Ακόμα κι αν δεν μαγειρεύετε καθημερινά ή δεν είστε και ο πρώτος… ζαχαροπλάστης, σίγουρα στην κουζίνα σας υπάρχει κάτι από τα παρακάτω: αντικολλητικό χαρτί ψησίματος (λαδόκολλα), αλουμινόχαρτο ή -για τους πιο έμπειρους- κερωμένο χαρτί. Τα συγκεκριμένα εργαλεία έχουν πολλαπλές χρήσεις: από το ψήσιμο στο φούρνο μέχρι την αποθήκευση των τροφίμων.

Ωστόσο, δεν είναι όλα ίδια, ούτε για την ίδια χρήση. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, η χρήση τους χρειάζεται προσοχή. Η Charry Brown, ειδικός στη δοκιμή και αξιολόγηση υλικών κουζίνας με περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας από γνωστή εταιρία, συνοψίζει όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζουμε για τη χρήση τους.

Κερωμένο χαρτί: Πότε και πώς θα πρέπει να το χρησιμοποιήσετε

Αν και λιγότερο γνωστό στα ελληνικά νοικοκυριά, το κερωμένο χαρτί, που συνήθως κυκλοφορεί σε ρολό, είναι ιδανικό για πιο καθαρή και εύκολη προετοιμασία φαγητού, ειδικά σε συνταγές που λερώνουν ή είναι κολλώδεις, όπως το πανάρισμα κοτόπουλου ή το βούτηγμα γλυκών σε σοκολάτα. Χάρη στην αντικολλητική του επίστρωση, τα τρόφιμα ξεκολλούν εύκολα, αρκεί να μην εκτίθεται σε θερμότητα.

Πού χρησιμεύει περισσότερο;

  • Παρασκευή καραμέλας και σοκολατένιων γλυκών.
  • Κάλυψη πάγκου κατά το πανάρισμα.
  • Διαχωρισμός μπισκότων ή γλυκισμάτων στην αποθήκευση.
  • Άνοιγμα και φύλαξη ζύμης για τάρτες.
  • Τύλιγμα σκληρών τυριών.

Μπαίνει στον φούρνο; 

«Το κερωμένο χαρτί δεν πρέπει να εκτίθεται άμεσα στη θερμότητα του φούρνου, καθώς δεν αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες που μπορεί να απαιτούνται σε ορισμένες συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής», λέει η Brown. «Ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επένδυση σε ταψί όταν ψήνετε κέικ, ψωμί ή οποιοδήποτε αρτοσκεύασμα όπου η ζύμη ή το μείγμα καλύπτει πλήρως το χαρτί».

Μπαίνει στην κατάψυξη; 

Σε αντίθεση με τη θερμότητα, το συγκεκριμένο χαρτί αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες και είναι κατάλληλο για ψυγείο και κατάψυξη. Για μακροχρόνια αποθήκευση, όμως, προτιμήστε φύλλα κατάψυξης, που αντέχουν καλύτερα στην υγρασία.

Λαδόκολλα: Πότε και πώς θα πρέπει να τη χρησιμοποιήσετε;

Η λαδόκολλα είναι αντικολλητική και ανθεκτική στη θερμότητα, γεγονός που την καθιστά ιδανική για ψήσιμο στο φούρνο και ζέσταμα φαγητού. Χρησιμοποιείται σε συνταγές όπως μπισκότα, κέικ, ψητά λαχανικά, ψάρι ή γεύματα σε ταψί, προσφέροντας ομοιόμορφο ψήσιμο και εύκολο καθάρισμα.

Οι βασικές χρήσεις της:

  • Ψήσιμο μπισκότων και κέικ.
  • Ψήσιμο λαχανικών και ψαριού.
  • Ζέσταμα φαγητού που περίσσεψε.

Μπαίνει στο air fryer και στον φούρνο μικροκυμάτων;

Η λαδόκολλα μπορεί να μπει στον φούρνο μικροκυμάτων για να αποφεύγονται τα πιτσιλίσματα, σύμφωνα με την Brown. Στο air fryer μπορεί να χρησιμοποιηθεί περιστασιακά, αλλά όχι συχνά, γιατί εμποδίζει τη σωστή κυκλοφορία του αέρα. Καλύτερη επιλογή είναι τα επαναχρησιμοποιούμενα ταψάκια σιλικόνης.

