιώνεται, η ενέργεια, η ικανότητα συγκέντρωσης και η πνευματική λειτουργία ενός ατόμου συνήθως επιστρέφουν στα προηγούμενα επίπεδα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν, επιπλέον, ότι, παρά τα κοινά χαρακτηριστικά που μοιράζονται η κατάθλιψη και η άνοια σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, υπάρχουν ορισμένες διαφορές που μας βοηθούν να διακρίνουμε το ένα από το άλλο:

  • Η νοητική εξασθένιση τείνει να εξελίσσεται πιο γρήγορα όταν ένα άτομο υποφέρει από κατάθλιψη, σε σύγκριση με εκείνους που πάσχουν από τη νόσο Άλτσχαιμερ ή άλλου τύπου άνοια
  • Σε αντίθεση με τα άτομα που πάσχουν από τη νόσο Άλτσχαιμερ, τα άτομα με κατάθλιψη συνήθως δεν έχουν συμπτώματα αποπροσανατολισμού
  • Τα άτομα με κατάθλιψη δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν, ενώ όσοι πάσχουν από νόσο Άλτσχαιμερ έχουν προβλήματα με τη βραχυπρόθεσμη μνήμη
  • Η γραφή, η ομιλία και οι κινητικές δεξιότητες συνήθως δεν επηρεάζονται από την κατάθλιψη
  • Τα άτομα με κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να παρατηρήσουν και να σχολιάσουν τα προβλήματα μνήμης τους, ενώ τα άτομα με Άλτσχαιμερ μπορεί να φαίνονται αδιάφορα για τέτοιες αλλαγές.

Διαβάστε ακόμη:

Κατάθλιψη: «Στα όριά τους» 2 στις 3 γυναίκες – 5 λόγοι που δεν αναζητούν βοήθεια

Ύπνος: Πόσες ώρες χρειάζονται όσοι έχουν πατήσει τα 40

Ύψος: Γιατί και πόσο κονταίνουμε όταν μεγαλώνουμε – Πώς θα κερδίσουμε πόντους