Η έρευνα, η οποία βασίζεται σε πάνω από 60 προϋπάρχουσες, αξιολογημένες από ομότιμους επιστήμονες σε θέματα που αφορούν την απομόνωση, τη μοναξιά και την ψυχική υγεία για νέους ηλικίας 4 ως 21 ετών, δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδικής και Εφηβικής Ψυχιατρικής (American Academy of Child and Adolescent Psychiatry).

Σύμφωνα λοιπόν με αυτήν, οι νέοι που είναι μοναχικοί ενδέχεται να έχουν έως τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη στο μέλλο, ενώ ο αντίκτυπος της καραντίνας στην ψυχική υγεία θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετά χρόνια. Αυτό, υποστηρίζουν οι συγγραφείς της μελέτης, πρέπει να λειτουργήσει ως προειδοποίηση στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για την αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης για υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε όλο τον κόσμο.

Μία αξιοσημείωτη επισήμανση είναι ότι η διάρκεια της μοναξιάς (εγκλεισμού, καραντίνας) βαραίνει περισσότερο σε σχέση με την έντασή της όσον αφορά στους νέους και στην αρνητική επίδραση που μπορεί να έχει σε αυτούς, οδηγώντας σε κατάθλιψη.

Αυτό σημαίνει ότι η επιστροφή σε κάποιο βαθμό κανονικότητας το συντομότερο δυνατό είναι σημαντική. Τα παιδιά λοιπόν που επιστρέφουν τώρα στο σχολείο πρέπει να ενθαρρυνθούν τόσο ως προς το παιχνίδι όσο και στο να επανασυνδεθούν με φίλους και να προσαρμοστούν μετά από αυτήν την έντονη περίοδο απομόνωσης. Υποστηρίζεται επίσης στη μελέτη ότι τα σχολεία θα πρέπει κατά τη μεταβατική αυτή περίοδο να δώσουν βάρος όχι τόσο στην ακαδημαϊκή πρόοδο, αλλά στη συναισθηματική ευημερία των παιδιών.