Μπαίνει και στην κατάψυξη;

Είναι κατάλληλη για βραχυπρόθεσμη αποθήκευση στην κατάψυξη. Για μεγαλύτερη διάρκεια, προτιμώνται το κερωμένο χαρτί ή τα φύλλα κατάψυξης.

Αλουμινόχαρτο: Πότε και πώς θα πρέπει να τ0 χρησιμοποιήσετε;

Το αλουμινόχαρτο είναι ιδανικό για ψήσιμο στη σχάρα, αλλά και ασφαλές για το φούρνο, γεγονός που το καθιστά κατάλληλο για επένδυση ταψιών. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να στρώνετε τον πάτο του φούρνου με αλουμινόχαρτο για να μαζεύετε υγρά και υπολείμματα, γιατί σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να λιώσει και να προκαλέσει ζημιά στον φούρνο.

Οι καλύτερες χρήσεις του αλουμινόχαρτου:

  • Μαγείρεμα φαγητού στη σχάρα.
  • Ψήσιμο κοτόπουλου ή γαλοπούλας στον φούρνο.
  • Ψήσιμο brownies.

Ποια πλευρά του αλουμινόχαρτου πρέπει να χρησιμοποιείτε;

Αν χρησιμοποιείτε αντικολλητικό αλουμινόχαρτο, τοποθετήστε το φαγητό στην «ματ» πλευρά, που είναι η αντικολλητική (αυτό αναφέρεται και στη συσκευασία). «Με το απλό αλουμινόχαρτο, μπορείτε να βάλετε το φαγητό σε οποιαδήποτε πλευρά», λέει η Brown.

Μπαίνει στον φούρνο μικροκυμάτων;

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα είδη ψησίματος, το αλουμινόχαρτο είναι απαγορευτικό για τον φούρνο μικροκυμάτων, καθώς θερμαίνεται πολύ γρήγορα και μπορεί να οδηγήσει σε φωτιά, λόγω των σπινθήρων που μπορεί να προκαλέσει.

Μπαίνει στο air fryer;

Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες του κατασκευαστή της συσκευής. Γενικά, το αλουμινόχαρτο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο air fryer, με ορισμένες προϋποθέσεις:

  • Να μην έρχεται σε επαφή με το θερμαντικό στοιχείο.
  • Να είναι καλά στερεωμένο ώστε να μην το σηκώνει ο αέρας.
  • Να αποφεύγονται όξινα υλικά, που μπορεί να αλλοιώσουν το αλουμίνιο.

Μπαίνει στην κατάψυξη;

Το αλουμινόχαρτο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κατάψυξη, αλλά είναι πιο κατάλληλο για τρόφιμα στεγνά ή ήδη συσκευασμένα (π.χ. λουκάνικα). Διαφορετικά, μπορεί να κολλήσει στο φαγητό και να δυσκολέψει το ξετύλιγμα.

Συμπέρασμα

Λαδόκολλα, αλουμινόχαρτο και κερωμένο χαρτί: το καθένα έχει τον δικό του ρόλο στην κουζίνα. Η σωστή επιλογή δεν διευκολύνει μόνο το μαγείρεμα και τον καθαρισμό, αλλά εξασφαλίζει και μεγαλύτερη ασφάλεια. Αν θυμάστε έναν βασικό κανόνα, είναι αυτός: λαδόκολλα για ψήσιμο, κερωμένο χαρτί για προετοιμασία και αποθήκευση, αλουμινόχαρτο για σχάρα και φούρνο – ποτέ για φούρνο μικροκυμάτων. Με τη σωστή χρήση, τα απλά αυτά υλικά γίνονται πολύτιμοι σύμμαχοι στην καθημερινή κουζίνα.

Διαβάστε επίσης 

Τηγάνισμα στο ίδιο λάδι; Έρευνα αποκαλύπτει τον σοβαρό κίνδυνο που εγκυμονεί για την υγεία

Γιατί δεν πρέπει να τρώμε ξαναμαγειρεμένο λάδι

Σας αρέσει η μπριζόλα σας μέτρια ψημένη; Προσοχή, αυτή η νόσος σας απειλεί