Όλοι γνωρίζουμε ότι τα χρήματα δεν «αγοράζουν» την ευτυχία. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζαμε μέχρι και σήμερα.

Μια νέα μελέτη, όμως, που δημοσιεύεται στο Emotion δείχνει ότι, χρήματα και ευτυχία σχετίζονται στενότερα σήμερα όσο ποτέ άλλοτε.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο υποστηρίζει ότι εντόπισε έναν ισχυρό συσχετισμό μεταξύ ευτυχίας και των κορυφαίων παραμέτρων της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, περιλαμβανομένου του εισοδήματος και της μόρφωσης.

Μελετώντας στοιχεία από την Γενική Κοινωνική Δημοσκόπηση, μια από τις παλαιότερες διαρκείς δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ, η ψυχολόγος Jean Twenge και οι συνεργάτες της εστίασαν σε στοιχεία που αφορούσαν 44.198 ενήλικες  την περίοδο 1972-2016.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, κατά μέσο όρο, όσο περισσότερο εισόδημα έχει κάποιος τόσο ευτυχέστερος είναι. Στο παρελθόν είχε παρατηρηθεί ότι η ευτυχία συνδεόταν με ένα ετήσιο εισόδημα άνω των 75.000 δολαρίων.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ακόμα ότι, σήμερα η ευτυχία συνδέεται πιο άμεσα με το εισόδημα, εν αντιθέσει με τις δεκαετίες του 1970 και 1980. «Πράγματι σήμερα τα χρήματα μπορούν να εξασφαλίσουν περισσότερη ευτυχία συγκριτικά με το παρελθόν», λέει η Jean Twenge.

Και συμπληρώνει ότι, «αυτό δεν πρέπει να μας ξενίζει καθώς οι πλούσιοι σήμερα γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι».

Αναφέρει όμως και μια άλλη παράμετρο που συμβάλλει στην ευτυχία και έχει πλέον μεταβληθεί στις ημέρες μας: ο γάμος. Ενώ στο παρελθόν τα ποσοστά των γάμων μεταξύ φτωχών και πλουσίων ήταν παρόμοια, σήμερα τα άτομα με χαμηλό εισόδημα είναι λιγότερο πιθανόν να παντρευτούν. Και οι παντρεμένοι τείνουν να αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας από τους άγαμους.