«Πέντε είναι οι βασικές έννοιες που έχουν σημασία: Ανισότητα, πρόληψη, ασφάλεια των πολιτών, ποιότητα των υπηρεσιών υγείας και ψηφιακή γραμματοσύνη», τόνισε ξεκινώντας την ομιλία του με θέμα «Ψηφιακά δεδομένα και δείκτες ποιότητας των υπηρεσιών δημόσιας υγείας» ο Eλευθέριος Θηραίος, Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός, Διευθυντής ΕΣΥ, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Βελτίωσης Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας ΟΔΙΠΥ, Γενικός Γραμματέας Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών.Ο ίδιος χαρακτήρισε τα προγράμματα δημόσιας υγείας μείζονες προκλήσεις για την πολιτική διαχείριση, αναδεικνύοντας ιδιαίτερα τα εμβολιαστικά προγράμματα, τα οποία, κατά τον ίδιο, απέδειξαν την αποτελεσματικότητά τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.Σύμφωνα με τον κ. Θηραίο, το βασικό πρόβλημα σήμερα είναι ότι δεν επιτυγχάνεται ο βασικός στόχος της εμβολιαστικής κάλυψης, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το εμβόλιο του HPV, στο οποίο η κάλυψη για τα κορίτσια αγγίζει το 43%, την ώρα που για τα αγόρια περιορίζεται μόλις στο 6%. Ο ίδιος επεσήμανε ότι σημειώνονται μεγάλες διαφορές, τόσο μεταξύ κρατών, όσο και μεταξύ διαφορετικών ηλικιακών και κοινωνικών ομάδων.«Στην περίπτωση των παιδιών, έχουμε επιτύχει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη για δύο λόγους: Πρώτον, επειδή τα παιδιά έχουν προσωπικό γιατρό και δεύτερον επειδή έχουν το ψηφιακό βιβλιάριο υγείας, δύο πράγματα που είναι προς το παρόν διαθέσιμα για τους ενήλικες», τόνισε ο κ Θηραίος, προσθέτοντας ότι «με βάση αυτά, ο ΠΟΥ πρέπει να αναπτύξει ανάλογες στρατηγικές για την ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης».

Κρίσιμη η σχέση ασθενούς-γιατρούΟ κ Θηραίος χαρακτήρισε κρίσιμη τη σχέση του κάθε πολίτη με το γιατρό του, ιδιαίτερα σε μια εποχή που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συμβάλλουν στη διάδοση αρνητικών μηνυμάτων για τον εμβολιασμό σε ένα ποσοστό 70% – 30% (αρνητικά και θετικά μηνύματα αντίστοιχα).«Τα ψηφιακά εργαλεία έρχονται να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και η πανδημία έδειξε ότι όντως βοήθησαν, καθώς ακόμη και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι χρησιμοποίησαν, έστω και με βοήθεια, αυτά τα εργαλεία», σχολίασε ο κ. Θηραίος.

Εθνικό μητρώο εμβολιασμών και ΜyΗealthΑppΤέλος επεσήμανε τη σημασία δύο κυρίως εργαλείων: Του εθνικού μητρώου εμβολιασμών, που καταγράφει τις διαδικασίες του εμβολιασμού των πολιτών και παρέχει δεδομένα υγείας τόσο στο γιατρό όσο και στην πολιτεία, καθώς και την εφαρμογή myhealthapp, που συμπεριλαμβάνει σημαντικά δεδομένα υγείας, μεταξύ των οποίων και όλα τα εμβόλια που γίνονται από το 2012 και μετά.Ο κ. Θηραίος τόνισε ότι η εμβολιαστική κάλυψη με όρους ποιότητας και η ασφάλεια των ασθενών είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της επιστημονικής κοινότητας και με αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να χαραχτούν οι πολιτικές πρόληψης στο μέλλον. Κατά την

Καταληκτικά, κατά την απάντησή του σε σχετικό ερώτημα ο κ. Θηραίος τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία της πρόληψης, σχολιάζοντας πως «αυτή τη στιγμή, ως γιατροί δε διαχειριζόμαστε νοσήματα, αλλά ασθενείς που πάσχουν από νοσήματα. Αποστολή της Πολιτείας, όμως, και ειδικότερα του Υπουργείου Υγείας, είναι η διατήρηση της υγείας του πληθυσμού και όχι μόνο η αντιμετώπιση της αρρώστιας. Επομένως, είναι εξαιρετικά σημαντική η επένδυση στην πρόληψη».